Изследване на БПК5, ХПК и общ азот струва по около 25лв. с ДДС всяко в акредитирана лаборатория на ВиК. А pH е около 10лв. Тия четирите за около 90лв. са ви напълно достатъчни. Аз даже бих си спестил и ХПК, защото то с БПК5 е в почти пропорционална зависимост. Но трябва да е усреднена за 24 часа проба, не еднократна.
Virtex написа:Първо за UV лампата - безумно скъпо нещо за вода, с която ще се полива - такива лампи се ползват основно в лабораториите където има специални изисквания към качеството на водата.preslav написа:...Благодаря за разяснението !
preslav и radius - далеч съм от мисълта да 'обвинявам' каквото и да е. Питам, защото вървя към същият вариант с пречиствателна станция, понеже няма канализация, но и няма място за заустване на пречистената вода.
За мен е доста важно да знам дали водата е 'чиста' с цел поливане на двор. Не говорим за пускане на маркуч и пръскане, а капково само с тази цел. Но това поливане включва както райграс, така и зеленчуци/овошки. Обмислям варианта и слагане на UV лампа в резервоар след станцията и от този съд да се взема водата. Зимата естествено ще трябва да попива в почвата, но при типичните ями в района така или иначе това го прави всеки.
Отправял съм запитване към една от фирмите, отзвичиви са хората, но все пак те гледат да продават. А мнение на хора, ползващи техните продукти за мен е по-важно, затова така разпитвам
Аз нямам никакви притеснения да поливам с водата от изхода на станцията, не го правя защото имах по-важни задачи от изграждането на резервоар за поливане, но и това ще стане някой ден. Иначе разсъждавам така - колко по-безцветни и безобидни са птичия и оборския тор, с тях всеки тори на поразия, а водата от пречиствателната станция била лайняна.
По отношение на ползването на водата за капково напояване също нямам притеснения, на пазара има филтри 20 микрона, 5 микрона, 10 инча, 20 инча, каквото душа ти сака, цената на филтърния елемент е 3-5 лв. кое какпково ще се запуши с такава филтрация?
Не съм си правил труда (като Радиус) да събера по-голямо количество вода в прозрачен съд и да видя колко е мътна, но обещавам пролетта да го направя - мисля, че ще е прозрачна, но сега не го твърдя.