Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
sonivasi77 - напреднал
Здравейте и моля помагайте!Искаме да си построим гараж!Тръгнахме по законния начин,т.е!От едните комшии деклар по чл.21,от съсобствениците нотариален договор по чл.183 от ЗУТ!С всички скици,схеми и натариални такси+ данъчно оценка и план сме вече на 1000 лв!Преди две седмици подадохме за виза и в последния ден ни звъннаха,че такава не могат да ни издадат!Проблема е,че на съсобствениците гаража влиза на 80 см. В мястото на комшиите(залепен е за техния гараж)-така е от 50 години!Сега обаче на нас ни отказват виза,защото линиите на имота и стената между двата гаража се разминават!Имаме също и делба от 1968 год. С нотариална заверка,че ние реално ползваме двора от срещуположната страна на въпросния проблемен гараж!Моля ви някой нека каже път за решаване на проблема,а не да излезе,че съм отворила прозореца и съм изхвърлила тези пари на вятъра!Благодаря предварително!
plamen6703 - майстор
За да се даде конкретен отговор трябва да се знае точно какво пише в писменият отказ /правното основание за отказа/ с телефонно обаждане не се прави отказ на подадено писмено заявление!
sonivasi77 - напреднал
Уви звъннаха по телефона и съпруга ми отиде в общината!Обяснили са му ,че има несъответствие вурегулирането между двата имота!
sonivasi77 - напреднал
Уви звъннаха по телефона и съпруга ми отиде в общината!Обяснили са му ,че има несъответствие вурегулирането между двата имота! [quote="sonivasi77"]Уви звъннаха по телефона и съпруга ми отиде в общината!Обяснили са му ,че има несъответствие вурегулирането между двата имота!Съжалявам,че нещо не ми се получава да кача снимка на комбинираната скица(не знам как)
plamen6703 - майстор
Соня, не може с обаждане по телефона да се направи отказ за издаване на виза. Отказа се връчва и подлежи на съдебен контрол. Това са процедури по ЗУТ и такива процедури не се извършват по телефона :) Прочети какво пише в отказа, имаш възможност да се консултираш с техническо лице, а може и с адвокат с опит по ЗУТ. При всички положения това не може да стане без да се прочетат и видят документите по преписката.
brick - специалист
Ако се действа в рамките на закона, съсобствениците ви трябва да си преместят или стеснят гаража с 80 см, или пък да изместите въпросната имотна граница (със съгласието на съседите), така че да минава по стената между гаражите - сиреч да придобиете тази 80 см ивица, но само ако това не нарушава някакви минимално допустими по ЗУТ параметри.

Коя част от двора ползвате, нотариално заверено или не, няма никакво значение за ЗУТ.

При всички случаи няма да е нито бързо, нито евтино, но докато не решите проблема, няма да можете да направите законно нищо ново в имота. Затова натискайте съсобствениците.

А от какво се събраха тези 1000 лв. само за едно искане за виза за гараж?
sonivasi77 - напреднал
Написах вече
Скици в общината и от кадастъра на парцел+къща
Нотариални заверки на декларации от съседи
Искане за данъчна оценка
Натариален договор за отстъпено право на строеж
План+геодезия
От всичките тези неща даже прехвърляме 1000 лв.
Архитекта ни еска виза,а за да ни изготвят виза ни искат план от архитекта
Руди - майстор
Трябва буква по буква да се прочете отказа!
Консултирайте се с опитен геодезист, с архитекта и
при нужда с адвокат.

Оптимистична прогноза:
Може да се окаже, че междувременно е настъпила
някаква дребна корекция в регулацията, която
трябва да се изправи - някоя начупена ограда
е изправена или нещо подобно - малко мотаене по
нотариуси и общини, още малко дребни разходи на
средства, повече загуба на време и нерви и готово.
Съседския гараж си остава на сбърканото място, вие
се лепите до него тихо и кротко.

Песимистична прогноза:
Ако гаражът на съседите е констатиран незаконен,
защото е построен в разрез с правилата - общината
да не се прави на ощипана а да предприеме мерки за
премахването. Ако не иска, трябва вие да подадете
жалба. Процедурата е тромава, следват сръдни,
главоболия и разваляне на съседски отношения...

Промяна на регулацията с цел узаконяване на незаконен
строеж не е допустима по ЗУТ. Но ако гаражът не фигурира
никъде (уж тепърва ще се строи :wink:), може да се опита и това.
sonivasi77 - напреднал
Ние даже няма да се лепим за него защото сме на срещуположтата страна на имота!Въпросната граница с какво може да бъде променена(само някакво споразумение става ли без покупко-продажба на съответните квадрати!???
sonivasi77 - напреднал
Гаражът има всички необходими документи просто за да им остане пътечка са влезли в другия парцел с тяхно съгласие!Какви основания имаме за преместване на имотната граница!Само някакви споразумения,договори и т.н вършат ли работа???????От там ще извикаме геодезист и......... не знам!Омагьосан кръг и все някой ще пострада!

Тема "Построяване на гараж в съсобствен имот" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: