• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
syncho - майстор
LazarGanev много пъти сме спорили с теб и очевидно имаме различно мнение за нещата :) Моето е, че обемния бойлер губи топлина и това не вярвам да има човек на света, който да докаже обратното. Независимо дали се ползва или не, когато го нагрееш на 60С има топлозагуби от "невероятната изолация" на българските бойлери, които са масовост при нас. Също така опитай да си представиш колко са домакинствата, които през деня за на работа, а бойлера им стои загрят в къщи и "не изстива".

Другото е, че паленето и гасенето при газовия котел не е като при пелетния и не би трябвало да се гледат еднозначно. При пелетния изсипваш едно количество, за да го запалиш, а при газовия пуска газта и пали почти моментално без излишна загуба на енергия от гориво. Може би най-добрия аналог е запалка/кибрит. М/у другото нали се сещаш, че при нискотемпературен режим мощността на топлообменника в котела не е тази, която се обявява. А относно "майсторите" :) хех те са навсякъде - днес е един, утре друг - винаги ще ги има. Те са необходимото зло, за да се знае какво не трябва да се прави.
LazarGanev - "Велик майстор"
syncho, да, газовият котел пали лесно, но при всяко палене има загуби на газ - нали първо трябва да се пусне газово-въздушна смес, докато се насити горивната камера, докато се подаде искра, през това време част от сместта се изхвърля през комина, така че имаме преразход на газ, който компенсира уж спестеното от топлозагуби. И пак питам - какви топлозагуби от бойлер на 45*С при околна температура 25*С? И да има загуби, те са в къщи, а не в атмосферата. Доказателство за това са сметките на клиентите през лятото - в едни и същи граници се движат, независимо какъв вид е котела. Не разбрах за мощността в нискотемпературен режим?
syncho - майстор
Не вярвам количеството газ, което е необходимо за запалване да е съизмеримо с това не пелетите при палене. И не знам някой да ползва бойлер в къщи на 45С. Масово са поне на 60С, да не говорим, че има хора, които ги държат на 70-80С, защото са им малък литраж и не им стига топлата вода, като са на по-ниска температура.

Също така газовите котли имат доста по-голям диапазон на модулация като минимума достига до около 2,5-3кВ за двуконтурните котли за 24кВ котел. Би се явил проблем до колкото може да се нарече такъв при наистина малките жилища от по 50-60м2, където едно контурни 12кВ котлета са решение, но това не е масовия случай поне в района на Пловдив не е.
syncho написа:
...
Истински обемен бойлер колко литра е? Да приемем нещо средно-120. Загрети до 60 градуса, колко енергия ще се загуби, за колко време и къде. Лесно се смята. В къщата обикновено. Това значи по малък, съизмерим със загубата, разход за отопление. През лятото можем да намалим градусите на 40-45.
Всяко палене и гасене бърка в джоба също както при колите употребата на спирачка. Най икономично е според потребностите и с равномерна скорост, без да се налага да спираме, а после да ускоряваме.
Тя затова е закачена горе темата за проблеми при отопление на газ. Преоразмерени двуконтурни котли, голям разход, голямо реване. Може да се попрочете.
За да отговори на нуждите на 2 бани, мивка и .....да се ограничим с първото, двуконтурният трябва да е доста як, което за отопление е преоразмерен. Туй то. Обемният ще свърши работата без проблем и няма да ни охарчи. Да не говорим за вана или джакузи.
Масовият случай за Пловдив е масов за цялата страна и леко омекотен.
syncho - майстор
Една проста сметка за монтаж на бойлер към газов котел и някои разсъждения:

1. Бойлер 120л с една серпентина и управление: http://eldominvest.com/bg/product/440.html - 545лв
2. Клапан за спиране на бойлера при падане на температурата ~40-50лв
3. Арматура за бойлера (кранове с холендри, обезвъздушител и т.н. дреболии) - 40-50лв
4. Тръбен път от колектора до бойлера - 1-1,5лв/м (да приемем че е 10м в едната посока) - 20-30лв

До тук имаш 645-675лв само за материали. Не знам някой да се навие да го монтира за по-малко от 100лв, защото все пак си е време и труд.

Разликата в цената на котел двуконтурен и едноконтурен е в порядъка на около 100-тина лв, а в някои случаи дори и по-малко.

При модулация 3-24кВ на двуконтурен котел за едно жилище 80-100м2 случаите, в които ще се гаси няма да са чести, а просто ще работи на минимум. Да не говорим, че загубите са силно пренебрежими при гасене/палене на газов котел, но за целта на разсъжденията нека да ги вземем в предвид.

2 бани в такива апартаменти/къщи е доста голяма рядкост. Дори и да ги има още по-рядко се ползват едновременно. Но дори и в такъв случай се преценя за всеки конкретен обект дали ще е достатъчно БГВ-то на даден котел или не.

Лошото е, че много "монтажници" не правят газ анализ и настройка на горивния процес на газовите котли и от там идва неефективно горене и съответно по-голям разход на гориво.

И пак казвам, това са си мои разсъждения и не ангажирам никого с тях. Също така цените, които съм дал, са за неща, които аз бих сложил, а не най-ниските на пазара.
reingar-x - специалист
Здравейте и благодаря на всички,които се включиха в темата.Вчера в къщи идва проектант на една от плевенските фирми за газови инсталации.Оказа се,че нямам много места на които да поставя котела,или на малката тераса,където има скосяване.Или в кухнята където комина му ще се удължи и трябва да се пречупи на 90 градуса.Друг проблем изникна при достигане на тръбите,до коридора,как да преминат след като вече са поставено теракот?Сега на въпроса колко е допустимата дължина,на тръбата от котела до колектора?Може ли,да се раздели топлата вода,за отопление,от котела да се дели на две тръби които да влизат в два колектора,но единият да е по-далече от котела?Примерно единият кръг,да захрани кухнята,спалнята която е до нея и евентуално лира в банята,която може и да е последователно свързана?Другият кръг да се постави колектор в коридора,и от там да се изреже канал да минат тръбите за хола и другата спалня.Като ако не мога да сложа лира в банята,да монтирам един радиатор в коридора.Обсъждах с проектанта,и вида на котела при едно контурният вариант който той ми предложи.Ще трябва да сменя бойлера,и да пусна още две тръби за него до банята.При този вариант,няма да чакам топлата вода повече от сега,но пътя на БГВ ще е по-дълъг.При двуконтурния вариант,за топлата вода в банята ще чакам повече,а БГВ ще е по-близо.Иначе човека ми предложи,едно контурен бош 2-14квт,и бойлер какъвто аз си избера,каза,че теси не били лоши. Петък ще ми изпрати офертата.
andy_forresite - майстор
Не разбрах къде ще го слагате. В кухнята ли?
Има и друг начин без да разбиваш теракота - двутръбна схема. Аз имам 6 точки и съм с двутръбна (няма колектори) схема. Най-дългата тръба от котела (пелети) до в случая и най-големия радиатор, е 25 метра. Проблем никакъв.
reingar-x - специалист
Чакам още един консултант,да види обекта и да даде оферта.Но все си мисля,че ще е в кухнята,на стената която граничи със спалнята.Иначе трябва да прибирам печката и аспиратора който е на терасата,понеже там готвим.
LazarGanev - "Велик майстор"
syncho написа:
Една проста сметка за монтаж на бойлер към газов котел и някои разсъждения:

1. Бойлер 120л с една серпентина и управление: http://eldominvest.com/bg/product/440.html - 545лв
2. Клапан за спиране на бойлера при падане на температурата ~40-50лв
3. Арматура за бойлера (кранове с холендри, обезвъздушител и т.н. дреболии) - 40-50лв
4. Тръбен път от колектора до бойлера - 1-1,5лв/м (да приемем че е 10м в едната посока) - 20-30лв

До тук имаш 645-675лв само за материали. Не знам някой да се навие да го монтира за по-малко от 100лв, защото все пак си е време и труд.

Разликата в цената на котел двуконтурен и едноконтурен е в порядъка на около 100-тина лв, а в някои случаи дори и по-малко.
syncho, аз предлагам вместо разсъждения, просто да видим фактите :) . А те говорят, че цените на двуконтурен котел 28кВт е еднаква с тази на 14кВт едноконтурен + 150л бойлер! За к'ви 700-800лв говорим?

http://www.terratherm-bg.com/pdf/oferta ... -kotel.pdf
syncho - майстор
Ще ме извиняваш, ама това, че Bosch са решили да си направят цените, така че да излиза едно и също, не означава, че това навсякъде е така. Също така не означава и че те са единствените котли на пазара.

Най-просто пример от конкурентна фирма:
http://www.totaltherm.com/wp-content/up ... -Therm.pdf

За улеснение погледни на страница 51 - двуконтурни кондензни котли и на страница 52 едноконтурни котли.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Въпрос за отопление на газ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: