• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
tinalex - специалист
А защо не вземеш по-голяма камина?Така и така си купил и сложил ребрата.
tsvetan4462 - напреднал
Тази с която съм в момента е на ПРИТИ С3 и е възможно най голямата, изключение правят камините за вграждане и котлите който не ми вършат работа.
Предложете друга марка която е добра и е от подобен тип.
Time2Burn - специалист
Това че камината ти не смогва на киловатите необходими за загряване на водата в системата да речем на 60 градуса, не означава че радиаторите трябва да са наполовина топли наполовина студени. Според мен проблема не е в камината. Тя ако не смогва, просто водата ще е с по - ниска температура. Провери си системата!
montoya - майстор
Time2Burn написа:
Това че камината ти не смогва на киловатите необходими за загряване на водата в системата да речем на 60 градуса, не означава че радиаторите трябва да са наполовина топли наполовина студени. Според мен проблема не е в камината. Тя ако не смогва, просто водата ще е с по - ниска температура. Провери си системата!
И аз мисля че решението е някъде тук, подсказано в първото мнение
ssi
Пуснато на: Пон Окт 06, 2008 9:58 am
Предполагам потока през радиаторите е станал твърде малък и затова не може да се затопли целия.
Незнам каква е тръбната разводка, но предполагам до самите радиатори или Ф16 рех или ф20 полипропилен. И в двата случая водата която постъпва в радиатора е твърде малко за да успее да го стопли.
От личен опит в една от моите стаи вкъщи. 12ал. глидера на 60см в една от стаите ми бяха малко и понеже имах налични още 12 такива глидера ги събрах в един радиатор 24бр., захранен с Ф20 тръба. Като запалих парното с надеждата в стаята да настанат африкански температури, а си останаха същите установих че радиатора грее само в горната си част, а надолу е студен. На другия ден разделих отново на два радиатора по 12 глидера и сега нямам грижи.
Нямам формулите и незнам как точно се изчислява, но на принципа проба грешка на тръба Ф20 може максимум 15 глидера 60см, от тук нататък стават неефективни.
gogoroska - напреднал
Montoya е прав. По правило не се допуска повече от 10 глидера в ред.
Най добре е да ги разделиш по равно, и също така не ги връзваи последователно око Ф на тръбата е по малко от 20
tsvetan4462 - напреднал
БЛАГОДАРЯ НА ВСИЧКИ КОЙТО ВЗИМАТ УЧАСТИЕ.
Ще проверя колко са тръбите като размер и ще пиша за по голяма яснота.
:?:
А ако се вземи по мощна помпа ,тя нямали да може да компенсира до някъде тази разлика която се получава от тръбите,но пак от друга страна всички помпи ги дават с налягане -10bar и различни мощности.
popovvv - специалист
Обърнете внимание на снимката, която изпращам.Помпата е UP Basic 25-4.Характеристиките на помпата са дадени за двете скорости на ел. двигателя.Ясно се вижда спадането на дебита Q при увеличаване височината H на която помпата изкачва водата .Например при втора скорост и височина 3,2-3,4м, дебита Q=0,5куб.м/ч, на същата скорост, но H=2м, Q=1,7- 1,8куб.м/ч.Тези характеристики са теоретични и не отчитат параметрите на тръбната система,радиатори, котел.В една реална система ,производителността на помпата ще падне още.Съвсем грубо изчислено височината на която изкачвате водата е около 5м, и ако използвате посочената помпа, то дебита и е много малък.Каква помпа трябва да се монтира ще Ви посочи специалист, защото са необходими доста изчисления.

Прикачен файл

помпа.jpg
помпа.jpg (52.26 KиБ) Видяна 4553 пъти
tinalex - специалист
Аз съм с такава помпа.Камината е Хелиос ТА2-16кв.Радиаторите ми са общо 17кв,а бойлера е със серпентина 14кв по документи.Всички радиатори си греят равномерно и разликата в температурата горе и долу е малка.С два кръга по20 и отклонения да радиаторите максимално къси по 16 полиетилен-Ал.На по-малкия кръг част от 20-цата съм я заменил с 16,за да върти през по-големия.В студено време камината със зор стига до 60-те градуса по термостат.С каква помпа си?Да не ти е малък дебита наистина.Сложи още една помпа със същата мощност.Тия са по 124лв.Колкото 4 ребра.
tinalex - специалист
popovvv написа:
Обърнете внимание на снимката, която изпращам.Помпата е UP Basic 25-4.Характеристиките на помпата са дадени за двете скорости на ел. двигателя.Ясно се вижда спадането на дебита Q при увеличаване височината H на която помпата изкачва водата .Например при втора скорост и височина 3,2-3,4м, дебита Q=0,5куб.м/ч, на същата скорост, но H=2м, Q=1,7- 1,8куб.м/ч.Тези характеристики са теоретични и не отчитат параметрите на тръбната система,радиатори, котел.В една реална система ,производителността на помпата ще падне още.Съвсем грубо изчислено височината на която изкачвате водата е около 5м, и ако използвате посочената помпа, то дебита и е много малък.Каква помпа трябва да се монтира ще Ви посочи специалист, защото са необходими доста изчисления.
Това е при измерване на воден стълб или греша?В една отоплителна система има превъртане на водата в скачени съдове,грубо казано.Аз качвам водата на 5 метра с такава помпа.Завърта водата от печката до печката за 3 минути.Това са грубо 80литра вода.
tsvetan4462 - напреднал
Въпрос към tinalex - Твоите ребра по колко са на щранк ?
И помпата мие WILO 93W три скоростна.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Моля за съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: