Най - вълнуващия въпрос зимно време.
frizera написа:
Като гледах тази схема, реших че ще е по-добре без преградната ламарина.
Прикачен файл:
viber image3.jpg
На тази скица ламарината е на мястото си, но ако я няма смятам че топлите газове ще обходят по-добре топлообменниците и ще се отдаде повече температура. Преди да я махна не можех да държа ръка на кюнеца, а сега вече я задържам дълго време. А и преди да я махна кюнеца смени цвета от лъскав хром в почти стандартен цвят за обикновен кюнец.........
n.ganev
Да, котела е 24-ка. Идея за въпросната текения? В смисъл как да се изработи, къде да се захване....такива нещица?......
Щом резултата е по добър така, остава да си направиш турболатор и за първия ход.
stelibg - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
frizera написа:
Като гледах тази схема, реших че ще е по-добре без преградната ламарина.
Прикачен файл:
viber image3.jpg
На тази скица ламарината е на мястото си, но ако я няма смятам че топлите газове ще обходят по-добре топлообменниците и ще се отдаде повече температура. Преди да я махна не можех да държа ръка на кюнеца, а сега вече я задържам дълго време. А и преди да я махна кюнеца смени цвета от лъскав хром в почти стандартен цвят за обикновен кюнец.........
n.ganev
Да, котела е 24-ка. Идея за въпросната текения? В смисъл как да се изработи, къде да се захване....такива нещица?......
Щом резултата е по добър така, остава да си направиш турболатор и за първия ход.
Поставянето само на турбулатор на първият ход ще накара още повече топли газове да преминават през бункера и да отиват директно във вторият ход.
Измерването от типа "сега мога да си държа ръката" не е меродавно - не отговаря на въпросите:
- на каква степен е работила горелкта
- колко е била околната температура
- сега ли е запалена или е работила поне 12 часа .....

Всичките тези неща съм ги изпробвал и документирал в SQL lite, и затова твърдя, че без преградната ламарина има преразход. Турболатора на първият ход също е задължителен.
gunpowder - специалист
Аз също съм съгласен с Stelibg за ефекта от ламарината. Преди два дни си изработих такава и работи мн добре заедно с двата турбулатора . Според мен има ефект за намаляване разхода , а също така има и голям ефект за улавяне на саждите. Ламарината я направих така че , горелката ми е максимално навътре но не пречи на пепелта да пада . Ако някой е заинтересован мога да я снимам .
VLADO66 - майстор
Имам същия котел 24 Dakon dor и си има фабричен турбулатор/ламаринки в различни направления/ на първия ход
gunpowder написа:
Аз също съм съгласен с Stelibg за ефекта от ламарината. Преди два дни си изработих такава и работи мн добре заедно с двата турбулатора . Според мен има ефект за намаляване разхода , а също така има и голям ефект за улавяне на саждите. Ламарината я направих така че , горелката ми е максимално навътре но не пречи на пепелта да пада . Ако някой е заинтересован мога да я снимам .
Здравейте,
Нов съм във форума, но той колегата Stelibg не говори ли за ламарината, която стой между бункера и първия ход, една продълговата под капака? :)
gunpowder - специалист
Здравейте,
Нов съм във форума, но той колегата Stelibg не говори ли за ламарината, която стой между бункера и първия ход, една продълговата под капака? :)[/quote]

Да точно за нея говори ама кой ли да чете сутринта рано рано . Извинявам се ! :-D
gunpowder написа:
Колегата Трифон Трифонов(много отзивчиво момче) ми беше изпратил снимки на подобна ламарина, която разделя бункера на две и от 3 става 5 хода, за такова нещо ли говориш? Ако може снимки? :)
gunpowder - специалист
Колегата Трифон Трифонов(много отзивчиво момче) ми беше изпратил снимки на подобна ламарина, която разделя бункера на две и от 3 става 5 хода, за такова нещо ли говориш? Ако може снимки? :)[/quote]

Да точно за тази ламарина става дума . Ще ходя днес да купувам още материал за да правя такава и турбулатори за котела на брат ми , като я изработя ще я снимам и ще я пусна във форума .
frizera - напреднал
Даже и на скицата се вижда.... нормално е рано сутрин на човек да му се правят други неща.... :wink:

От както разкарах текенето разхода намаля чувствително спрямо предходни дни в които средно дневната температура не е падала по 8°С. ХА сега де?! Виждам и промяна в бързината с която се загрява котела при първоначално палене... Веднъж като подгрее къщата горелката "замръзва" на втора и като стане над 23°С в стаите свалям градусите на горелката, притварям крановете в най-топлите стаи, тъй като нямам термо глави и термостат и така оставям да гори. Това наблюдавах миналата седмица, когато вече удари минус навън. Преди Коледа, когато беше топло и не беше махната ламарината не можех да смогна с чувалите. Не е било студено в къщи, но се удивих колко харчи говедото и започнах да разсъждавам как и с какво мога да коригирам разхода, като реших настройките да оставя за десерт и да почна с котела. И така след няколко опита стигнах до извод да махна ламарината и резултата не закъсня. След това намалих малко въздуха на всички степени и също така намалих времето за подаване с 0,1sec. Всички опити и настройки съм правил след основно почистване на котела, така че резултата е видим значително по-бързо. Относно температурата на изгорелите газове съм наясно, че моя метод не е меродавен, но преди да бъзикам каквото и да е кюнеца си смени цвета от блестящ хром в кафяв на разстояние около 30-40см. по дължината му. Това е трети сезон, но до сега не е ползван активно както се ползва сега. За предните два сезона съм изгорил има няма 300кг. Така че тепърва ще се наложи оптимизация на работата на системата, за което разчитам на вашата подкрепа. И накрая искам да отбележа, че в къщи никога не е било студено. Сиреч системата смогва да отоплява. Тази година ще добавя термо глави и евентуално термостат, но нещо не съм привърженик на идеята да се гаси горелката за два три часа и след това айде пак газ че имаме да гоним температури.... Ще мисля по въпроса.
П.п. И да, наистина преди предната част на капака се нагряваше много!
gunpowder написа:
Колегата Трифон Трифонов(много отзивчиво момче) ми беше изпратил снимки на подобна ламарина, която разделя бункера на две и от 3 става 5 хода, за такова нещо ли говориш? Ако може снимки? :)
Да точно за тази ламарина става дума . Ще ходя днес да купувам още материал за да правя такава и турбулатори за котела на брат ми , като я изработя ще я снимам и ще я пусна във форума .[/quote]

Николай Ганев беше казал, че тази ламарина е оправдана само за 27kw нагоре. Моят е 32kw и ще я правя и аз, като мина следващия сезон в клуба на Грейко. :wink:

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: