• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
Здравейте, имам едно интересно питане. Идкам да намаля DC 70-90V да стане на DC 24V, проблема е, че става въпрос за едни мотори
, които се движат на 3 скорости съответно - 72,80 и 88V DC а искам да свържа едни led крушки към тях, които работят на 24v, знам че би трябвало да стане с някакво съпротивление обаче ме притеснява факта, че имам 3 степени, които се сменят доста често...само да допълня, че консумацията, която искам да използвам е около 50вата, ако е от значение за някакви изчисления и т. Н.... :?
П. С. Знам че има разни dc/dc конвертори в нета... Но нямам достатъчно място да ги сложа.
fox_vt - майстор
Сметни си резистора за най голямото напрежение и си готов. Светодиода ще свети и на всички напрежения.
iliya_i - майстор
С резистор не става. За да свалиш 64V при около 2A (50W/24V) това прави 130W резистор - т.е трябва да свържеш някой доста мощен поялник.

За да получиш смислен отговор, я поясни какво разбираш под:
pavloto написа:
... едни led крушки ...
Щото 2 крушки свързани последователно правят 48V, а три - 72V.
Та в края на краищата най-важното е тези "едни" крушки една ли е, две ли са, три ли са :?
fox_vt - майстор
Айде бе не става,китайците от 300 волта само със резистор 90% от лед лампите по света са така ти ми вадиш някакви мощности. Нали знаеш ме за лед напрежението не е важно а тока. Към автора слагай си резистора и си ти, само ще съобразиш мощността му според колко светодиода ще има, дали да бъде 0,25 вата или цял ват :-D
Пп нещо бе съм довидял , сега прочетох че са 50 вата. Това малко усложнява нещата. Все си мислех че индикаторни светодиоди ще слагаш. Ако може да разбиеш тези 50 вата на части ще стане със резистор за всеки клон. Дай инфо.
Последна промяна от fox_vt на чет фев 15, 2018 8:47 pm, променено общо 1 път.
hidrazin - майстор
fox_vt написа:
Айде бе не става,китайците от 300 волта само със резистор 90% от лед лампите по света са така
Друг път. Китайците не са прости. :-D
:partyman:
fox_vt - майстор
Мдаа късно се усетих.
iliya_i - майстор
Може с резистор, ама на 2W лампа. А ти 50W LED лампа виждал ли си? Аз съм виждал само до 20W. Та тези 50W ЛЕД Же светят колкото 5 ЛНЖ по 100W. Егати осветлението. То като в операционна.
Та така да поясня какво искам да вържа, явно наистина ще стане по лесно.
Искам да сложа 12 габаритни крушки по 24v... Едната няма да е повече от 2 вата според мен. И отделно да пусна 2 метра ЛЕД лента 24v, която според описанието е 14w на метър.. И от там казах, че отиват към 50 вата. Може би има значение как ще се вържат.
П. С.
Сега като се замислих, ако ги вържа по 3 последователно ще излязат 72в, и преди всеки 3 мога да сложа по един резистор примерно... Остава само въпроса с ЛЕД лентат...
iliya_i - майстор
А защо държиш всичките тези лампи да ги захраниш точно от захранването на тези мотори, което:
1) никак не е подходящо като напрежение.
2) не е с посртоянна стойност а се променя съответно 72, 80 и 88V
3) не е ясно захранването на тези мотори дали може да поеме допълнителният товар на лампите.

Предполагам (щото не казваш!) че това DC в машината се формира от мрежово AC 220V/50Hz или 400V/50Hz, а също и че тази машинария е в помещение, което има осветление също на AC220V/50Hz.
Ако единствената причина да се спреш на този вариянт е, че е DC, ще ти кажа, че е много по-лесно да се преобразува AC, отколкото DC.
Та вземи си нещо такова, връзвай си лампите и не мисли за глупости!
Ако ставаше с захранване щях да го направя до сега. Нямам никкво желание да го мисля как да ги вържа на dc. Да обясня по просто... Предполагам си ходию на лунапарк и си се возил на блъскащи колички. Та... Тези колички се движат на писта работят на прав ток с три скорости, както съм написал и всяка от тях(количките) има съответно мотор, чрез който се движи и също така и фарчета с крушки - 12 броя, които оригинално са си обикновенни 24v 5w и 24v 21w. И така се стига до жрланието ми да ги сменя с лед габарити...
А относно това дали захранването ще може да поеме тези 50тина вата.. Повярвай ми може доста повече от тях.
  • 1
  • 2

Тема "Понижаване на DC напрежение" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: