• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
Какъв е извода - да не се купуват едноконтурни котли от този производител :-D . Майтапя се, ама пластинчатия топлообменник, който липсва в едноконтурния струва долу-горе колкото един бойлер. Защо ще ми ги дават на една цена?
vladtod - специалист
Ще напиша два три реда като пресен потребител на газ и наблюдение на потребителите в нашия блок с два двуконтурни и моя едноконтурен котел. Трите са на Бош.
Първото семейство са двама възрастни единия пампурджия липсва често....от 20 дек 2017 г до сега 500 кубика , второто сем. сама жена 250 куб. аз съм със две малки деца всяка вечер къпането е ясно ,Т на бойлера е 41" ,полезен обем 140лт. атоматичен смесител на 39" всичко се къпе и топлината в 120кв апартамент е постоянна.312 куб . до сега. Тримата с еднакви апартаменти газифицирани едновременно. С три ръце за един контур.
reingar-x - специалист
То хубаво давате разход,но не се знае дали ситуацията е една и съща.Примерно квадратура, брой на отопляемите помещения,поддържана температура както и по колко часа на ден я поддържа,изолация,дограма.Давам пример,моя приятел който ме зариби за газта,е с двуконтурен котел Baxi duo 24,топли хол спалня и кухня.Навсякъде е 24-26 градуса при температура на водата 40-45градуса,няма стаен програматор и има вътрешна изолация на спалнята и хола.Сметките му за първото тримесечие са 65-65-167лв.Над него има комшийка с едно контурен Бош с подгряване на бойлера със серпентина.Която реве от високи сметки и не е доволна,апартамента е същия по квадратура,не знам само дали има някаква изолация.
LazarGanev - "Велик майстор"
За да не спорим излишно - ето ТУК са дадени топлозагубите на бойлер 100л, загрят до 65*С - 1.15кВтч/24ч, т.е. около 10ст/ден или 3лв/месец. Ако бойлера се загрява не до 65*С, а до 45*С, то загубите ще бъдат не повече от 1.5лв. Тези топлозагуби обаче в повечето случаи са нулеви, защото няма никакво значение от какво ще се топли банята - дали от лирата или от бойлера. Не мога обаче да намеря никакви данни при паленето на котела колко газ отива в атмосферата и като го умножим по броя на завъртането на крана всеки ден, да получим реалните загуби на газ/кинти в атмосферата.
reingar-x написа:
То хубаво давате разход,но не се знае дали ситуацията е една и съща.Примерно квадратура, брой на отопляемите помещения,поддържана температура както и по колко часа на ден я поддържа,изолация,дограма.Давам пример,моя приятел който ме зариби за газта,е с двуконтурен котел Baxi duo 24,топли хол спалня и кухня.Навсякъде е 24-26 градуса при температура на водата 40-45градуса,няма стаен програматор и има вътрешна изолация на спалнята и хола.Сметките му за първото тримесечие са 65-65-167лв.Над него има комшийка с едно контурен Бош с подгряване на бойлера със серпентина.Която реве от високи сметки и не е доволна,апартамента е същия по квадратура,не знам само дали има някаква изолация.
Миии...Влад е в най кофти положение от към ползване на енергия. Деца, пране, топло....
Пише, че са еднакви апартаменти-приемам еднаква квадратура.
Ако е на трети етаж, среден апартамент в пет етажен блок, естествено, че ще е облагодетелстван.
Други подробности също не са известни, пък и двата примера.....хм, единият е в първо лице, другият по инфо от приятел.....
reingar-x - специалист
Искам да попитам,колегата Лазар Ганев,в моя случай ако поставя едно контурен котел със серпентина.При условие,че бойлера ми е в банята,какво ще спечеля или загубя при тази ситуация?Като се вземе в предвид,разстоянието от бойлера до чешмата в кухнята,което е горе долу 8м.
vladtod - специалист
Що не дадеш някакво разположение на дома ти, да преценим къде е най удачно монтаж на бойлер. Предполага се, че газифицирането ти ще е обвързано с ремонт на дома и има възможност за корекции. Пример моя бойлер беше в банята сега е в гардероба на 50 см от кухненската мивка и 2 м от душа. Според мен е желателно по близко до кухнята ако има възможност.
reingar-x - специалист
Дал съм на първа страница

Прикачен файл

Апартамент.jpg
Апартамент.jpg (35.27 KиБ) Видяна 1970 пъти

Прикачен файл

Апартамент.jpg
Апартамент.jpg (35.27 KиБ) Видяна 1970 пъти
vladtod - специалист
Вярно ,че не съм погледнал, но кухненската мивка на гърба на спалнята ли е или на банята? И двете бани ли ще ги захранваш?
Котела в кухнята до терасата, бойлера в банята в дъното и ако кухнята е с гръб към банята ще е перфектно, но има много но-та.
reingar-x - специалист
Чешмата на кухнята е на граничи,с банята,на малката тераса има печка и кухненски шкаф с аспиратор.Тая баня която граничи с кухнята,я използвам за килер.За сега няма да захранвам две бани,една ни стига.Лошото е,че ще трябва да търся уред или скенер за кабели,иначе ще прекъсна някой.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8

Тема "Въпрос за отопление на газ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: