С Феролито винаги има недогорели пелети.Важно е да не са много.Намалете въздуха до минимума който позволява вашата система.Р12 е голяма за 200кв.м.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stefan33
- специалист
1107 мнения в "Пелетни горелки Ferroli Sun и Mikro P7-P12 Инфо,настр. и др."
rabadjiata
- помощник
Здравей ghost13 ! Правя паралел между твоята и моята система.Настройките са ни почти еднакви, писах вече.Системата ти е два пъти по-голяма.Разхода ти два пъти по-голям.Добре!!!Горивото ти е два пъти повече.Нещо не ми се вързва въздуха.Според мен горивото ти е много, ама толкова много че чак прелива.Пиши за шнека.Под над 45 гр, или за мен клони към хоризонтала,и от там многото гориво.При моята система с 400 литра и два пъти по малко гориво, за 2 часа достига от 15 до 70 гр..Не познавам котела ,но сигурно има клапа на изходящите газове.Трябва да е притворена.С нея трябва да се внимава много.Принципа е металната тръба по която влизат пелетите да можеш да търпищ с ръка.Дай повече инфо, за котела ,ходове ,плочи и др.защото малко гадаем.В крайна сметка намали горивото без да пипаш въздуха.Успех!!!
trunski
- специалист
ghost13 написа:Здравей!trunski написа:Здравей колегаghost13 написа:Здравейте колегиЗдравей, колега!
от скоро съм притежател и аз на котел FERROLI SLF05 + SUN P12N / за първа зима се отоплявам на пелети /
Проблема е в необходимостта от честото чистене - всеки ден се изхвърля по една тава неизгорели / въглени / пелети .
пробвах първо с различни пелети - Швайнгхофер и Трон / и двата иглолистни /
Като резултат няма разлика в отпадъка.
Мислих че е възможно да са се овлажнили / съхраняват си под навес заграден с найлони на двора - дъжд и сняг не ги вали /
Затова пробвах и с пелети от Практикер / съхранявани на сухо / производство Лозан Румъния / широколистни /
Горят много добре и пипнах малко настройките но пак отпадъка е много /сега се чисти на два дена /
Та някой ако има такава горелка да даде малко съвет как да намаля отпадъка / майстора каза че е нормално , но мен не ме устройва /
Имам приятели с други горелки чистят един път на седмица по една тава !
Ето и информация за обекта
площ - 200 м2 / 560 м3 / без изолация /
пвц + троен стъклопакет
инсталирана мощност 30 kw + 150 л бойлер
разход 2,5-3 чувала на 24 ч
настройки на горелката
t07-17
t08-51
t09-36
t10-62
t11-38
t12-80
t13-45
температура на водата - 70 градуса
работи на модулация
стаен термостат - 21 градуса / работи сутрин 2 часа и вечер 6 часа ,ако не се включи ако падне температурата под 18 гр през деня или през ноща/
Ще бъда безкрайно благодарен ако някой ми помогне да намаля отпадъка / проблема още по наболял , че съпругата ми го чисти през седмицата а не аз /
предварително Благодаря
Аз съм със същата горелка. Според мен проблема от недоизгорели пелети е може да е причинен от често гасене и палене на горелката. Тогава вентилатора продухва на пълна мощност и може да издуха недоизгорели пелети в тавата. Единият вариант често да пали и гаси е ако топлозагубите на сградата са ти много по-малки за зададената мощност на горелката, тогава зададената температура на водата ще бъде достигната много бързо и горелката ще изгасне. Така цикъла на гасене и палене по температурата на водата се повтаря много често. Ако при теб е такъв случая, трябва да намалиш мощността на горелката, за да разредиш циклите на гасене, т.е. по-бавно да достига зададената максимална температура на водата. Не се плаши, че минималната мощност на горелката я дават 30 kw, аз съм я намалял до 15 kw. Вдигаш стойността на t-7 и съответно намаляш стойностите /t-8, t-10, t-12...../на въздуха на степените с малко. В същото време гледаш пламъка да не се скрие в суплото, а да се показва десетина сантима. Трябва по възможност пламъкът да гори спокойно и равномерно, и да не се скрива при падане на дозата пелети. Цветът му трябва да е ярко жълт и да не пуши. Също така признак за добро горене е, когато полепналата пепел по последния ход на котела е на цвят светлосива.
Друга причина за често гасене и палене на горелката е стайният термостат да е много чувствителен.
Трети вариант е, ако първоначалната доза /t-4/ е малка, тогава при първоначално палене пелетите се запалват, но времето за палене изтича преди фотодатчикът да е регистрирал стабилен пламък. Тогава контролера не включва горелката на първа степен, а излиза грешка /А2/ за паразитен огън, като след това следва продухване и зареждане с нова първоначална доза пелети. Точно при това повторно продухване изхвърчат недоизгорели пелети.
горелката в режим на работа рядко гасне и пали отново / достига 70 градуса след няколко часа горене и рядко се изключва от стайният термостат 21 гр - къщата ми не е изолирана още и имам доста загуби особено на вторият етаж , разликата между 1първи и втори етаж е 3-4 градуса /
След доста време гледане на горелката неизгорелите пелети падат в тавата след като шнека пусне новата доза и въздуха изстрелва неизгорелите
Шнека не подава много равномерни дози - една по-голяма друга по-малка ,
Горенето - при нормални дози пламъка стига до края на горивната камера на котела / дори блъска в нея /
Пламъка е жълт до светло жълт
Смених три вида пелети резултата е все същият - затова смятам че не е от пелетите
бутнах още малко въздуха но няма кой знае какво подобрение
от днес е пуснах на максимална мощност 2 за да видя какъв ще е резултата / най-голямото изхвърляне на неизгорели пелети е на 3 /
в момента съм на
t7-16
t8-47
t9-36
t10-60
t11-38
запали в 17,00 часа при 38 градуса на водата , към 19,00 е 63 градуса водата / но тези дни е и топло времето /
Ще съм благодарен на всеки за съвет
Колегата Стефан е прав, пробвай да намалиш въздуха на втора степен с 5 единици. Като намаляш, гледай суплото да не червенее и тръбата към шнека да не е гореща. Аз бих разредил още дозите, за да могат да изгарят хубаво пелетите преди да е дошла новата доза.
stefan33
- специалист
Това е финалният вариант
А това е доза за 28 сек.,като се има впредвид,че шнека ми доста изправен.
Тунинга на котела.Алуминиевия рифел свали с 20 градуса т на газовете.
Доволен съм.
Тъкмо оформих горната тухличка с флекса и баща ми минава и вика-що не ползваш азбестова тръба?!
Тъкмо оформих горната тухличка с флекса и баща ми минава и вика-що не ползваш азбестова тръба?!
rabadjiata написа:Здравей ghost13 ! Правя паралел между твоята и моята система.Настройките са ни почти еднакви, писах вече.Системата ти е два пъти по-голяма.Разхода ти два пъти по-голям.Добре!!!Горивото ти е два пъти повече.Нещо не ми се вързва въздуха.Според мен горивото ти е много, ама толкова много че чак прелива.Пиши за шнека.Под над 45 гр, или за мен клони към хоризонтала,и от там многото гориво.При моята система с 400 литра и два пъти по малко гориво, за 2 часа достига от 15 до 70 гр..Не познавам котела ,но сигурно има клапа на изходящите газове.Трябва да е притворена.С нея трябва да се внимава много.Принципа е металната тръба по която влизат пелетите да можеш да тържищ с ръка.Дай повече инфо, за котела ,ходове ,плочи и др.защото малко гадаем.В крайна сметка намали горивото без да пипаш въздуха.Успех!!!здравей колега
шнека е под 45/50 градуса / за да се спази градуса се наложи повдигане на бункера /
питах майстора за клапата / още преди месец / - категорично ми каза да е отворена на 100 %
тръбата по която влизат пелетите в горелката може да се държи спокойно с ръка / топла е но може да я държиш без да се опариш /
котела е ferroli slf 5 / никаква друга информация не мога да ти дам защото с котли и горелки се сблъсках преди 3 месеца и сега влизам в темата /
относно горивото не мисля че прелива т.к като се пусне новата доза се чува как пелетите удрят пепелника / поне на мен така ми се струва /
но ще пробвам да намаля и горивото - с пелетите който съм в момента пламъка е доста по - голям и ме си струва че може да се намали горивото
ето и снимка на горенето поздрави и благодаря за отделеното време
trunski написа:ghost13 написа:Здравей!trunski написа: Здравей, колега!Здравей колега
Аз съм със същата горелка. Според мен проблема от недоизгорели пелети е може да е причинен от често гасене и палене на горелката. Тогава вентилатора продухва на пълна мощност и може да издуха недоизгорели пелети в тавата. Единият вариант често да пали и гаси е ако топлозагубите на сградата са ти много по-малки за зададената мощност на горелката, тогава зададената температура на водата ще бъде достигната много бързо и горелката ще изгасне. Така цикъла на гасене и палене по температурата на водата се повтаря много често. Ако при теб е такъв случая, трябва да намалиш мощността на горелката, за да разредиш циклите на гасене, т.е. по-бавно да достига зададената максимална температура на водата. Не се плаши, че минималната мощност на горелката я дават 30 kw, аз съм я намалял до 15 kw. Вдигаш стойността на t-7 и съответно намаляш стойностите /t-8, t-10, t-12...../на въздуха на степените с малко. В същото време гледаш пламъка да не се скрие в суплото, а да се показва десетина сантима. Трябва по възможност пламъкът да гори спокойно и равномерно, и да не се скрива при падане на дозата пелети. Цветът му трябва да е ярко жълт и да не пуши. Също така признак за добро горене е, когато полепналата пепел по последния ход на котела е на цвят светлосива.
Друга причина за често гасене и палене на горелката е стайният термостат да е много чувствителен.
Трети вариант е, ако първоначалната доза /t-4/ е малка, тогава при първоначално палене пелетите се запалват, но времето за палене изтича преди фотодатчикът да е регистрирал стабилен пламък. Тогава контролера не включва горелката на първа степен, а излиза грешка /А2/ за паразитен огън, като след това следва продухване и зареждане с нова първоначална доза пелети. Точно при това повторно продухване изхвърчат недоизгорели пелети.
горелката в режим на работа рядко гасне и пали отново / достига 70 градуса след няколко часа горене и рядко се изключва от стайният термостат 21 гр - къщата ми не е изолирана още и имам доста загуби особено на вторият етаж , разликата между 1първи и втори етаж е 3-4 градуса /
След доста време гледане на горелката неизгорелите пелети падат в тавата след като шнека пусне новата доза и въздуха изстрелва неизгорелите
Шнека не подава много равномерни дози - една по-голяма друга по-малка ,
Горенето - при нормални дози пламъка стига до края на горивната камера на котела / дори блъска в нея /
Пламъка е жълт до светло жълт
Смених три вида пелети резултата е все същият - затова смятам че не е от пелетите
бутнах още малко въздуха но няма кой знае какво подобрение
от днес е пуснах на максимална мощност 2 за да видя какъв ще е резултата / най-голямото изхвърляне на неизгорели пелети е на 3 /
в момента съм на
t7-16
t8-47
t9-36
t10-60
t11-38
запали в 17,00 часа при 38 градуса на водата , към 19,00 е 63 градуса водата / но тези дни е и топло времето /
Ще съм благодарен на всеки за съвет
Колегата Стефан е прав, пробвай да намалиш въздуха на втора степен с 5 единици. Като намаляш, гледай суплото да не червенее и тръбата към шнека да не е гореща. Аз бих разредил още дозите, за да могат да изгарят хубаво пелетите преди да е дошла новата доза.
здравей колега
въздуха в момента е на 56 / мисля че може да се намали още , но ще го оставя да погори така тази вечер за да видя резултата сутринта в тавата /
пробвал съм да разреждам дозите но горенето много се влушава - губи се пламъка / пробвал съм на 20-21 но тогава горелката бе на 3 степен / но с тези пелети ми се струва че горят по-добре и мога да пробвам отново и това
до сега не съм виждал суплото да се зачервява
виж снимката на пламъка в поста на колегата
поздрави
ники_ник
- специалист
Работата на горелката се промени коренно.
Преди вармикулита След вармикулита
Т7-18 Т7-18
Т8-49 Т8-48
Т9-28 Т9-27
Т10-77 Т10-64
Т11-31 Т11-29
Т12-98 Т12-92
т13-41 Т13-34
Смених режима от модулация на on- off до 3 ст.Пепелта е сива с много малко неизгорели пелети.Темп. след фукса(коректно)е 90 градуса на 3 ст при темп.на системата 67 градуса.Възможна е работа и на 1 ст с Т9-20 ,но шнека ми е некоректен(оригиналния на Фероли).С наклон 50 градуса при Т9 - 20 подава веднъж 1 грам след това 12 грама след това 5
Пелетите са 80%бук и 20%чам.Скаричката няма нужда от почистване след 110 кг пелети.
Преди вармикулита След вармикулита
Т7-18 Т7-18
Т8-49 Т8-48
Т9-28 Т9-27
Т10-77 Т10-64
Т11-31 Т11-29
Т12-98 Т12-92
т13-41 Т13-34
Смених режима от модулация на on- off до 3 ст.Пепелта е сива с много малко неизгорели пелети.Темп. след фукса(коректно)е 90 градуса на 3 ст при темп.на системата 67 градуса.Възможна е работа и на 1 ст с Т9-20 ,но шнека ми е некоректен(оригиналния на Фероли).С наклон 50 градуса при Т9 - 20 подава веднъж 1 грам след това 12 грама след това 5

filmatoplo
- майстор
Със оригиналното управление ли си .
Тема "Пелетни горелки Ferroli Sun и Mikro P7-P12 Инфо,настр. и др." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература