• 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
turbocharged - специалист
Термопомпата представлява един огромен цилиндър сложен на паважа. Къщата е два етажа общо около 200 кв.Построена е от дебелите тухли с вата или пяна в тях и няма друга изолация. Там е доста по-студено. Не знам каква е мощността, но помпата е като тази от линка
https://www.meinhausshop.de/VIESSMANN-L ... ung-Pakete
Буферите доколкото разбрах са защото помпата трябва да работи само когато тока е най-евтин. Един вид нощна, но в Германия електрическа компания дава информация към умните уреди кога тока е най-евтин и те се вкючват.
6osi6 - майстор
шоп написа:
при 25 гр вход и 35 изход имаме среден температурен напор 30 градуса
при 29 гр вход и 31 изход също имаме среден температурен напор 30 градуса

Вторият случай се получава с повишен дебит на ЦП на БГВ и отделен воден циркулационен кръг на подовото.
Номерът с по-високия дебит е да се влезе в първия случай. Помпата на подовото може да си върти водния кръг бавно през трипътен или петпътен вентил, докато охлади буфера на 25°С. След това втора помпа на външен циркулационен кръг подава гликол с 25°С към кондензатора и вкарва 35 обратно.

Въпросът е управлението да изключва след загряване на буфера и да покрива загубите след ново включване на 25°С.
И сега трябва да работи така, с тази инертност на плочата - с дълги паузи.
Ако може да коригират настройки е добре, лошото е да има някакъв софтуерен проблем.
6osi6 - майстор
a_stoev написа:
Само за литрите не съм съгласен. В смисъл че чак хиляда са много. До към 200 л е що годе поносимо като размер, от там нагоре са твърде огромни съдовете.
Принципно, ако трябва да правиш термопомпата и системата сега, как ще я направиш?
Тя цикли на 7°С, когато е с ефективност над 4,2, поради ниски загуби. Ако покриваше 680 вата при 7°С с постоянна работа, ще с недостатъчна мощност при -15°С.
a_stoev - майстор
turbocharged написа:
Термопомпата представлява един огромен цилиндър сложен на паважа.
Това с тоя дизайн трябва да навява спомени за аушвиц или треблинка ли?
turbocharged - специалист
Моите познати са българи като нас и също си правят сметката. Тази система е видимо много по-скъпа от газова, но им пресметнали че ще се избие. Икономията и идва от ползване на енергия когато е евтина. Щом може да бачка само на евтина с тези буфери. Както забелязвате от линка който дадох продават термопомпите като пакет с буфер и др. Щом го правят значи буфера е задължителен елемент. Пък който иска да се чуди дали има смисъл и колко литра да е.
Може да действате в посока на огромни буфери още докато си правите системите. Тока няма да стане по-евтин. Ами 2-3 пъти по скъп от сега.
radius - майстор
Много интересна система, точно по темата. Но цената е трепач, аз си мислех, че Мицубишито
е скъпо. Вярно че тук има и периферия, ама б.х тази периферия. Яка система, при първа възможност ще я огледам подробно.
Буфера винаги може да се добави, ако стане това с тока. Не е като да добавяш серпентини. Може пък да махнат нощната и да стане безсмислено (говоря за голям, дневен буфер).
Тази нощ взех засечки с интегриране през 10 минути. Май не е добре, казвам май, защото е много топло сега, вчера беше 12-13С, нощта 5-7, днес 17С. За 24 часа имам изгорени 12 кВ енергия, което е средно по 500вата на час. Няма как да не спира. Работи 23-4 минути и спира за 3-4. И то с температури 27-8 градуса средна подаваща. Външното тяло едвам върти вентилатора, явно се мъчи да държи някакъв минимум. Принципно май не са толкова фатални 2 спирания за час, но Мечо Пух ми подсказва друго.
Прикачен файл:
eco2.jpg
eco2.jpg (87.45 KиБ) Видяна 1030 пъти
И все пак, в режим на взимане на засечки през 10минути не е по-добре от взимане през 20минути. Засега класацията водят 20минути пред 10, 40, 60. С 50 минути не вярвам да е добре, остава да пробвам с 30минути довечера...
Абе истината е в заглавието на темата - само със софтуер не става, иска и хардуер :wink:
шоп - майстор
radius написа:
Може пък да махнат нощната и да стане безсмислено (говоря за голям, дневен буфер).
Няма логика в това. Няма да стане според мен. Електроенергията не може да се складира. Затова има насърчаване и дори тройни тарифи с върхова енергия. Енергийна мрежа не се поддържа лесно и затова се инвестират пари в студен резерв при недостиг и ПАВЕЦ при свръхпроизводство
radius написа:
Абе истината е в заглавието на темата - само със софтуер не става, иска и хардуер :wink:
100% съгласен. Инвестицията в неръждаем буфер е изгодна инвестиция. На фона на мижавите банкови лихви, падащия долар, балона при криптовалутите, златото, среброто, медта и неръждавейката са инвестиция според мен.

Подчертавам обаче, неръждаем буфер. За мен всякакви емайлирани, стъклокерамични и други недоразумения са пари хвърлени на вятъра.
radius - майстор
Е то като ще инвестирам, поне да е сребърен, хем буфер, хем инвестиция. :lol:
Изпадат ли от втор. суровини неръжд. балони различни от 80л или избора ми е 80л, или 2х80л?
шоп - майстор
radius написа:
Е то като ще инвестирам, поне да е сребърен, хем буфер, хем инвестиция. :lol:
Изпадат ли от втор. суровини неръжд. балони различни от 80л или избора ми е 80л, или 2х80л?
Ако е сребърен ще е и антисептичен:-)))) Можем да пием вода от него:-)))))

Изпадат. 80-100-120-200-300, 500 и нагоре до 20000 литра, но големите са тежки, скъпи и няма къде да ги монтирам:-(

Даже днес купих 4 балона ( 53 килограма ) 3х80 литра и един 100 литра. Малките обеми са от тънка ламарина и са евтини на кило. Няма далавера де се купи 1000 литрова цистерна снаправена от6 мм ламарина от бивш хим. комбинат с работно налягане 60 бара.
шоп - майстор
Ей ги на:
4 красавци с общ обем 340 литра и общо тегло 53 килограма. Незнайно защо 4 ма собственици, предполагам не знаещи дори какво изхвърлят са ги изхвърлили.
Отпадъка за едни е възможност за други да им вдъхнат нов живот:-)

Прикачен файл

SAM_9420.JPG
  • 1
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: