• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
reingar-x - специалист
Здравейте решил съм ,да премина на отопление на природен газ.Живея в апартамент,във входа ни е прекаран газ.Нямам изградена инсталация,и за това реших да попитам тук кое и как е по-добре да се направи?Първи въпрос е за радиаторите,свързването последователно или паралелно е по-добре да се направи?Второ на жена ми,са препоръчали майстор който от своя страна ми предложи котле baxi duo contact 24.Имате ли мнение за котлето добро ли е,до колкото разбрах е кондензен и двуконтурен модел?До колкото съм чел,за ниско температурните системи е нужно по-големи радиатори и тръби с по-голямо сечение.Ще приложа примерен чертеж,за да имате представа за жилището.Ще съм благодарен,ако ми кажете,по кой начин да се свържат радиаторите,какви тръби размери да се използват?

Прикачен файл

Апартамент.jpg
Апартамент.jpg (35.27 KиБ) Видяна 3346 пъти
jabata - специалист
Този котел който са ти препоръчали, може да е много хубав, ама е 24 KW. Все пак ще ти дойде доста големичък. Да не плачеш после че разхода ти е голям. Що се отнася до инсталацията, самата отоплителна инсталация я прави както си искаш, но газовата инсталация трябва да е направена от лицензирана фирма, която и да ти я узакони. С газта в жилищата, не седят нещата както при колите, където Бай Пешо маже как му е кеф, и след това слага печата за заверка.
Иначе радиаторите най-добре да ги вържеш успоредно (ако това е името). Слагаш един колектор някъде до котела, и оттам до всеки радиатор отделна тръба. Всяко друго свързване ще си отвориш други проблеми.
Ниско температурното отопление, както пишеш, има смисъл за термопомпи. При него ти трябват по-големи радиатори, и съответно тръби с по-голямо сечение. Струва си само ако ще си на термопомпа, където технологично температурата е ограничена на 50 градуса. При газта, това ограничение го нямаш, така че си прави нормална инсталация.
torbalan - Дървен философ
Колко нискотемпературно смяташ да го правиш.

Имай предвид, че ако при 70 градуса ти трябват 10 глидера за една стая, при 50 градуса ще ти трябват горе-долу два пъти повече.

За радиаторите дали успоредно или последователно - няма значение от към отопление, но последователно ще ти е по-трудно да ги настроиш.
reingar-x - специалист
Здравейте отново,разбира се,че няма аз да прекарвам газта и да монтирам котела,за това ще си викам въпросния човек който са препоръчали на жена ми.Въпросния котел,го видяхме в познато семейство с апартамент по-малък с една стая от нашият.Температурата която поддържа на водата у тях е между 40-49 градуса,до толкова им е казал майстора да регулират ако искат икономия на газ.В апартамента им,беше доста топло около 24-26 градуса във всички стаи,което за мен е доста висока температура.Радиаторите мисля да са панелни,няма да имам икономическа възможност за алуминиеви!За изолацията забравих да спомена,че има вътрешна с фибран и тавани с гипсокартон и вата на спалните и кухнята,останал ми е само хола и коридора.Като гледате чертежа на жилището,къде е добре да поставя котела в кухнята или в едната баня която ползвам за килер?Друг въпрос който ме тревожи,е какви тръби е хубаво да се използват както и техния размер?
vrangelov - специалист
Не ти трябва двуконтурен котел. Едноконтурен с голям бойлер е по-добрият вариант. Гледай котелът да е малък.
Ако радиаторите са ти по-големички, ще икономисваш от газ, ако са малки, ще икономисаш от тръби и радиатори. Според мен за предпочитане е първият вариант.
Колко да са големи радиаторите, зависи от жилището, но ей така с налучкване на твое място бих избрал стоманени радиатори тип 22, височина 600 и дължина 1400. Общо 5 броя. Един за кухнята, по един за спалните и два в хола. За коридора 1 метър или дори по-малък. За баните - лири.
ydraganov - напреднал
Здравей, добре ще направиш ако минеш на газ и ако цената на газа остане нормална. Писах ти на лични, да не е реклама.
ydraganov - напреднал
Ще продължа още малко, в опит да съм полезен. Хубаво си дал план на жилището, но тук имат значение и други фактори - локация (град), изложение, изолация, топлещи съседи, желана температура в жилището, въобще неща които имат отношение към температурните загуби на твоето жилище. Всички сме чували да казват за някое жилище че е топло, а за друго че е хладилник. Нали котлето трябва да противодейства на загубите на точно това жилище в което е монтирано. Един и същ котел е достатъчен за едно жилище и голям/малък за друго със същата квадратура. Тук вече става дума за мощност, както максимална, така и минимална. Между тези две работи котела, както казват модулира, управляван от модулиращия стаен термостат. При избора на котела - едноконтурен или двуконтурен и по мощност, се водим преди всичко от отоплението, го прави големите сметки. Значи ни трябва котел с ниска минимална мощност, за преходните сезони и при по-мека зима и достатъчна (не казвам висока) мощност когато навън хапе. За радост съвременните котли отговарят на тези нужди и покриват диапазона от 2-3 до 15-20 Квт, което е достатъчно за средно статистическо жилище в България. И каквото и да си говорим за марки и модели, ако наблизо няма сервиз, на който да позвъниш с въпрос и да ги повикаш при нужда и да могат да ти оправят котела същия ден, избора е грешен. Двуконтурните топлят водата на проточен принцип, а едноконтурните чрез серпентина в бойлер. И двата типа спират отоплението, когато работят за водата. Едноконтурните го правят 1-2 пъти дневно, двуконтурните - при всяко пускане на водата. 100-150 л бойлер е достатъчен за къпане и домакински нужди, котела досгрява водата, докато вие се къпете достатъчно бързо. Ако не предизвикам истерия, утре вечер ще продължа :lol:
reingar-x - специалист
Привет на всички,не знам дали ще се задържи цената на газта,но в момента плащам ток 300-310лв на месец.Това е с два климатика и конвектор,включван само през нощта,а не са падали кой знае колко ниски температури.От дни чета,за отоплението на газ,не съм майстор и няма аз да правя инсталацията.Но искам да знам какво ще се монтира,и как ще работи.Не да ми поставят радиатор и да сложат по-малък диаметър тръба и да не може да го захранва.За сега от прочетеното,съм решил да се възползвам,от кондензния режим 50/30 или 50/40.Радиатори както писах по-горе,съм избрал панелен тип,тъй като са ми ги намерили на доста добра цена.Примерно за хола,мисля да поставя 600 на 2200-2400 за двете спални примерно 600 на 1800-2000 за кухнята 600 на 1600.За коридора се чудя дали да слагам,и една лира за банята.До колкото четох,за най-големия радиатор трябва да използвам тръба със сечение 25мм,за по-малките може и с 20мм,поправете ме ако греша!За връзването се разбра,че успоредното е по-добрия вариант!В така оразмерените от мен радиатори,ще има ли проблем котела да работи на кондензен режим?
reingar-x - специалист
Уппс така се получава когато първо пишеш а после четеш.Забравих ,живея в Плевен в панелка на 4-ти етаж,и отдолу и отгоре не живее никой,тоест не ме топлят.На хола има външна изолация,двете спални са с вътрешна от фибран ,като на едната тавана е с фибран а другата е с гипсокартон.Кухнята е с малка,но остъклена тераса и таван с фибран,от вътре не съм пипал единствено хола и коридора,но и това ще направя.
torbalan - Дървен философ
Сам ли ще си монтираш радиаторите?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Въпрос за отопление на газ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: