• 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 111
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
trunski - специалист
ghost13 написа:
Здравейте колеги
от скоро съм притежател и аз на котел FERROLI SLF05 + SUN P12N / за първа зима се отоплявам на пелети /
Проблема е в необходимостта от честото чистене - всеки ден се изхвърля по една тава неизгорели / въглени / пелети .
пробвах първо с различни пелети - Швайнгхофер и Трон / и двата иглолистни /
Като резултат няма разлика в отпадъка.
Мислих че е възможно да са се овлажнили / съхраняват си под навес заграден с найлони на двора - дъжд и сняг не ги вали /
Затова пробвах и с пелети от Практикер / съхранявани на сухо / производство Лозан Румъния / широколистни /
Горят много добре и пипнах малко настройките но пак отпадъка е много /сега се чисти на два дена /
Та някой ако има такава горелка да даде малко съвет как да намаля отпадъка / майстора каза че е нормално , но мен не ме устройва /
Имам приятели с други горелки чистят един път на седмица по една тава !
Ето и информация за обекта
площ - 200 м2 / 560 м3 / без изолация /
пвц + троен стъклопакет
инсталирана мощност 30 kw + 150 л бойлер
разход 2,5-3 чувала на 24 ч
настройки на горелката
t07-17
t08-51
t09-36
t10-62
t11-38
t12-80
t13-45
температура на водата - 70 градуса
работи на модулация
стаен термостат - 21 градуса / работи сутрин 2 часа и вечер 6 часа ,ако не се включи ако падне температурата под 18 гр през деня или през ноща/

Ще бъда безкрайно благодарен ако някой ми помогне да намаля отпадъка / проблема още по наболял , че съпругата ми го чисти през седмицата а не аз /

предварително Благодаря =D>
Здравей, колега!
Аз съм със същата горелка. Според мен проблема от недоизгорели пелети е може да е причинен от често гасене и палене на горелката. Тогава вентилатора продухва на пълна мощност и може да издуха недоизгорели пелети в тавата. Единият вариант често да пали и гаси е ако топлозагубите на сградата са ти много по-малки за зададената мощност на горелката, тогава зададената температура на водата ще бъде достигната много бързо и горелката ще изгасне. Така цикъла на гасене и палене по температурата на водата се повтаря много често. Ако при теб е такъв случая, трябва да намалиш мощността на горелката, за да разредиш циклите на гасене, т.е. по-бавно да достига зададената максимална температура на водата. Не се плаши, че минималната мощност на горелката я дават 30 kw, аз съм я намалял до 15 kw. Вдигаш стойността на t-7 и съответно намаляш стойностите /t-8, t-10, t-12...../на въздуха на степените с малко. В същото време гледаш пламъка да не се скрие в суплото, а да се показва десетина сантима. Трябва по възможност пламъкът да гори спокойно и равномерно, и да не се скрива при падане на дозата пелети. Цветът му трябва да е ярко жълт и да не пуши. Също така признак за добро горене е, когато полепналата пепел по последния ход на котела е на цвят светлосива.
Друга причина за често гасене и палене на горелката е стайният термостат да е много чувствителен.
Трети вариант е, ако първоначалната доза /t-4/ е малка, тогава при първоначално палене пелетите се запалват, но времето за палене изтича преди фотодатчикът да е регистрирал стабилен пламък. Тогава контролера не включва горелката на първа степен, а излиза грешка /А2/ за паразитен огън, като след това следва продухване и зареждане с нова първоначална доза пелети. Точно при това повторно продухване изхвърчат недоизгорели пелети.
trunski - специалист
Ето как с подръчни средства, изготвих един комплект, който слагам в суплото на горелката ferroli P 12 и с него мога да намаля мощността на горелката до 10 kw. С оригиналната скара мога да я намаля до 15 kw, под тази мощност пламъкът става неспокоен и започва да се крие.
Прикачен файл:
IMG_20180120_113322_opt.jpg
IMG_20180120_113322_opt.jpg (42.9 KиБ) Видяна 1682 пъти
Прикачен файл:
IMG_20180120_144752_opt.jpg
IMG_20180120_144752_opt.jpg (62.88 KиБ) Видяна 1682 пъти
Прикачен файл:
IMG_20180120_145008_opt.jpg
IMG_20180120_145008_opt.jpg (64.56 KиБ) Видяна 1682 пъти
Прикачен файл:
IMG_20180120_145339_opt.jpg
IMG_20180120_145339_opt.jpg (74.2 KиБ) Видяна 1682 пъти
Прикачен файл:
IMG_20180120_145349_opt.jpg
IMG_20180120_145349_opt.jpg (75.02 KиБ) Видяна 1682 пъти
filmatoplo - майстор
Ще ви иэдам една тайна ,която някой энаят - раэлика между р7и р12 няма в червената кутия ,само суплото е раэликата .Така че който има голямата горелка може да си я намали тръбата както колегата.
trunski - специалист
filmatoplo написа:
Ще ви иэдам една тайна ,която някой энаят - раэлика между р7и р12 няма в червената кутия ,само суплото е раэликата .Така че който има голямата горелка може да си я намали тръбата както колегата.
Точно така е! =D>
Поради тази причина, с правилните настройки и дори с оригиналната скара, мощността на Р 12 може да се намали драстично.
По скоро обратното е невъзможно, на Р 7 мощността да се увеличи, защото може да се стопи суплото от високата температура.
ники_ник - специалист
trunski ,имам два въпроса към теб.
1) С какви пелети си?
2)Не изпадат ли неизгорели без преграда в новата ти скара ? :roll:
trunski - специалист
ники_ник написа:
trunski ,имам два въпроса към теб.
1) С какви пелети си?
2)Не изпадат ли неизгорели без преграда в новата ти скара ? :roll:
Сега съм с дървесни, но съм я пробвал и на слънчоглед.
Изпадат, само когато не пали от първия път и минава през грешка А2. Като смених запалката с керамична, това се случва по- често. Скарата има лек наклон на вътре, на снимките не се вижда. Имам и преграда, която се слага и се маха. При предишните пелети я ползвах, защото по-трудно палеха.
По принцип не е идеален вариант скарата да е плоска, но това го сглобих в движение, на бързо с подръчни материали. Имам и други идеи, но времето не стига.
Поздрави! :)
Последна промяна от trunski на ср яну 31, 2018 5:29 pm, променено общо 1 път.
ники_ник - специалист
Благодаря ти :) Патентовай изделието си , че току виж се появило във Фероли, с малко променена форма.Интересна високотемпературна камера си сътворил.Мислил ли си и горната плоскост да е огнеупорна ?
trunski - специалист
Мислех и от горе да сложа шамот, но не ми достигна. А горната преграда я имах, сътворих я още миналия сезон и я ползвах със оригиналната скара. Иначе и според мен ще е по-добре и от горе да е със керамика.
ники_ник - специалист
Хубаво е, че споделяш разработките си с такива като мен , които прохождат в тази област :partyman: Моята горелка е Р7 и 1 степен ми е по-мощна от това което ми трябва.Имаш ли нещо против да ползвам твоята идея ?
trunski - специалист
ники_ник написа:
Хубаво е, че споделяш разработките си с такива като мен , които прохождат в тази област :partyman: Моята горелка е Р7 и 1 степен ми е по-мощна от това което ми трябва.Имаш ли нещо против да ползвам твоята идея ?
Напротив, ще се радвам, ако съм полезен. Нали за това е този форум. :) Може да пробваш и варианта в суплото да сложиш тръба с по- малък диаметър, като на горелките Burnit.
  • 1
  • 65
  • 66
  • 67
  • 68
  • 69
  • 111

Тема "Пелетни горелки Ferroli Sun и Mikro P7-P12 Инфо,настр. и др." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: