Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
radius - майстор
Явно съм късметлия, че ми се е паднал ''разглобяем'' бойлер.
iliya_i - майстор
Бойлера на Новоселски е от по-старите. Не е с елипсовидният фланец, а е с болтов.
lyubohar - майстор
Hoвoceлckи написа:
Аз понеже най-обичам като се каже нещо (особено в този сайт), че не може да стане, да вземе и да го направя:
Прикачен файл:
IMG_20180218_105157_1.jpg
Ми т'ва е - няма невъзмажни неща. Трябва само да станеш от ръцете си и да ги използваш по предназначение :wink:
И това нещо ще го ползвате?!
Hoвoceлckи - майстор
Защо не? Може да се боядиса. Може и да не се - намира се в отделно помещение и е служебен. Освен това е черен (поцинкован) и едва ли има още много живот в него. Моите у дома са над окачен таван, та пак не се виждат. Макар, че не ми е проблем да направя кожуха от неръж. А да се хвърли бойлера на прасчо, за мен си е кощунство :-D
preslav - майстор
lyubohar написа:
И това нещо ще го ползвате?!
В едни гладни години по подобна схема разглобих дъртия бойлер, е не чак така джелатски. Мислих и премислях какво да избера, нов бойлер с емайлиран водосъдържател или само неръждаем водосъдържател на цената на новия бойлер. Минаха поне 15 г. с неръждаемия водосъдържател - не знам как бих постъпил сега, но 5 срещу 15 г. си е повод за замисляне. Разбира се постарах се и с кожуха, зашкурване, грунд, авто емайл - нищо не съм пипнал от тогава.
Така че, противно на мъдрите съвети дадени до момента, без да отричам, че новото си е ново, бих си направил труда да разкулача старото и да го поправя - изолацията се избушва за по-малко от час с помощта на подходяща водопроводна тръба или парче арматурно желязо, евентуална заварка няма да струва милиони, полиуретанова пяна има във всяка железария, остава боядисването на кожуха, което може да се направи със спрей или изобщо да се прескочи като операция.
Уж сме във форум "направи сам", а не "купи сам", та такива ми ти работи.
lyubohar - майстор
Във всяко действие трябва да има отговорност.
А ползването на бойлер е голяма отговорност.
Нали знаете какво ще стане ако това нещо,което си е отдавна за
вторични суровини гръмне.
Ама какво съм Ви давал акъли.Всеки уж си има и в краен случай си пати от него.
fbr - майстор
Вероятността този бойлер да гръмне е цифром и словом равна на вероятността да гръмне новия бойлер.
preslav - майстор
lyubohar написа:
Във всяко действие трябва да има отговорност.
А ползването на бойлер е голяма отговорност.
Нали знаете какво ще стане ако това нещо,което си е отдавна за
вторични суровини гръмне.
Ама какво съм Ви давал акъли.Всеки уж си има и в краен случай си пати от него.
Той и fbr ти го е писал, ама пак да попитам - какво ще гръмне в един заварен и проверен водосъдържател? Гърмят самоделките, някой се направил на ел-техник и си сложил контактор, ама го свързал към осветлението на комшията, друг си елиминирал защитите, трети си направил нещо си, а масовото явление е бойлерите да "цъкат" без да се ползват - въпрос на вкус и предпочитания.
Не плаши човека, нищо няма да гръмне, а ако има притеснения в това отношение, алтернативата е ясна.
Hoвoceлckи - майстор
По-скоро е точно обратното - ще се пробие при незначително завишено налягане и така няма да се достигне до опасно високо такова. Малко по-новите се правят умишлено с тънък фланец, който като бушон да се предаде "своевременно" ...
От друга страна, като че ли няма тема без генерален съвет "фърляй, не ремонтирай - купувай ново" или "заминавай на майстор". Та невиждам смисъл от този форум ако тези мнения са съществени. Предлагам да се закрие форума и вместо него някъде в публичното пространство да се напишат въпросните съвети и никой повече, никога да не се опитва да си прави сам каквото и да е :idea:
... или може би някъде да се "закове", че подобни препоръки нямат място в този форум?
lyubohar - майстор
Е,като се пробие пак след малко по високо налягане какво правим?
Пак разглобяваме,заваряваме и сглобяваме.И така доколко пъти?
Последния бойлер,който коментирах е поне на 30г.,че и повече.
Някой правоимащ ще провери ли защитите?Ще провери ли дали ще издържи на налягане?
Ще провери ли налягането в мрежата?Ще почисти ли котления камък?И още неща.
Ами ще се спестят едни 200-300лв.,а ще се дадат половината по заварки и проверки,боядисване.
Труда и нервите не ги броя.И пак ще си има стар и опасен бойлер.
Отдавна е за хвърляне.Да,това е направи сам,ама за резонни решения.
Не за ремонтиране на отдавна амортизирани и опасни устройства-особено бойлери.
Повече не ми се спори.Всеки си решава как да си харчи парите и да си троши главата.

Тема "Бойлер Елдом повреда?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: