Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Stefan2000 - специалист
Благодаря, това беше отговорът който ме устройва. :idea:

От къде идва пиатнето ми?
По спомени, преди много петилетки, в някогашният вестник "Напарави сам"
имаше илюстрована схема за пренавиване на двигател от някогашните цилиндрични перални.
Повишаваха му оборотите, тъй като по спомен май беше около 1000, до към 3000 за да се използва за шмиргел. дали е било правилно или въобще възможно, не съм пробвал, а и в момента не е актуално.
Актуалното което ме вълнува в момента е дали двигател може да се пренавие така, че да му паднат оборотите колкото може повече, но все пак да се запази мощността.
Защо?
За да се механизира подаването на металорежеща машина, примерно.
На подаватените винтове са необходими малко обороти, без предавки няма да се мине, но да не са и някакви бесни многостепенни редуктори.
В скоби, знам за колекторните мотори че се подават на реглаж, но при драстично спадане на оборотите, спада и мощността, а и работата се влошава.
Знам и за другата опция за мотор с тахогенератор и управление с TDAхх хх, но не знам до каква степен могат да му се намаляват оборотите, без съществена загуба на мощност. Но имайки предид че при такива мотори се тръгва от номинални 10-15000 оборота, едва ли ще е безнаказано понижаването, и пак опираме до редукция.
На този етап, за стъпкови мотори тип CNC машина ми е рано и икономически неоправдано да мисля.
Цялото това обяснение го пиша, заради хората които си направиха труда да ми отговорят :supz:
tsenkov - специалист
Има си специални двигатели за тая работа. ПИ и ПИК. Прочети за тях.
mironcho - специалист
От години при роднина работи центрофуга за мед, задвижвана от постояннотоков мотор, директно без редуктор, захранен от изправител с регулируем изход. Дори и при ниски обороти има достатъчна мощност. Мотора е за 36V взет от... български струг. Оборотите при 36V не ги помня вече, ама за това приложение се регулират от 60 до към 200 в минута.
Защо не си потърсиш нещо подобно? Има достатъчно тяга, а с прост редуктор няма да има спиране.
Stefan2000 - специалист
mironcho написа:
Защо не си потърсиш нещо подобно?
Да, събирам информация, за да се спра накрая на някакъв вариант.
За малка машина става и моторче за чистачки заедно с червячния си редуктор. Има го показано из нета, и изглежда ще е най-бюджетният вариант, стига да се постигне желаната скорост на подаване.
mironcho - специалист
Намерих снимка. Мотора, за който говоря е доста по-обемист и мощен от такъв за чистачки. Бях забравил, че е български. :supz:

Прикачен файл

DCmotor.jpg
tsenkov - специалист
Кажи какво искащ да направиш. За какво стругче става въпрос? Че така малко гледаме на боб. Каква скорост искаш да постигнеш? Не е лесно и просто както си го мислиш.
Krass - майстор
Актуалното което ме вълнува в момента е дали двигател може да се пренавие така, че да му паднат оборотите колкото може повече, но все пак да се запази мощността.
Защо?
Не може. По нискооборотните двигатели при една и съща мощност, имат по- големи габарити. Не може двигател да се пренавие, така че да му паднат оборотите. Необходими са повече канали за повече чифтове полюси.
Stefan2000 - специалист
tsenkov написа:
Кажи какво искащ да направиш. За какво стругче става въпрос? Че така малко гледаме на боб. Каква скорост искаш да постигнеш? Не е лесно и просто както си го мислиш.
Идеята е да се маханизира подаването на не голяма фреза.
Скоростта на подаването зависи от много фактори, но като обобщение, с колкото по-малко режещи ръба е инструмента толкова по-малка скорост на подаване е нужна. Но изчисляването не се свежда само до това.
Мотора трябва да има сила да преодолее силите на триене и силите на рязане, когато се реже в посока обратна на подаването, сиреч , не попътно.
tsenkov - специалист
Забрави за всички идей до сега. Няма да стане. На теб ти трябва и регулиране на оборотите и смяна на посоката. С постоянно токов двигател може да стане но при натоварване ще кляка. Има готови регулатори които запазват въртящия момент на една неуважавана от мен и доста колеги във форума но те работят или с енкодер или с тахогенератор. ОК. Но не могат да сменят посоката...
Според мен най-бюджетно е да се направи със Хибрид-серво двигател.Има генератори за управлението им,съчетано със редуктор ще се получи добре. А може да се направи и 2 осно ЦНЦ за пробиване.
gogo7777 - майстор
Свързването на два двигателя на една ос в паралел ще намали оборотите......само подсещам теоретично, че има и такъв филм......ама как, кво, що....не ми се търси сега :drinkers:

Тема "Асинхронни двигатили, няколко практически въптоса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: