• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
HOT__SPOT - помощник
kozl написа:
Може и да не чакаш до май. Провери в ЧЕЗ каква ти е партидата, защото от 7 до 15 кW партида слагат 3Р 25А.
Обадих се и ми казаха че и двете партиди са по 6kW по документи - демек за 32А бушон всяка, а те са сложили 50таци :D шах с пешката
В тоя ред на мисли има ли смисъл да се мъча да си вдигам мощността на партидата по документи? Изобщо възможно ли е...какво ще ми струва? Плюсове/минуси #-o #-o #-o

EDIT: тези от ЧЕЗ ще ме уморят. Обаждам се аз втори път да питам за повишаване на мощност и цени. Съответно друго момиче на телефона. Тя казва че не пише нищо като стойност за мощността на партидите в системата им! Как така първата девойка каза 6kW - незнам! Втората каза че предпазителите ми са 50А което наистина е така, но въпреки че има данни за стойността на предпазителите няма данни за мощността на партидите :D идиоти...

Инфото за цените е че за повишаване от 6 на м/у 7-15 се плащат 100лв такса проучване и после 500-600лв еднократна такса за "повишаване" на мощността - не мерси, имам си 50А бушони, единия нещо се спече преди 2 седмици виках техниците да го сменят на стълба, момчетата го замениха с нов 50А, демек е малко вероятно да ми занижът ампеража на бушоните по тяхно осмотрение, ако искаха да го бяха направили още сега като идваха да сменят спечения...
kozl - майстор
HOT__SPOT написа:
Обадих се и ми казаха че и двете партиди са по 6kW по документи - демек за 32А бушон всяка, а те са сложили 50таци :D шах с пешката
В тоя ред на мисли има ли смисъл да се мъча да си вдигам мощността на партидата по документи? Изобщо възможно ли е...какво ще ми струва? Плюсове/минуси #-o #-o #-o
32А препазител е за монофазна тарифа. За трифазна се взима пълната мощност, пък ти ако искаш ползваш мощността само на една фаза и препазителя ще е 10А или 16А, 3Р.

Ред за "Промяна на мощността"
Освен цената за проучване, може да се наложи и проектче от инж. с ППП.
Таксата за мощност се заплаща, като разлика + вложени средства и труд. Или за промяна от 6 kW на 15kW (696-444+вл.с+тр.)
Но щом от ЧЕЗ са поставили 3Р - 50А, вероятно нямат данни от договор и тогава за жилища слагат 50А, а ти най добре не се завирай зорлем в ЧЕЗ. Ако ти намалят мощността тогава търси договор при тях и причини защо са ти намалили мощността.
DundyTheCroc - майстор
3Р 50А си е царско, особено ако и кабелите до вас са с подходящо сечение :)
Хич не питай повече защо е така.
mironcho - специалист
Хот спот, като събираш круши с ябълки получаваш зайци.... 50А при трифазна верига озвачават 33 kW обща мощност или това са по около 11kW на фаза не повече! което ми се вижда страно, но ако е наистина така, то си ги ползвай и хич не питай. Това е достатъчно мощност за голяма къща, както и да я разпределиш.
Да ги превключваш е добра идея, само да ти го направят грамотно, за да не ти прави мизерии и да е безапасно. Както ти писаха потърси ПЕП, сложи го в кутия и имай на ум да изключваш бушоните в момента на превключване, за всеки случай.
Примерно ето този може да ти свърши работа https://vikiwat.com/paketen-elektriches ... 509911.hml разбира се има и други варианти.
Antonii - майстор
Това което искате да направите е леко безмислено, защото при проблем с едната фаза, то ще изчезнат и другите две.
Това е така, защото ако не изчезнат, то трифазните потребители на тази линия при работа на две фази леко ще се "озъбят". :)
hidrazin - майстор
И що да се озъбят? Има си релета за фазов контрол, има си термични защити ...
Член 6-ти - Да си си сложил защита на трифазния мАтор :-D
Иначе човека говори за къща и въздушна мрежа както е в много села.
Там понякога това се случва - отпада едната фаза.
Пък и ако трасето с отпадналата фаза не е много голямо дори и напреженията на другите две фази няма да се "разбягат" много.
Понякога докато дойде екипа минава половин ден че и повече...
:partyman:
HOT__SPOT - помощник
Всеки ваш коментар ми помогна по някакъв начин - благодаря за което :)
Имам последно питане за което се чудя.
Ясно е че ще трябва да пусна нов кабел от първото табло в къщата което се намира на последния етаж до всеки етаж надолу ( етажите са 4 ). Не ми се копае в стената и замазва...невиждам смисъл...най-мн да уцеля някой съществуващ кабел при копаенето.

Мисля в единия ъгъл на стълбището да пробия дупки в пода на всеки етаж от където да пусна вертикално кабела - магистрала от последния до първия етаж и на всеки етаж да си взимам разклонение от "магистралата".

Въпроса ми и това което незнам е дали трябва да положа магистралния кабел в тръба? Защо се полага в тръба? Да нямаш пряк допир до кабела с голи ръце евентуално ако му се наруши изолацията? Или тръбата има и друго предназначение ... незнам
От какъв матерял да е тръбата? Провеждащ или не електрически ток ( железна или пвц.. ) ?

На едно място кабела който влиза в етажа ( разклоняващия се кабел от магистралата съотвентно на всеки етаж ) ще се наложи да прекоси коаксиалния кабел по който идва ТВ и интернет, както и LAN кабела на локалната ethernet мрежа ( професионално съм се занимавал с networking та имам доста UTP кабели в нас ). Четох че когато се пресичат токов и коаксиален/UTP кабел по този начин трябва да е перпендикулярно така и ще направя, та се надявам да няма проблем с интернет/тв връзката :)
mironcho - специалист
По- добре е да пуснеш три отделни кабела - по един за всеки етаж, като вместо тръба можеш да ползваш кабелен канал, 40х40 трябва да свърши работа. За кабелната телевизия не се притеснявай.
  • 1
  • 2

Тема "Захранване с монофазен ток от трифазна партида" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: