• 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Hursa написа:
(Но си е "крачка" и то голяма.)
Голяма, голяма, колко голяма? Ако беше прочел на 6-та страница какво съм писал...
И не, не става дума за Австралия а за щата Южна Австралия с население около 1,7 милиона.
Тъй като климата им е умерен и консумацията им е сравнително постоянна - в пиковите часове 1,7 GW и нощем 1,3GW приблизително.
От годишния отчет се вижда че почти 50% от електроенергията се добива от ВЕИ-та - перки и фотоволтаици.
Нямат нито една централа на въглища или АЕЦ.
Годишната им консумация е около 14 000 GWh от които 20% са внос.
Няма как да не са затънали до шия след такова далновидно развитие на електроенергията от правителството.
Това ни чака и нас.
Прикачен файл:
Австралия.jpg
Австралия.jpg (62.12 KиБ) Видяна 3317 пъти
:partyman:
preslav - майстор
С две думи, ако правилно съм разбрал написаното до момента - ако имам излишни пари е по-добре да ги държа в банката отколкото да ги инвестирам във фотоволтаична централа за лични нужди. Разбира се това важи при сегашните цени на енергията.
Отделен е въпросът, че някои хора прибягват до такива съоръжения за да си гарантират постоянно електрозахранване, но мисля, че имаше самостоятелна тема за това кое е по-изгодно, дизелов/бензинов агрегат или фотоволтаици.
За себе си съм решил, че НЯКОЙ ден може и да си монтирам слънчева инсталация за БГВ, но това ще е някога във времето и може би, като се има предвид, че не ми се занимава с поддръжката и.
С 2 леви - специалист
Хубуу де, аз, дето съм малко много прос, но да питам, все пак. Върти ми се идея една, такава - имам панел за ток, ако го комбинирам с климатик, т.е. вместо с вода, да го охлаждам с фреон и получената топлина да я ползвам за загряване на бойлер? А климатикът (това, дето охлажда панела) да се захранва от панела и ако евентуално остане ток - и за други консуматори? Може ли да се го бъде това или да не се занимавам с глупости? :)
fox_vt - майстор
Не се занимавай. Иначе има термодинамични панели които се свързват към/вместо външното тяло на климатика и му помагат и вдигат кпд. Но не произвеждат ток.
Hursa - майстор
fox_vt написа:
... има термодинамични панели ...
Благодаря. Не бях чувал за такива панели, май си заслужава да се разбере повече за тях.
(Макар, че не разбрах защо ги наричат "термодинамични".)
fox_vt - майстор
http://heetex.com

И аз разбрах случайно сравнително скоро. Интересно измислено определено.
Hursa - майстор
Така както е описано, а и с това име звучи като измама. Но поне според мен не е.
Но както са коментирани тук във форума преди 8 години - дали конденза, заскрежаването и обледеняването не обезсмисля всичките им предимства, най-вече през зимата при температури близки до 0-та.
elpunto - помощник
"Складът за ток" който Elon Musk построи в Южна Австралия в края на 2017 г. работи
вече два месеца и дава положителни резултати в полза на обикновените потребители.

Със своите 129 МВтч "складът" захранва около 50 000 къщи и в пиковите часове на натоварване,
хората в този проблематичен за ел. захранване район имат стабилно захранване без прекъсване.
Другото положително влияние е, че този склад "подкопава" монопола на местното ЕРП, което както
всеки монополист иска да вдига цените на тока по повод и без повод.Благодарение на "склада" , който
(доколкото успях да разбера от източника) излиза на пазара на ел. енергия и успява да
държи ниски цени от авст. $ 270 за 1 МВт и това е попречило на ЕРП-то да вдигне цената до авст. $
1 400 за 1 МВт.

"Складът" се зарежда от вятърни и слънчеви ФВ централи, когато няма потребление на ток и акумулира
евтина ел. енергия.В пиковите часове на потребление, "складът" захранва мрежата и така осигурява
стабилността на мрежата.

Ако този енергиен проект излезе сполучлив, а това ще се разбере много скоро, той ще отприщи
подобни проекти из цял свят . . .
Мисля си, дали да не поканя Musk да построи подобен "склад" в Банкя . . . :? :lol:

Прикачен файл

Цени на ток.png
fox_vt - майстор
Интересно какво ще правят след няколко години със батериите.
Hursa - майстор
elpunto написа:
Със своите 129 МВтч "складът" захранва около 50 000 къщи и в пиковите часове на натоварване,
хората в този проблематичен за ел. захранване район имат стабилно захранване без прекъсване.
Другото положително влияние е, че този склад "подкопава" монопола на местното ЕРП, което както
всеки монополист иска да вдига цените на тока по повод и без повод.
Не мисля, че всичко е така оптимистично :)
50000 домакинства ще се захранват от обещаната "виртуална ел централа" с мощност 250 МВт която ще бъде построена 2022 година. (Какво означава "виртуална ел централа" не е много ясно. Аз може да имам виртуална ферма с 1000 крави и пак да не мога да надоя и чаша мляко. Но може би има неточност в разбирането или превода.)
Въведената акумулаторна станция е с мощност 100 МВт - а значи ще захранва значително по малко домакинства за около час и 15 минути - разположена е до фотоволтаичен парк, което предполага, поне от написаното, но е съмнително - че ще се "зарежда от слънцето". Т. е. ще захранва домакинствата, които успее да захрани вечерта - през деня ще се захранват от фотоволтаичния парк, ако всичко е наред. Ако отдава цялата си мощност, ще осигури домакинствата само за тези час и четвърт - не е много за вечерния пик в потреблението. Дали подкопава монопола на ЕРПтата - чия собственост е парка, който ще зарежда акумулаторната станция, дали не е на ЕРПтата. Стабилност осигурява, но мощността и капацитета и не е твърде голям, за да даде достатъчно сигурност (поне за сега, ако остане само тази).
Ако е прав hidrazin в предишната си реплика (а вероятно е прав) - любопитно защо този австралийски щат не е включен в обща енергийна система на Австралия. Може би при тях всеки щат си има собствена ел енергийна система. Ако е така, hidrazin е прав и че системата им е много странно развита - разчита основно на надеждното захранване от газови ел централи. Газовите електроцентрали имат по ниско КПД (освен ако не са паро-газови) и най-вече "горят" много скъп енергоресурс (ресурса им - срока на експлоатация на такива турбини - също е значително по малък в сравнение с парни, например. Това също оскъпява електропроизводството. Цената на такива централи също не е малка.). Обикновено газовите електроцентрали се използват за покриване на пикови натоварвания - защото се "пускат" и "спират" много по лесно и допълнителните загуби в резултат на това са малки, снижаването на ресурса им поради често спиране също е много по малко сравнено с ел централи на въглища и АЕЦ. А в този щат, ще трябва да покриват голям процент от базовото натоварване, а в случай на безветрие и почти изцяло базовото натоварване - затова и поради относително много скъпите ВЕИ цената на тока им е такава, както е споменато.
Поради тази висока цена е и изгодно въвеждането на подобни акумулаторни станции. Защо такива акумулаторни мощности не се въвеждат в САЩ например - страната с най-мощните фотоволтаични и слънчеви топлоелектроцентрали.
И друго - просто нямат друга възможност за акумулиране на енергия от една страна, а от друга - там е пустиня - в пустините слънцегреенето е относително по голямо, рядко има облаци, дъжд, мъгли, дори запрашеността е по-малка.
За сравнение - помпено-акумулиращата ВЕЦ "Чаира" у нас - в генераторен режим е с ел мощност от 864 МВт и тази мощност може да я обезпечи в продължение на 8 часа и половина - дали ако имаха възможност за построяване на такава, биха влагали в акумулаторна станция.
  • 1
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Слънчеви централи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: