• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
jordanvass - майстор
Изследване на БПК5, ХПК и общ азот струва по около 25лв. с ДДС всяко в акредитирана лаборатория на ВиК. А pH е около 10лв. Тия четирите за около 90лв. са ви напълно достатъчни. Аз даже бих си спестил и ХПК, защото то с БПК5 е в почти пропорционална зависимост. Но трябва да е усреднена за 24 часа проба, не еднократна.
preslav - майстор
Virtex написа:
preslav написа:
...
Благодаря за разяснението !

preslav и radius - далеч съм от мисълта да 'обвинявам' каквото и да е. Питам, защото вървя към същият вариант с пречиствателна станция, понеже няма канализация, но и няма място за заустване на пречистената вода.

За мен е доста важно да знам дали водата е 'чиста' с цел поливане на двор. Не говорим за пускане на маркуч и пръскане, а капково само с тази цел. Но това поливане включва както райграс, така и зеленчуци/овошки. Обмислям варианта и слагане на UV лампа в резервоар след станцията и от този съд да се взема водата. Зимата естествено ще трябва да попива в почвата, но при типичните ями в района така или иначе това го прави всеки.

Отправял съм запитване към една от фирмите, отзвичиви са хората, но все пак те гледат да продават. А мнение на хора, ползващи техните продукти за мен е по-важно, затова така разпитвам :)
Първо за UV лампата - безумно скъпо нещо за вода, с която ще се полива - такива лампи се ползват основно в лабораториите където има специални изисквания към качеството на водата.
Аз нямам никакви притеснения да поливам с водата от изхода на станцията, не го правя защото имах по-важни задачи от изграждането на резервоар за поливане, но и това ще стане някой ден. Иначе разсъждавам така - колко по-безцветни и безобидни са птичия и оборския тор, с тях всеки тори на поразия, а водата от пречиствателната станция била лайняна.
По отношение на ползването на водата за капково напояване също нямам притеснения, на пазара има филтри 20 микрона, 5 микрона, 10 инча, 20 инча, каквото душа ти сака, цената на филтърния елемент е 3-5 лв. кое какпково ще се запуши с такава филтрация?
Не съм си правил труда (като Радиус) да събера по-голямо количество вода в прозрачен съд и да видя колко е мътна, но обещавам пролетта да го направя - мисля, че ще е прозрачна, но сега не го твърдя.
radius - майстор
Бъди сигурен, че няма да е безцветна, а ако имаш 3 кубика резервоар след ПС няма да си толкова убеден в качествата на ПС.
Филтрите може да са по 5 лв но би ли ги сменял през 5 дена?
Малко я третираш като Кюри радиацията - не се усеща,значи няма проблем.
С горното не искам да те обидя, а просто да не вярваш много на посланията на продавачите и сертификатите, които всички знаем как се дават. От темата разбрахме, че нещата са доста сложни и крехки и нашите станции не могат да осигурят винаги оптимални условия.
nikolov333 - майстор
Аз затова не се доверявам на пречиствателните за питейна вода, но за отпадната мисля, че не е фатално да излиза не в нормите. Все пак ще е много по-добре отколкото без нея. А мовкнярките в града ни гледам, че ги празнят в шахтите до централната река, в края на града, доста преди пречиствателната и не знам какво се отлага по пътя и какво стига до нея..
preslav - майстор
radius написа:
Бъди сигурен, че няма да е безцветна, а ако имаш 3 кубика резервоар след ПС няма да си толкова убеден в качествата на ПС.
Филтрите може да са по 5 лв но би ли ги сменял през 5 дена?
Малко я третираш като Кюри радиацията - не се усеща,значи няма проблем.
С горното не искам да те обидя, а просто да не вярваш много на посланията на продавачите и сертификатите, които всички знаем как се дават. От темата разбрахме, че нещата са доста сложни и крехки и нашите станции не могат да осигурят винаги оптимални условия.
Прав си - на изхода на станцията имам 100 л. бидон, перфориран, за увеличаване на попивната площ. В този бидон се самозавъждат водорасли, които се уплътняват до рядка каша - предполагам същото ще стане и в по-голям съд, макар и по-бавно, аз и за това не си правя илюзии за поливане с отпадната вода, но не и заради това, че е опасна за зеленчуците. В близост до бидона имам малини, които стават огромни и с кеф си ги хапвам.
Та истината трябва да се казва, а всеки да си прави изводите - във всички случаи е по-добре опадните води от къщата да минават през пречиствателна станция, а не да отиват в попивна яма, за изгребна вече казах, че няма как да викам всеки месец по 2-3 пъти мовнярка.
Ако си спомняш от къде тръгна темата, ставаше въпрос за "сиви" води и кенефни ями, а моето предложение беше пречиствателна станция заустена в канала за сива вода - мисля, че и най-калпавата пречиствателна станция ще пречисти водата от домакинството до по-бледо сиво - трябва да попитам този мой приятел с немската станция още ли ползва отпадната вода да си полива райграса, че си спомням, че беше се накачулил с клапани, таймери, разпръсквачи, пълна автоматика - може пък да се е отказал.
radius - майстор
Темата отдавна надхвърли питането на автора, особено след включването от кухнята. Ей сега отивам да видя моята как изглежда, че досега не съм я гледал работеща [-X
jordanvass - майстор
Щом ти развива растителност на изхода, значи имаш повече нитрати, все едно ториш с амониева тор. Не зная, обаче, колко е нормалното количество на водораслите и колко се смята за повишено. То винаги ще се развие нещо зелено. Нитратите биха намалели, ако имаш по-дълга безкислородна част на цикъла. Но не се знае тогава дали ще ти стига кислородът, ако аерираш по-кратко. И да стане по-голяма беля. Тогава би ти трябвала по-мощна въздуходувка.
preslav - майстор
jordanvass написа:
Щом ти развива растителност на изхода, значи имаш повече нитрати, все едно ториш с амониева тор. Не зная, обаче, колко е нормалното количество на водораслите и колко се смята за повишено. То винаги ще се развие нещо зелено. Нитратите биха намалели, ако имаш по-дълга безкислородна част на цикъла. Но не се знае тогава дали ще ти стига кислородът, ако аерираш по-кратко. И да стане по-голяма беля. Тогава би ти трябвала по-мощна въздуходувка.
И аз нямам понятие колко е нормалното количество водорасли, които да се развият за 6 месеца в 100 л. бидон. За сега не съм променял нищо по настройките на времето за подаване на въздух, но съм се замислял дали нощем да не задам по-големи паузи на компресора, а защо не и цял час без подаване на въздух. Въпросът е, че процесите в станцията не протичат мигновено и всяко пипане трябва да е по малко и с достатъчно дълго изчакване за появяване на евентуален ефект. За сега си оставам на стандартните настройки, а на пролет може да се побъзикам от любов към спорта. Сега се сещам, че когато мембраната на компресора беше се пробила (което никой не може да каже кога точно е станало) се беше появил мирис от станцията и това беше причината да проверя компресора - след смяната трябваха около 2 дена за да изчезнат всякакви миризми т.е. не чак толкова много време. Сега контролирано мога да спра компресора за един-два дена и да видя какво ще се случи.
jordanvass - майстор
При липса или недостатъчен кислород започва загниване на утайката и затова се появява миризма. Хубавата активна утайка е с кафяв цвят, а като почне да загнива, става по-тъмна, дори черна. Освен това важно е и утаяването на самата утайка. При нас на всеки цикъл се взема проба от разбърканата вода и се налива 1л в мерителен цилиндър. Засича се за 30 мин колко мл утайка ще падне на дъното. По скоростта и начина на утаяване се съди за качеството на утайката. Горе трябва да остане избистрена вода, без плуваща утайка в нея. А на дъното трябва да е кафява.
preslav - майстор
jordanvass написа:
При липса или недостатъчен кислород започва загниване на утайката и затова се появява миризма. Хубавата активна утайка е с кафяв цвят, а като почне да загнива, става по-тъмна, дори черна. Освен това важно е и утаяването на самата утайка. При нас на всеки цикъл се взема проба от разбърканата вода и се налива 1л в мерителен цилиндър. Засича се за 30 мин колко мл утайка ще падне на дъното. По скоростта и начина на утаяване се съди за качеството на утайката. Горе трябва да остане избистрена вода, без плуваща утайка в нея. А на дъното трябва да е кафява.
Полезна информация, която обаче е трудно приложима за анализ в домашни условия. Така или иначе на мен не ми е проблем да взема 2 проби от двата основни обема в станцията, да изчакам 30 мин. и да наблюдавам къде какво се е случило - до момента разчитах на това, че станцията е в гаранция и ако стане нещо по-добре е да не съм пипал, сега станцията си е на моя отговорност, не че ще направя нещо по-добро от производителя, но от любопитство мога да експериментирам и да се стремя към оптимални резултати. Все още не съм се навил да брулна едни 100 лв. за анализ на водата, но и това ще направя някой ден, нищо че в радиус от 1 км. около нас няма кладенци, сонди, извори.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Решения за отпадни води (само WC вода)?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: