• 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 94
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
D.Metodiev - напреднал
Не искам да правя половинчати неща - затова искам съвет тук. Моята идея беше, да сложа термоглава с изнесен сензор на трипътния вентил и ръчно да нагласям градусите на подаваната температура към радиаторите, според външната температура. Каква е разликата с ел. задвижката, освен че го прави автоматично? И ако има голямо предимство, каква марка трипътен смесителен вентил и ел. задвижка бихте препоръчали.
За бойлера - ясно. Трябва си раз. съд .За възвратните клапани - ясно.
Помпата ми е Грундфос алфа 2 л 25 - 60. Дали ще се справя, при положение че сега работи на 2- ра скорост и даже идва леко силна(шум в радиаторите)? :prayer:
D.Metodiev написа:
Не искам да правя половинчати неща - затова искам съвет тук. Моята идея беше, да сложа термоглава с изнесен сензор на трипътния вентил и ръчно да нагласям градусите на подаваната температура към радиаторите, според външната температура. Каква е разликата с ел. задвижката, освен че го прави автоматично? И ако има голямо предимство, каква марка трипътен смесителен вентил и ел. задвижка бихте препоръчали.
За бойлера - ясно. Трябва си раз. съд .За възвратните клапани - ясно.
Помпата ми е Грундфос алфа 2 л 25 - 60. Дали ще се справя, при положение че сега работи на 2- ра скорост и даже идва леко силна(шум в радиаторите)? :prayer:
Трипътен ползвам това https://theevohomeshop.co.uk/mixed-circ ... pact-.html
От него ръчно можеш да си променяш процента смесване, демек температурата. Виждаш колко струва. Предимството е, че е подготовка за да станат нещата както трябва.
Скъпото идва след това. Задвижка, пак на тая марка, около 200 лева. Контролер, също 200. Може да контролира по твое задание с фиксирана температура, според стаен термостат или еквитермично- според външната температура, като ти въвеждаш ''инерцията'' на къщата.
Спирам с инфото. И без това си още в размисли, ще се объркаш.
Сега е важно да решиш по кой път ще тръгнеш.
За помпата няма какво да се притесняваш. А защо не опиташ режим пропорционално налягане- РР2 да речем?
И още нещо важно. Помпата на малкия кръг трябва да има мааалко по голям дебит. Там ползвам UPS-2 25-40/60. При еднакви настройки на двете помпи UPSа дава с няколко десетки литра повече дебит на час.
Ако не е ясно, после ще обясня.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на пет фев 09, 2018 4:57 pm, променено общо 1 път.
Стоян Петришки - специалист
тази задвижка http://herz.bg/index.php?p=88&id=607 и този вентил http://herz.bg/index.php?p=88&id=607 при мен работят вече два сезона и нямам забележки мисла че малко под 200лв излязоха комплект
vrangelov - специалист
D.Metodiev написа:
...За възвратните клапани - ясно...
Не ясно кое е ясно, но си сложи възвратни клапани.
radius - майстор
Днес, след доста оглеждане напоследък, си купих за 41 паунда този вентил Сименс със задвижка на 28мм, има още, затова пиша. Ще дойде под 100лв. с доставката
http://www.ebay.co.uk/itm/Siemens-CMV32 ... 2749.l2649
Само управлението не ми стана ясно от схемата на Сименс какво е, но ще го мисля като дойде :rolleyes:
Последна промяна от radius на пет фев 09, 2018 5:10 pm, променено общо 1 път.
Evgeniy - майстор
Това, което ти се върти в главата с трипътен вентил Херц и термоглава с изнесена ампула е направено вече от колегата Добрев (на 28 страница):
viewtopic.php?f=10&t=43892&start=270#p813482
Забележи, че трипътният е разпределителен.
D.Metodiev - напреднал
vrangelov написа:
Не ясно кое е ясно, но си сложи възвратни клапани.
Би ли обяснил защо са важни?
За възвратните клапани в някоя от темите, AntonBM беше писал, че когато няма бойлер, те само объркват действието на системата. Не знам защо.
Трифон каза, че ги е махнал и изглежда системата му работи правилно и без тях.
Трипътен ползвам това https://theevohomeshop.co.uk/mixed-circ ... pact-.html
От него ръчно можеш да си променяш процента смесване, демек температурата.
:prayer:
Това може ли да се намери в Бг.?
:partyman:
.......
Съжалявам!
Поправих, с правилен цитат, но нямам опция да изтрия Мнението.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб фев 10, 2018 12:52 pm, променено общо 1 път.
D.Metodiev написа:
...
...
Методиев, никакви клапи! Ако украсяваш системата с бойлер, помпа или задвижка, за него, та дори и без тях, поставяш възвратна клапа само на кръгчето на бойлера. Подкрепям с линк, щото и аз са накичих ей тъй, да има, ама......
http://www.atmos.cz/russia/instalace-ko ... e-zapojeni
Тия схеми и на Антон БМ, това е.
Не съм ОВК специалист. Набарах форума, разбрах кои са специалисти наистина и взех това, което са споделили тук.
Разузнаване и информация са 90% спечелена битка, останалото е ресурс, който се........тайна. Не помня в Кама Сутра или на друго място го пише.
Хонивила купувах от БГ Терм - Варна, преди 3 години. В момента са много зле, филиала запада нещо. Можеш да потърсиш в други магазини.
За да не изпадаме в ненужни спорове, допълвам относно клапите;
-на схемите на Атмос е видно, че възвр. клапа на радиаторния кръг няма.
-има възвр. клапа на малкия кръг, но тя е на байпаса.
-байпаса е нужен само за котли на дърва и въглища, в повечето случаи, освен някои, по особени.......авоматизирано подаване ....дрън дрън...
-байпаса е нужен при спиране на електричеството.
-с байпаса вървят големи диаметри и правилни наклони, които липсват в новите и повечето стари инсталации.
Последна промяна от Трифон П.Трифонов на съб фев 10, 2018 1:00 pm, променено общо 1 път.
vrangelov - специалист
D.Metodiev написа:
Би ли обяснил защо са важни?
За възвратните клапани в някоя от темите, AntonBM беше писал, че когато няма бойлер, те само объркват действието на системата. Не знам защо.
Трифон каза, че ги е махнал и изглежда системата му работи правилно и без тях.
Целта на тези клапани е да предотвратят паразитна циркулация. Този на котелната помпа ще предотврати чрез естествена циркулация котелът да се превърне в радиатор, като по този начин ти охлажда буфера, а този на радиаторната помпа ще предотврати нежелано затопляне на радиаторите, когато помпата е спряна.
  • 1
  • 44
  • 45
  • 46
  • 47
  • 48
  • 94

Тема "Буфер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: