Най - вълнуващия въпрос зимно време.
kmeta1982 - напреднал
andy_forresite написа:
kmeta1982 написа:
А котел чисто пелетен Грейко Експерт 30 трябва ли да се оптимизира или е перфектен във всяко едно отношение :?
Пълен боклук е. Шегувам се. Първо трябва да се пробва както идва от производителя/дистрибутора/търговеца ... какъвто е там. Виждаш че температурата към комина на 40-50 см от фукса е под 70 градуса външно и под 120 градуса температура на пушека и си казваш "да, става за мен, перфектен е".
Или другият вариант е кюнецът да се нагрява много, термометърът със сонда да показва над 140-150° на пушека и външно кюнецът не се пипа. Тогава добавяш пружини - 5 броя на ход или общо 10, но първо опитваш с 5 пружини в ТРЕТИЯ ход. Наскоро тук някъде четох, че турболаторите било грешно да са слагат в третия ход, трябвало било във втория. Бреййй?! Ако и с пружините в третия ход t° са високи, добавяш още пружини във втори ход. Накрая трябва да може и да гори без да връща пламък. Когато пробвах с 8 пружини (моят е 20 kw) пламъкът се губеше и дори няколко пъти изгасна. Просто не стигаше тягата да преодолее съпротивлението. Тръбите са 67 мм и с пружините стават 57 мм, плюс това че пушекът се чуди откъде точно да мине - ето проблем. Чак до обратен огън и ВВ аларм "обратен огън" не се е стигало при мен, но съм бил на ръба да се получи. С 4-те пружини се получи много добре и така го оставих.
Така че всичко зависи от тягата при теб. Висок и широк комин по правило има голяма тяга и доработки са наложителни. Или поне горещо препоръчителни. Иначе перфектни работи не знам да има...
Анди отново е изчерпателен :supz: А пружините грейковски ли са?
Tzinata - специалист
bai_bradyra написа:
Tzinata написа:
gnt69 написа:
Прикачен файл:
marko.jpg
Някой може ли да ми разясни,какво означава "корекция КПД" в тази таблица,че този урок съм го пропуснал?
Иначе я ползвам,но точно тук имам неизвестно. :?

Малко късно, но... Това се получава като умножим "Калоричността на пелетите" по "КПД":lol:
Малко късно но...Сега разбрах.Благодаря.
Адмирации за таблицата :prayer: :prayer: :prayer:
Но като се сложи това КПД 85% не се ли получават малко големи дозите?При мене почва да прелива горелката.Увеличавам въздуха-вдигат се димните.Ебати затворения кръг дет са завъртях.

Анди БРАТ ти май жена и деца нямаш.Или седиш постоянно при горелката,на спокойствие. :-D :-D :-D
Майтап,не се сърди!
frizera - напреднал
Е, нямах намерение да разбивам митове, но това се получи при мен на практика. Смятам обаче, че такова вмешателство наистина е строго индивидуално и е приложимо за котел Bosch Solid 2000 B, какъвто е моя. Този сезон за първи път се запознавам с него, така че има все още време за експерименти. Отделно в постовете преди моя е споменато за тягата на комина, която хич не е маловажна според мен, както и за атмосферното налягане към даден момент. Така че тези основни физични величини винаги ще дадат своя дял в настройката на горенето.
Пропуснах да спомена, че клапата на изхода към комина я държа почти затворена от както започнах с експериментите. Самия комин е общ за котела и пещта, която е в съседство на котелното. Надявам се някой да е виждал комин на пещ, за да разбере какво имам пред вид. Ако има въпроси мога да направя снимки и да илюстрирам по- прегледно за какво става дума. Най общо казано тягата на комина не е приложена директно спрямо котела.
И аз я държа почти затворена клапата. Около Коледа, в топлото време, ми опуши котелното-мамка му. Като е зверски студ, съм я затварял напълно, ама не съм се до котела я.
andy_forresite - майстор
Tzinata написа:
...
Нали ти казах какво означават числата. Като пиша два реда, не се разбира, като пиша 20, пак. Май по-добро от нищо няма. Така ще стане.
24 часа съм при горелката. Въртя перката с една манивела и с другата ръка сипвам пелети в гърловината. Това права по цял ден. И нощ.
frizera - напреднал
Ето една графика как работи системата при мен. Студената вода не се вижда, защото съм изключил нейната графика, тъй като съм сложил датчика в бойлера и ще предизвика объркване.
Ако имате интерес ще публикувам още една, когато изминат 24 часа от старта заедно с температурата на бойлера.
Зададена t° - 65°C

Прикачен файл

chart (1).jpeg
chart (1).jpeg (96.86 KиБ) Видяна 1694 пъти
borkata99 - специалист
frizera написа:
Понеже стана дума за цвят в горивната камера прикачам една снимка на моя котел.
Прикачен файл:
IMG_20180124_102551.jpg
Правилно ли е настроена "сместа" според вас? Пелетите са дървесни, а котела последно е работил с превключване между първа и втора степен при зададена температура 60°С. Разход няма да обявявам, тъй като се ползва само три дни в седмицата.
Ето и при мен как е: https://www.youtube.com/watch?v=P08oQm3j8tg - тази зима януари.
Ето и при мен как е: https://www.youtube.com/watch?v=raC_GvaYKYs - миналата зима януари.
Аз си ползвам така наречените турболатори + ламаринката м/у 1 и 2 и съм доволен: https://www.youtube.com/watch?v=rftWv-ecyZE
Горя добри пелети и не си правя експерименти :lol:

Всичко това съм го показвал, ако се сметне че се повтарям нека се дялка, н.п.
Пуснах ги защото се пита. :)
Frizer - в Тубата имам още качени клипчета за моята комбинация, разгледай ги ще ти дадат отговори и на други въпроси.
Успех !

Иначе вече 2 вечери е бая студеничко - Изображение, но през деня е слънчево Изображение и "турбото" :wink: работи и на терасата с НЕ работещо котле си е жега Изображение
:lol: Кеф !
Борката кърти мифки. Гледал съм сичките му клипове.
Предполагам, че не е променял настройките на горелката.
Вижда се разликата от тази и миналата година.
Андии, кога са били оборотите на вентилатора повече? А напрежението?
filmatoplo - майстор
:) kojto uvajava sebesi si postavq takava gorelka .
Последна промяна от Virtex на пон яну 29, 2018 1:27 pm, променено общо 1 път.
Причина: Латиница
filmatoplo написа:
:) kojto uvajava sebesi si postavq takava gorelka .
Филме, ни та разбрах. Би ли пояснил? Каква горелка? Що пишеш разкрачено?

Тема "Пелетни горелки GREYKO BMG и RB" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: