• 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
шоп написа:
Когато инвестирате няколко хиляди лева в неръждаеми пластинчати топлообменници тип:фреон/вода и ги задръстите с ръжда и гадни черни окиси
Шоп, твоята система, която работи на котел, термопомпа, работила е на чугунени радиатори, ловят ли я черни окиси?
За пречистване се слага Elysator trio.
radius - майстор
Вичи написа:
Това от схемата на първа страница не е буфер, защото няма как да акумулира енергия.Все пак с интерес ще разгледам пример за последователно свързан акумулатор.
Желая ти успех в начинанието!
Мерси, това от схемата поема топлина и после я отдава - не мога да не го нарека буфер. Може би си изтървал поста на шосиш, където показа фабрични решения по тази схема. Обясних и как акумулира енергия, ако може да ме обориш кое е грешно в разсъжденията ми.
radius - майстор
Последните 5 дни беше доста топло (12-14С) и слънчево (без неделя). Равносметката е за 132 часа изгорени 45кВч енергия, т.е. средно 341 вата. Като махнем помпата, за машината остават под 300Вата :roll: .
Когато са 10-12 С външните, цикли през 15 минути и то без да работи целия ден, вчера беше 4-5 С и циклите станаха през 25 минути.
Интересно е, че когато не е работила дори няколко часа, не се разреждат циклите след включване, а почти веднага започва да си цикли (макар че работи на минимума с 680-700вата мощност) . Би трябвало първия цикъл да е по-дълъг заради изстиналата къща, но не! За мен, обяснението е, че както шопа писа, водата се затопля, а подовото не отдава достатъчно и ТП започва да изключва. Може би точно за това се търси някакъв минимум на водата в системата - да има какво да се затопля, независимо какво ще отдава топлината. Май ще се слага буфер, пък дори да е 80л.
шоп - майстор
6osi6 написа:
Шоп, твоята система, която работи на котел, термопомпа, работила е на чугунени радиатори, ловят ли я черни окиси?
За пречистване се слага Elysator trio.
За съжаление има чернилка. Имам 2 У образни филтъра на 2'' и един сампопочистващ се Farg на 1 1/2'' и веднъж месечно ги чистя.
Преди и след Фарга имам манометри и по тях разбирам кога трябва да се чистят мрежите. Ловят гаден черен и леко мазен налеп. Доколкото съм чел той се получава при температури над 60 градуса и черни метали.

@6osi6, кажи малко инфо за този препарат.
шоп - майстор
radius написа:
Би трябвало първия цикъл да е по-дълъг заради изстиналата къща, но не! За мен, обяснението е, че както шопа писа, водата се затопля, а подовото не отдава достатъчно и ТП започва да изключва. Може би точно за това се търси някакъв минимум на водата в системата - да има какво да се затопля, независимо какво ще отдава топлината. Май ще се слага буфер, пък дори да е 80л.

:-)))))))))))))) То ако слънцето грее директно на пода да не се окачже, че връщащата вода в ТП е с по-високи градуси:-))))))))

Точно затова е минимума вода в системата предписан от производителя. Максимум няма... Мечо Пух

П.П. Защо не си сложиш два точни ел. термометри на вход и изход подово ( или ТП ) ?
така ще знаеш колко отдава подовото
radius - майстор
Еми те са си там, нали ги гледам от сервизното на машината, но дебита ми е малко неточен, защото тия дебитомери на колекторите колко да им вярвам. По тях е 17л/мин, т.е. 1000л на час.
Сметката с пропиленгликол излиза такава, че на всеки градус разлика м/у вход и изход имам 1000вата мощност.
0,85*0,001163*1000*4= 3,95
Както ми се движи 4-5градуса, излиза 4-5 киловата. Нещо не ми се връзва КОП-а да е 6-7, пък макар и в таблиците да е приблизително толкова. Най-вероятно дебита е по-малък. Сега ще кажеш сложи водомер :)
шоп - майстор
radius написа:
Сега ще кажеш сложи водомер :)
Ми не.... водомера е хубаво нещо, но само ако е вързан на байпас. Да замерим веднъж циркулацията и да го игнорираме. Иначе само хидравлично спира циркулацията.

На моята ТП нямам водомер. Бих сложил, но когато търсих водомер с присъединителни размер 1 1/2 или 2 '' цените бяха космически. За момента нямаше и втора употреба. Отказах се от такава покупка и заложих на циркулационна помпа 32/с напор 8 метра ...
Boyan - специалист
radius написа:
Най-вероятно дебита е по-малък. Сега ще кажеш сложи водомер :)
И аз бих го казал :) Поне ще се ориентираме каква помпа реално ви е нужна .
radius - майстор
Освен напролет да запареля 2-3 водомера, които имам, че ми се виждат много тесни за самостоятелно свързване, да засека дебита и да ги махна.
Вичи - специалист
По добре топломер, за да видиш реалния КОП, както те съветваха миналата година. Ти ще си малко неприятно изненадан, но за нас ще е полезна информация :) . Всъщност, като ти е топло и евтино, какво да му е неприятното. В ибей са евтини, нали от там пазаруваш. Малкия цолаж не е проблем, помпата няма да го усети даже. Пък и нали имаше намерение да прекараш потока през няколко десетки метра серпентина, тогава съпротивлението щеше да е доста по-сериозно.
  • 1
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: