• 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 41
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
vlado320 - помощник
Здравейте.Следя темата с интерес.И аз имам подобен проблем с честите on/of на ТП вода-вода(в момента са 3 за час,при липсата на външна топлоизолация на къщата) и реших да заложа на почти копие на буфера на NIBE от поста на 6osi6 ,(мисля че от NIBE вече са открили топлата вода относно разположението на нипелите) като си избрах втория начин на свързване.Вече говорих с един приятел да ми го направи от стар 80 литров бойлер,и ми хрумна идеята,да сложи една серпентина,която на по късен етап да свържа със слънчев колектор за да подпомага при благоприятни условия(като тазгодишните)работата на ТП.Надявам се до десетина дни да имам вече резултат.А относно серпентината,как мислите,ще върши ли работа?
шоп - майстор
Ще върши работа...всеки безплатен киловат е добре дошъл.

Ако монтираш серпентината в долната част на буфера по подобие на соларните бойлери ще използваш пълния обем.
Hursa - майстор
6osi6 написа:
Най-ефективно с два ниела горе, долу остава един, и може буфера да се ползва за загряване на бойлер със серпентина.
Не съм разбрал, но как буфера да грее бойлера, като температурата в бойлера обикновено е по висока от температурата на буфера при такова свързване. Нали и топлината акумулирана в буфера е необходима за помещенията (докато ТП е изключила).
vlado320 - помощник
Аз мисля че свързването на бойлера в нискотемпературно отопление е безмислено,поне при мен така се получи.200 л бойлер на Шишков с две серпентини долно разположени вързани последователно с трипътници към ТП,загряваше водата до кам 37-38гр.но на жените нали знаете,винаги им е малко,била хладка водата,и преди къпане дозагряваха водата на ток за 30мин.Другото което се получаваше,понеже и двете серпентини на бойлера са отдолу,като пуснеш душа,или дори да се измиеш,веднага се охлажда водата в системата,и ТП почва да работи постоянно,докато не дозагрее боилера.Ако имаше горна серпентина,можеби щеше да е по добре.И реших да му врътна крана,и сега само на ток работи на нощна тарифа.По мой сметки всеки ден ден да работи по 2часа,са около 20лв. :o
6osi6 - майстор
Hursa написа:
Не съм разбрал, но как буфера да грее бойлера, като температурата в бойлера обикновено е по висока от температурата на буфера при такова свързване.
Има опция, чети!
Hursa написа:
Нали и топлината акумулирана в буфера е необходима за помещенията (докато ТП е изключила).
Тогава помпата не циркулира, водата остава в буфера. Може да се пренастрои да се изключва при 15°С външна, ако знаеш сервизния или фабричния код.
Hursa - майстор
Ако водния контур не циркулира - не виждам особен смисъл в буфера. Вярно, че беше споменато, но тогава той просто поддържа един обем затоплена течност за да компенсира изстиването във водния контур. Тогава, наистина, е по-добре последователното му включване. Но не виждам тогава кое би увеличило паузата в работата на ТП. (На естествена циркулация не е споменато да се разчита. Освен просто да се увеличи паузата в управляващата автоматика или тази автоматика да се "излъже".)
6osi6 написа:
Има опция, чети!
Аз го прочетох, но какъв е смисъла да грееш буфера за да грее той бойлера
6osi6 - майстор
Топла вода се грее с термопомпа през буфер.
Водният обем трябва да е най-малко 60 литра. Колко голяма серпентина ще ги побере?
viewtopic.php?p=909305#p909305
шоп - майстор
Шосиш, възможно е да се грее БГВ чрез буфер, но разумно и практично ли е?

Веднъж трябва да загрееш буфера до 55 та той да може да загрее бойлер със серпентина до 50

И втори път тази 55 градусува вода не можеш да я пуснеш в подовото. Трябва и смесителен вентил. Къде е кяра?
Hursa - майстор
Hursa написа:
Ако водния контур не циркулира -
Извинявам се, напълно съм се заблудил. Мислех, че само в началото на темата се „приема”, че контура не циркулира. А в последствие става „дума” за буфер, като топлоакумулатор. Но май става „дума”, до колкото и ако въобще разбирам, за т. н. „кратност на циркулация”. Всичките ми реплики нямат отношение към темата, това което „рисувах” като схеми – също. сорри :)
vlado320 - помощник
шоп написа:
Ще върши работа...всеки безплатен киловат е добре дошъл.

Ако монтираш серпентината в долната част на буфера по подобие на соларните бойлери ще използваш пълния обем.
Сега ми изкочи друга :?:
Дали няма да е по-добре такъв буфер със серпентина да е монтиран на студената вода по твоята схема. Когато соларът сработи и започна да загрява буфера да може ТП веднага да реагира и да изключи.Докато,ако е на топлата,незнам как ще реагира. :?
  • 1
  • 21
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 41

Тема "Буфер в ниско температурна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: