• 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
6osi6 - майстор
radius написа:
минума е 10 литра за кВ
Отговорът ми е, че не е малка помпата.
10 литра в минута, минимум воден поток за помпата.
Прикачен файл:
A4fe12.png
A4fe12.png (55.19 KиБ) Видяна 1531 пъти
При разлика 5°С са 3,5кВ.

Тази работи със 17 литра, при отоплителна мощност 6,5кВ, в максимума на 70Hz.
Прикачен файл:
A2ge.png
шоп - майстор
Радиус пише за обем 10 литра за киловат, шосиш пише за дебит 10 литра за минута....

а сега :?
radius - майстор
Важно е да се пише, може и да не се чете :?
radius - майстор
За 80-90 лв с доставката смятам, че е оферта
"Продавам бойлер 80 л Елдом 2 киловата неръждаем. Височина 106 см ф 38 см".
Купих го днес, следват 2 заваръчни нипела на 1 или 1 1/4 цола и търсене на заварчик.
За следващия сезон мисля да продавам ток на енергото :lol: :lol:

Как да свържа нипелите - най-ми е лесно един отгоре и един отдолу. Обаче си мисля, че ще се получи ламинарно движение и ще има един топъл "тунел" в средата, а навън ще си стои по хладна водата. ФАбричните буфери, че и бойлери, имат дефлектори, но аз няма как да ги монтирам вътре. Затова си мисля за дясната схема със странично свързване- ще се разпределя по-равномерно температурата. Какво мислите?
Прикачен файл:
буфер1.jpg
буфер1.jpg (64.16 KиБ) Видяна 1448 пъти
a_stoev - майстор
На първата схема сложи едното по-вдясно, а другото по-вляво и ламинарен ще е на кукуво лято.
шоп - майстор
Винаги в най-горната част на буфера слагам нипел. Това е с цел 100% обезвъздушаване. Липсата на такъв гарантира една въздушна възглавница, която намалява ефективния обем на буфера.

Долният нипел е странично. Може да се завари дори тангенциално ( не съм сигурен дали това е правилният термин ) и по подобие на циклонните филтри вътре движението е тип " циклон" Така правя циклонни филтри за сондажи, които вадят много пясък.

Радиус, погледни снимката на 1200 литровият ми буфер...
копиран е 1:1 от голяма марка лидери в областта с петцифрена цена:-)
6osi6 - майстор
radius написа:
си мисля, че ще се получи ламинарно движение и ще има един топъл "тунел" в средата, а навън ще си стои по хладна водата.
След включване на термопомпата условия за развитие на ламинарен поток няма. С разширяване на обема намалява скоростта на водата. След входа се получава завихряне. Топлата вода се разпределя в горната част на бойлера и го запълва от горе, като избутва студената надолу. Така изпълнен, този съд не е буфер, той е за увеличаване на обема на водата в системата.
Въпросът е, как ще се движи потокът когато машината спре, а помпата циркулира и бойлера е изпълнен с топла вода? Тогава от горе влиза охладена от инсталацията вода, която няма да избутва топлата, а през "един студен тунел", който бавно ще се разширява до изравняване на температурите, ще се спуска долу.
Ahmakov - специалист
radius написа:
Само тесен кръг от програмисти на Мицубиши знаят от какво се командва в този умен режим, който ползвам. Даже и за тях не съм сигурен :lol:
И много други знайни и незнайни ...
TH7 датчик за външна температура, TH32 датчик за температура на вход вода/антифриз в ТО и заданието на дистанционното. Следва fuzzy logic.

Може ли една снимка на дебитомерите?
radius - майстор
До 5 дни не мога да дам снимка. Ако може да разкажа - овентроп са, ет.1 са по 1.5-2л, ет. 2 са по 1-1.5л.
radius - майстор
Прикачен файл:
ecowater.jpg
ecowater.jpg (37.99 KиБ) Видяна 1277 пъти
А сега де, това е от един обучителен курс за инсталатори. Много малко са посочили, вярно че за минимум, но все пак...

Планът ми за действие е следния:
1. Монтирам двата 5 кубикови водомера, за да видя каква е циркулацията. Ако не е добра:
2. Търся по-мощна помпа за проби. След като осигуря нормална циркулация:
3. Слагам тестово 80л бойлер, закачен с фабричните си изводи с вътрешен отвор 16мм. Ако няма значително влошаване на циркулацията:
4. Пускам машината и почвам да си правя изводите дали е по-добре с буфер или все там. Ако е по-добре - слагам нипели 1 цол и го монтирам.
  • 1
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 21
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: