• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
radius - майстор
Той нали има и ваканционен режим като работи 15минути и почива 45, но не съм го ползвал. Не го спирам, да не измрат бактериите. Сега, ако може специалиста да се включи дали е така? Т.е. предполагам трябва да се аерира, дори да няма храна.
preslav - майстор
radius написа:
Той нали има и ваканционен режим като работи 15минути и почива 45, но не съм го ползвал. Не го спирам, да не измрат бактериите. Сега, ако може специалиста да се включи дали е така? Т.е. предполагам трябва да се аерира, дори да няма храна.
Ползвай си ваканционния режим щом имаш такъв, за какво да хабиш ресурса на компресора. Иначе при първоначалния старт в моята станция не е слагано нищо освен чиста вода - бактериите от къде са се появили според теб? Някъде бях чел, че бактериите са същите, които се развиват в стомаха и червата на човека, част от тях се изхвърлят с акото, а после се размножават в станцията. При мен не е стоял въпроса с неползване на станцията и не съм копал в тази посока, но единственото, което може да се случи при спрян компресор е да тръгнат анаеробни процеси, които са източник на миризмите - колко да мирише станцията ти, повече от една изгребна ли? Един ден след пускане на компресора и процесите ще се променят, но ще си спечелил 5 месеца по-дълъг живот на мембраните, макар че като се замисля нищо няма да си спечелил, цената е такава, че не си заслужава усилията, но щом имаш ваканционен режим ползвай го.
radius - майстор
Май много се осланяш на рекламните послания на продавачите. Те бактериите ги има в червата ни, но нали не мислиш, че като се изакаш в трите кубика и на следващия ден ще гъмжи от бактерии. Собственика на Биотех ми каза, че това става трудно и особено зимата е по-бавно, нужни са седмици, затова е добре да се стартира с бактерии. Според теб, докато се появат тези бактерии дали имаш пречистване хубаво?
Съображението ми да не гася компресора е да държа живи аеробните бактерии, но като нямат храна изобщо не знам дали е така. Чакаме спеца да се включи :wink:
preslav - майстор
radius написа:
Май много се осланяш на рекламните послания на продавачите. Те бактериите ги има в червата ни, но нали не мислиш, че като се изакаш в трите кубика и на следващия ден ще гъмжи от бактерии. Собственика на Биотех ми каза, че това става трудно и особено зимата е по-бавно, нужни са седмици, затова е добре да се стартира с бактерии. Според теб, докато се появат тези бактерии дали имаш пречистване хубаво?
Съображението ми да не гася компресора е да държа живи аеробните бактерии, но като нямат храна изобщо не знам дали е така. Чакаме спеца да се включи :wink:
Изобщо не визирам рекламата на продавачите в случая, казах какво съм чел по темата в нета, но това беше толкова отдавна, тогава още питах и проучвах кава да е станцията. Иначе си прав за шепата ако в 3 кубика вода, няма как да доставиш бактериии за цялата станция, но и няма как да накараш 3 кубика да замиришат или да излезе нещо непречистено от станцията. Ако не гасиш компресора амебите ще се самоизядат и пак няма да ги има - така мисля аз. Специалистът вече каза, че няма наблюдения върху локалните пречиствателни станции, в неговата работа няма недостиг на материал - народът яде и съответно се... При наличието на ваканционен режим не виждам защо не го ползваш - при мен няма ваканции, яде се, се.. се, пере се, всеки Божи ден нещо се мие на мивката, някой се къпе. Похвално е, че си инвестирал в пречиствателно съоръжение, ако ние не помислим за себе си, кой да помисли. В същност станцията вече не е моя, собствениците си я откупиха, аз бях само инициатор и кредитор, но категорично заявих, че кредит за септична, изгребна и всякаква друга насрана яма не отпускам.
Публикувах, че се върнах да кажа - за мен ролята на Държавата е да стимулира точно такива дейности, а не да се занимава с безплатно саниране, безлихвено кредитиране да, но безплатен обяд не.
А, още нещо - приятно ми е да комуникирам с хора, които карат нещата да се случват и мислят в перспектива, а не да я карат на принципа "ден да мине - самун да загине"!
jordanvass - майстор
Когато утайката е добре окислена при нормална работа, тя се стабилизира и след това може да остане в покой дълго време, месеци, без да мирише. С бактериите, обаче, е по-сложно. За съжаление аз не съм биолог и не мога да кажа със сигурност какво точно става при престой. Бактериите не са само от един вид. Те са комплекс от много видове и са в динамично равновесие при добре работеща станция. Кислородът, киселинността, температурата и наличието на вредни химикали могат драстично да объркат равновесието, ако не са в норми. И едните бактерии изяждат другите и нещата тръгват накриво. При големите градски станции, като дойде цикълът за декантиране (източване на избистрената и пречистена вода), той трябва да приключи бързо, не повече от 2 часа, и да започне нов цикъл с подаване на кислород и "храна". В противен случай балансът на бактериите много бързо се нарушава. Предполагам и при вас ще стане така, ако спрете станциите си за продължително време. Що се отнася до първоначалното зараждане на бактериите - кислород му е майката, много кислород и топло време. И нещата тръгват, дори и без "мая" от друга станция.
При нас, ако в един басейн се закучат нещата, минаваме на принудителна дълга аерация. Кислород нонстоп в продължение на 24-48 часа без добавяне на нова вода (храна), докато се оправят и стабилизират нещата. Критерий е вдигането на концентрацията на разтворения във водата кислород. Почне ли да се вдига, нещата се оправят.
Virtex - майстор
preslav написа:
http://dox.bg/files/dw?a=321c39fb44 - оказа се, че съм правил клипа точно година след въвеждане на станцията в експлоатация - дано не се задушите от миризма
къде е чистата вода в цялата схема :-D

За мен всичко изглеждаше с еднакъв цвят, което е малко странно...
preslav - майстор
Virtex написа:
preslav написа:
http://dox.bg/files/dw?a=321c39fb44 - оказа се, че съм правил клипа точно година след въвеждане на станцията в експлоатация - дано не се задушите от миризма
къде е чистата вода в цялата схема :-D

За мен всичко изглеждаше с еднакъв цвят, което е малко странно...
На картинка трудно се обяснява, но ще опитам - в ляво е тръбата от бани, кенеф, мивки, синьото е кошничка за евентуални груби отпадъци. На площадката на кошничката се изливат две тръби, по-близката е по-мътна, а другата е по-бистра. Това все още не е пречистената вода, но както вече казах всички камери на станцията са свързани и дъното им е общо - сам виждаш, че още в станцията имаш минимум две зони с мръсна и по-чиста вода - в същност зоните са повече. Най-мръсна е непосредствено под кошничката (там дето се изливат двата чучура), по-малко мръсна е в двата "бъбрека" където водата ври най-буйно, още по-малко мръсна е в центъра, където има и централна тръба, която също ври - тази тръба е свързана с четвъртитата кутия в дясно, където също има някакъв аератор и след него е изхода на станцията (белезникава гофрирана тръба). На клипа е трудно да се видят нюансите на цветовете на водата в различните зони, не съм снимал какво излиза от станцията защото това не е рекламен клип, а съм го правил за себе си, да мога да следя настройките на аераторите. Истината е, че на изхода водата е прозрачна, а за миризма не може да се говори нито на изхода, нито над самата станция - нали не си мислиш, че бих изтраял толкова време да правя клип над воняща септична яма. Да приемем, че аз съм си свикнал на миризмите или носът ми е перманентно запушен - как тогава комшията стоя 1 час на метър от станцията да ме разпитва какво се случвало, колко пари струвало, как се поддътжало и т.н.
Далеч съм от мисълта да правя реклама на конкретната станция или да навивам някой да си заравя в градината една кола втора употреба - споделям заради интересуващите се, защото знам какъв зор беше да се открие станция с добри референции. Освен търговците (на които отдавна съм се научил да не вярвам) не можах да намеря човек, който да каже ела, имам станция от толкова години, купих я за толкова пари от тези, нямам проблеми, препоръчвам ти я. Дори смятам да престана и аз да хваля защото един ден някой ще ме псува - станцията си има поддръжка, макар и елементарна, но трябва да се наглежда и да се мисли когато се пипа. Ето сега от Йордан научих някои неща касаещи процеса и няма да си играя да източвам цялата станция, просто ще точа по-често по по-малко. Принципно не виждам какво би могло да се повреди в една такава конструкция, единственото износващо се нещо са мембраните и едни клапани на компресора - мембраните са 60-70 лв. (по памет) и имат живот повече от 2 години, клапани не съм сменял за тези 4.5 години, но вероятно и те ще дадат фира някой ден, колко да струват, милиони, а колко струва мовнярката да идва всеки месец или на месеца 2 пъти?
radius - майстор
preslav написа:
Истината е, че на изхода водата е прозрачна,
Само да наблегна на нещо да не останат заблуди. Водата е прозрачна, но не е безцветна! Има приятен ;) кафеникав цвят, който си личи толкова повече, колкото по-голям е съда. В големия бидон изглежда тъмно, ако точиш с маркуч, може да не забележиш. Аз бях сипал в едни 10л от минерална вода и тогава ми направи впечатление цвета. Аз не вярвам, че се вмества в някакви норми, но нали не мирише, кво ми е :butthead: . Та така, няма как науката и измерванията, за които говори Йордан, да се приложат вкъщи, без никакви измервания и контрол. Затова не мога да вярвам на нищо декларирано, на мен ми стига, че не мирише.
Virtex - майстор
preslav написа:
...
Благодаря за разяснението !

preslav и radius - далеч съм от мисълта да 'обвинявам' каквото и да е. Питам, защото вървя към същият вариант с пречиствателна станция, понеже няма канализация, но и няма място за заустване на пречистената вода.

За мен е доста важно да знам дали водата е 'чиста' с цел поливане на двор. Не говорим за пускане на маркуч и пръскане, а капково само с тази цел. Но това поливане включва както райграс, така и зеленчуци/овошки. Обмислям варианта и слагане на UV лампа в резервоар след станцията и от този съд да се взема водата. Зимата естествено ще трябва да попива в почвата, но при типичните ями в района така или иначе това го прави всеки.

Отправял съм запитване към една от фирмите, отзвичиви са хората, но все пак те гледат да продават. А мнение на хора, ползващи техните продукти за мен е по-важно, затова така разпитвам :)
radius - майстор
Капковото според мен ще се запуши от дребни фракции. Може да направиш дренаж.
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Решения за отпадни води (само WC вода)?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: