• 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
Виж, ако търсиш някакви варианти от типа "ами ако", то винаги ще намериш. Факт е, че повечето хора ползват двуконтурни котли заради удобството. Също е факт, че бойлерите имат не малки топлозагуби. Да не говорим, че бойлер със серпентина не е никак евтин. Относно спирането на тока, където го има в днешно време, решението е много лесно и много по-евтино от бойлер - малък UPS.

sirmilanov е описал плюсовете и минусите от гледна точка на потребител. Това със забиването на котел от БГВ не ми се е случвало. Явно е за конкретния модел е някакъв случай.

Защо мислите, че хората, които могат да си го позволят минават на проточни електрически бойлери, вместо да си слагат обемни такива? Защото излиза много по-евтино да подгряваш моментно водата при необходимост, от колкото да я държиш топла по цял ден.
andy_forresite - майстор
Предполагам не е защото са гледали рекламата за делимано. В Англия много ги ползват проточните, нищо че се греят на газ. Говорил съм по темата за проточните с можещи да си го позволят (повечето могат, но се скръндзавеят). Тук има две групи. Едната продължава да пали камината при 15 гр навън че да се стопли и бойлера. Ама жега вътре, е кво кат е жега, трябва да има топла вода. Свидят му се 80-те стотинки за 80-литровите. Просто народът трепери да не би да даде някой лев за ток. А други са се отказали, понеже са разбрали колко недостатъчни са 3 kw, колкото са повечето нагреватели, за проточен бойлер. Много киловати, много пари за ток ... не може за ток. Не! Та същата работа. А могат да си го позволят. Някои от тях, може би, след като изгние водосъдържателя и не си купят друг.
syncho - майстор
andy не знам да има проточни бойлери с по 3кВ. Много са малко. Аз съм ползвал 6кВ и е г/д ок като загряване. Някой ми вика "свят му се завива на електромера". Завива му се ама за 20мин докато се изкъпя, което си е 2кВ за едно къпане - 0.40лв приблизително. На който му се струва много, да си пали електрическия бойлер да трупа по 60С вода, която да изстива и да се дозагрява постоянно.
andy_forresite - майстор
Същото казвам и аз. 3 kw са малко. Поне 4,5-5 и то за душ, който ситно разпръсква водата. Едно къпане с "истински" бойлер не излиза по-евтино.
Добре, нека приключим диалога за горещата вода. Да видим човекът какво още ще пита, дали е избрал котел... Колко е таксата присъединяване в Плеен да го`е? При мен не съм сигурен, но някакви 1000 лева, дали не бяха повече, ми се въртят в главата :?
syncho написа:
...
Синко, едноконтурния е топла вода на влог. Като бурканите в зимника. Минуса е ясен.
Двутакования е топла вода ако си искам. Да, ама ако няма ток...?!! Примерно де.
Секи смята и секи е прав.
Не случайно бойлерите се правят с по лоша топлоизолация.
Помисли! Къде ще загубиш топлото в едно перфектно санирано жилище?
3, 4, 10 киловата проточни са малко. Бачках го преди преди повече от 25 години.
Верното е , кой колко е готов да плати за кефа.
Другото е умнотия и комплекси.
LazarGanev - "Велик майстор"
Няма какво да се спори - щом 10-15 години след бума на газификацията има фирми, които не познават друг котел освен двуконтурен и връзват бойлер като радиатор към системата, как да очакваме обикновения потребител да знае разликата, предимствата и недостатъците на едноконтурен и двуконтурен котел? В ежедневието си съм се сблъсквал със стотици примери за безхаберие и некадърност на самозвани майстори и фирми, които вече не са на пазара по разбираеми причини.
- Колкото и бързо да тръгва водата от проточния газов бойлер/котел, никога не е по-бързо от готовата вода в обемния бойлер
- Колкото и да е добра газовата арматура и софтуера, никога не може да осигури постоянна температура на водата, както обемния бойлер, особено пък ако по време на къпане някой отвори крана в кухнята
- Колкото и да се заблуждаваме, че с 5-6кВт се къпем, не можем да избягаме от законите на физиката и европейските норми, които казват, че за нормален душ са необходими 8л/мин и поради това проточните бойлери са минимум 18-20кВт. Затова няма двуконтурни котли 14 или 16кВт. Разбира се това важи за нормалните държави, с нормални хора с нормални норми на поведение.
- Колкото и икономично да ползваме топла вода, едно средностатистическо тричленно семейство харчи по над 200л вода на денонощие и ако бойлера е 100л, загрят до 45*С, значи той не само няма време да изстине, ами се превърта два пъти в денонощието.
- Колкото и да искаме да комбинираме безплатната слънчева енергия с двуконтурен газов котел почти няма как да стане
- Колкото и да изброявам недостатъци на двуконтурен газов котел, винаги може да се намери поне още един :wink:
Ашколсун, евалла, аферим, машалла.... на чист български!
Tzinata - специалист
Г-н Ганев,с цялото ми уважение към Вас.Вие явно не ползвате газ.И аз не ползвам в момента,но 15години бях активен потребител.
Да сравнявате едноконтурен и двуконтурен газов котел е все едно да сравнявате въглища и пелети.Ще започна с доводите ви от долу на горе:
-защо трябва да комбинираме слънчева енергия с газ? Плащам лятно време около 25лв.газ на месец(заедно с готвенето). Ако сложа за 3500-4000лв.солар,кога ще се изплати?
-"едно средностатистическо тричленно семейство харчи по над 200л вода на денонощие"ми ако може да си го позволи и 500 да харчи,в проточния бойлер ИМА.
-двуконтурен котел 14KW и аз не съм виждал,ма то и гарсониера с газов котел май няма. :? :-D
-за крана в кухнята има много просто и ефективно решение:слагате едно 10л. бойлерче под мивката и жената мие и пее.А повярвайте ми топлата вода от проточен газов бойлер 32KW е винаги гореща.
-"Колкото и бързо да тръгва водата от проточния"-Моя котел държи едни 2-3литра в него постоянно топли.Топлата тръгва веднага.
- може да продължите с доводите,но мисля че няма смисъл,те хората са я измислили "топлата вода".
-Не се заяждам,но аз съм убеден че едноконтурен е компромис.
Поздрави!
vrangelov - специалист
Tzinata написа:
...
-"едно средностатистическо тричленно семейство харчи по над 200л вода на денонощие"ми ако може да си го позволи и 500 да харчи,в проточния бойлер ИМА.
-двуконтурен котел 14KW и аз не съм виждал,ма то и гарсониера с газов котел май няма. :? :-D
-за крана в кухнята има много просто и ефективно решение:слагате едно 10л. бойлерче под мивката и жената мие и пее.А повярвайте ми топлата вода от проточен газов бойлер 32KW е винаги гореща.
-"Колкото и бързо да тръгва водата от проточния"-Моя котел държи едни 2-3литра в него постоянно топли.Топлата тръгва веднага.
- може да продължите с доводите,н0о мисля че няма смисъл,те хората са я измислили "топлата вода".
-Не се заяждам,но аз съм убеден че едноконтурен е компромис.
Поздрави!
За солара съм съгласен и затова го прескачам.
Аз съм убеден съм, че двуконтурен котел е компромис, защото съм съгласен също, че за да има топла вода без проблем трябва 32 kW котел, а това от своя страна ще вдигне ненужно сметките за отопление. Високите сметки ще дойдат от ненужното палене и гасене на котела. Това ще е така, защото максималната и минималната мощност на котела доста ще се различават от необходимата на жилището максимална и минимална мощност. Нуждите на това жилище може би са между 1-2 минимална и 6-7 kW максимална мощност.
За "10л. бойлерче под мивката и жената мие и пее" съм съгласен, ако нещо не е наред с инсталацията.

Поздрави
LazarGanev - "Велик майстор"
Tzinata, уважавам твоето мнение и избор и не налагам моето - както казах всеки има глава на раменете си. Да, не ползвам газ, защото нямам, но съм монтирал и сервизирам гаранционно и извън гаранционно стотици газови котли от няколко марки и модела, така че знам кой от какво е доволен или недоволен. Разбирам задоволството ти от пелетната горелка с сравнение с въглищата, но няма как това сравнение да се пренесе към едноконтурния и двуконтурния газов котел. Да не се заблуждаваме от името - едноконтурния газов котел реално е външно двуконтурен, пак си има вграден трипътен вентил, но вместо вграден топлообменник, има външен такъв (серпентината на бойлера). Двуконтурните котли са с ограничен мощностен диапазон 20-35кВт - по-малките не им достига мощност за БГВ, а по-големите имат много висока мин. мощност. Те са направени за еднофамилни жилища с лесен и бърз монтаж, дори и от слабоквалифицирани монтажници. Ако питаш мен са еднакво неподходящи и за големи, и за малки жилища, но както и да е. От друга страна един едноконтурен котел 2-14кВт е възможно най-добро решение за жилища до 150-180м2, каквито са 90% от масовите жилища в Бг, особено в газифицираните градски райони. Едноконтурният котел позволява много повече възможности пред проектанта за разгръщане на всякакви хидравлични схеми. А по твоите реплики:
- не съм казал, че проточния бойлер не може да осигури голямо количество вода, казах за 200л понеже имаше доводи, че водата в бойлера изстивала - не, тя се ползва :)
- има гарсониери с газов котел, а и при новите съвременни изолации, дори и 2кВт е много за 60-80м2 апартамент
- да, твоя котел е добре с готова вода- добре, но колко му е минималната мощност? 12кВт? Колко квадрата е жилището? Колко са ти топлозагубите? Щом се отказваш от газа и минаваш на пелети - една от основните причини е големия двуконтурен котел, бъди сигурен! Аз също се топля на пелети, но дойде ли газовата тръба изобщо няма да се колебая да сменя Грейкото с 24кВт едноконтурен, щото топля вече към 300м2 :)
  • 1
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Въпрос за отопление на газ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: