• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Boyan - специалист
Не му пречи да сложи малко антифриз .
Така и така вече няма да се гони концентрация като за -25 градуса .
Аз в началото не вярвах много много , но за 20 години практика съм установил , че наистина смазва помпите и им удължава живота .
Boyan - специалист
radius написа:
Бояне, към принципния алгоритъм на инверторното управление, като добавим умния режим който ползвам -трудно може да се предвиди какво става.
Вярно ... Програмистите не са хора ...Бог знае какво са задали като са имали предвид "умен" алгоритъм .
Прав сте ...

Абе те че 200 литра не са много не са , но и 80 ще е от полза ....
radius - майстор
Boyan написа:
Вярно ... Програмистите не са хора ...Бог знае какво са задали като са имали предвид "умен" алгоритъм .
..
Интегрално-диференциални методи -следят как реагира къщата на подадената топлина.

Само да обобщя, комфорта на ползване е страхотен, целта на подобренията е и на компресора да му е комфортно.
Докато обядвах, ме озари една гениална идея ( предполагам от химиите в пилешкото). Сега работя с делта Т 4-5С при загрята къща. Дали пък управлението не си мисли, че щом имам толкова малка разлика, съм претоплил къщата и да спира? Машината е предвидена и за подово, така че едва ли съм първия с такива температури, но де да знам. Мисля си да пробвам помпата на втора степен, предполагам към 7 градуса ще стане разликата. Да не би да се получи нещо. Ясно, че в студа няма да ми стига това, но е насока за опит. Какво мислите?
шоп - майстор
radius написа:
.
Естествено губя независимост, ако ми се прецака външното тяло, просто да извадя другото от гаража и да го закача.
Не мисля, че това е проблем.
1во: ТП не се прецаква толкова лесно. Работят си неуморно и безгрижно с години. Вчера гледах една хл. инсталация с бутален компресор работеща безаварийно от...1981 год

2ро: Имаш резервна ТП...какъв е проблема с две иноксови гофрирани тръби на 1'' да я монтираш до авариралата и с тези две гофр. тръби да я подвържеш макар и временно без антифриз към ОИ за 1-2 часа?
Не мисля, че губиш независимост, защото можеш сам за кратко време да решиш проблма:-)
шоп - майстор
radius написа:
Мисля си да пробвам помпата на втора степен, предполагам към 7 градуса ще стане разликата. Да не би да се получи нещо. Ясно, че в студа няма да ми стига това, но е насока за опит. Какво мислите?
Опитай, но с намалена циркулация товариш компресора, бързо дига налягане, инвертора коригира и като цяло КОПа спада. При намалена циркулация за он/оф машина така се получава. За инверторите дали е така...логиката би трябвало да е същата.
6osi6 - майстор
radius написа:
с делта Т 4-5С
Тази делта с гликола в нея не е делта вода.
Каква е логиката да слагаш допълнително буфер, а помпата на подовото да не се върти постоянно при изключен компресор. Вероятно подовото не буфер, а нещо друго, температурите навсякъде са еднакви и циркулацията не балансира.
Логиката на управлението е писана за вода. Сложи вода, събери границите в нормални рамки 35-30°С с хистерезис 1-2°С, и цикленето трябва да спре.
6osi6 - майстор
radius написа:
Boyan - защо само 5% ограничение на мощността на компресора, при 9кВ дават към 2,5кВ
Ако компресорът е двойно-роторен, но не е, обикновено му дават работа в минимум при 30 Hz, но това е само с едната ролка, а другата се изключва.
https://www.google.bg/url?q=http://www. ... XquuASsFTE
Мощността може да се свали до 15-20%.
Бих го оставил да работи така. Като се повреди, ще сложа нов, двойно-роторен.
radius - майстор
Тази делта с гликола в нея не е делта вода.
6оси6, нещо не те разбирам, опитай да си по-обяснителен.
Какво ме топли, че при спрял компресор ще въртя водата с 27С? Какво ще акумулира пода, като му подавам с такава ниска температура вода, а допреди малко е била 32 например.
И да , компресора е двойно роторен!
a_stoev - майстор
radius написа:
Тази супер инертна система не мога да си обясня защо не работи по-добре с по-редки отчети. Както и да е.
Ъъъъ, теория на управлението и цифрово регулиране не си ли учил? /инженера в мен се самоизтъква/
Времето за отчетите ти участва в закона за управление като интегриращ елемент. Колкото е по-нарядко е толкова по голяма интегриращата съставка, съответно увеличава колебателността на системата.
Къщата като обект явно не е толкова инертна колкото предполагаш, щом един час време между отчетите предизвиква колебателност, то времеконстантата* е съизмерима стойност, примерно 2-3 часа.

Време между включване на максимална мощност и постигане на постоянна температура. Реално не може да се измери поради променливите параметри - температурните загуби които зависят от околната температура, както и поради границите на работните параметри на инсталацията.
a_stoev - майстор
radius написа:
Boyan написа:
..
Интегрално-диференциални методи -следят как реагира къщата на подадената топлина.

Само да обобщя, комфорта на ползване е страхотен, целта на подобренията е и на компресора да му е комфортно.
Докато обядвах, ме озари една гениална идея ( предполагам от химиите в пилешкото). Сега работя с делта Т 4-5С при загрята къща. Дали пък управлението не си мисли, че щом имам толкова малка разлика, съм претоплил къщата и да спира? Машината е предвидена и за подово, така че едва ли съм първия с такива температури, но де да знам. Мисля си да пробвам помпата на втора степен, предполагам към 7 градуса ще стане разликата. Да не би да се получи нещо. Ясно, че в студа няма да ми стига това, но е насока за опит. Какво мислите?
Оня ден една от нашите машини ме побърка. Заради слаба помпа, делтата на отоплителния кръг е голяма, агрегата мисли че термоглавите са затворили и се разтоварва на минимум, изчаква някакво време и спира.
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: