Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
mironcho - специалист
Кабелите, които излизат от стената старите ли са?
atanasoff - помощник
mironcho написа:
Кабелите, които излизат от стената старите ли са?

Да, кабелите са старите...
atanasoff - помощник
Можете ли поне да кажете дали задължително трябва да имам мост или някой кабел на извод SW2, за да работи бутона за отваряне на вратата? И ако трябва да има мост, дали е правилно той да бъде задължително от микрофона?
nikolov333 - майстор
Зависи от домофонната система, но за нашия вход от външното домофонно табло до всеки апартамент са 5 кабела..т.е. за бутона си идва отделен. Като гледам и твоя е подобна система. Та ще трябва да включиш и 5-те кабела за да работи всичко. Възможно ли е при ремонта да са прекъснали някой от кабелите. ? Ще трябва да се прозвънят двата несвързани кабела при тебе дали не са прекъснати по линията до домофона на входа на блока ви.
Ето ти снимка на свързването на моя домофон да се ориентираш по надписите.
П.П.На кой етаж си..?

Прикачен файл

IMG_20180215_235607.jpg
atanasoff - помощник
Не бих изключил варианта да са повредени по време на ремонта, но като се сетя точно там в коридора, че нищо не е правено освен лека шпакловка, просто не виждам как ще са реално.
Етажа ми е 5 от 8.

Не знам как би станало това прозвъняване на кабелите, но като меря с мултицета напрежението, на онези крайните 2 кабелчета нищо не отчитам като волтаж, докато на другите три всяко с всяко има.
kozl - майстор
Първо провери м-у крайните дали няма променливо напрежение.
После пак на променливо напрежение от всеки "краен" към всеки друг.
Сетне постоянно напрежение от всеки "краен" към всеки друг.
Като дадеш на късо "крайните" не се ли отваря вратата?
Нашия домофон беше в началото с две отделни жици - верига за променлив ток за ел.бравата. В последствие преработих схемата през реле на веригата с постоянен (DC) ток и остана една резервна жица от 5-те. Сега имам идея по нея да пусна музикален тон - канал за опция звънене на слушалката, но сака време, а оно не стига.
"Крайните" са тези де не участват свързани, кога имаш работещ микрофон и слушалка.
Ако ел. бравата е на променливо напрежение при задействане издава звук, който може да се чуе през слушалката. Такава ли е бравата?
atanasoff - помощник
kozl написа:
Ако ел. бравата е на променливо напрежение при задействане издава звук, който може да се чуе през слушалката. Такава ли е бравата?
Тази брава не издава никакъв звук, дори когато долу я отварям с чипа, просто се отваря. Изглежда като електромагнитна.

Между крайните мерих и няма никакво напрежение и също така не отварят вратата. От тях към другите също мерих променливо и няма никой. С постоянно не съм пробвам да меря, но и това ще пробвам след работа.

С някакво съпротивление мога ли да проверя дали въобще има връзка между тях?
kozl - майстор
А има ли снимка с работещ микрофон и слушалка?
При първата снимка със старата платка нещо работеше ли?
Сменях слушалките във входа. Случи се един си купил преди години и не могъл да я свърже, защото се оказа с обратен поляритет. При нас масата е отрицателна. Смених транзистора и обърнах кондензаторите. Слушалката проработи. Та варианти бол. Може и при вас масата да е "-". Има централи, които отварят бравата като масата се свърже с микрофона (дето си пробвал с моста).
atanasoff - помощник
Третата снимка, която съм прикачил (тази с мостчето) е снимката с работещ микрофон и слушалка.

Преди да се почне ремонта си работеше всичко, а след това като го бяха махнали майсторите от стената, когато боядисваха и висеше на кабелите си спомням, че работеше само слушалката, но не отваряше.

Тъпото е, че купих същия домофон на външен вид без да го видя стария отзад дали е DC или DA модел, но хич не съм компетентен в тая сфера и го разбрах късно, че там пишело модела.

Дали моделите на телеком DC и DA е възможно да са еднакви на външен вид и просто да съм взел грешния - с общ плюс?

Бих взел и домофон с общ минус, за да опитам, но дали има смисъл да давам още 20лв и да разбера, че проблема е другъде?

И все пак нещо ме натиска отвътре, тъй като преди ремонта всичко си работеше перфектно, но тогава кой да се сети да го отворя и да го снимам.

Преди следващия ремонт ще знам вече :D
kozl - майстор
Напълно еднакви на външен вид. А на стария какво пише?
Прикачен файл:
Дом слушалка Телеком.jpg
Ако бравата не се задейства при допир на жиците за микрофон и маса, то се очаква четвърта жица да се сързва към маса.
Еми пробвай със свободните жици като допираш всяка поотделно до "М" и "GND" дали ще се задейства бравата

Тема "Връзване на домофон Телеком с общ плюс - Помагайте..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: