• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
silent - майстор
Здравейте, искам да попитам за начина по който бих могъл да направя един гараж в моя имот без да се усложняват излишно нещата, но и документално да бъдат що годе уредени. Излишно е да казвам че нямам излишни пари като почти всеки българин.
Гаража ще е в моя имот. Ще поискам разрешение от съседа тъй като мисля да е долепен до оградата . която ни дели. Има денивилация от около 1метър между моето и неговото място така че реалната височина ще е не повече от 2 метра. Отделно ще е отдалечен от къщата му поне на около 10метра още повече, че неговия имот е с лице към другата улица и реално тази част му е заден двор и се надявам да не му пречи.
Гаража ще е лека конструкция като бетон ще е само плочата.Ще си държа колата, евентуално пелетите и от време на време ще си майсторя нещо вътре.
Имам две партиди ток в имота ВИК и законна къща.
Коя е най леката процедура която би ми струвала най-малко пари за вадене на разрешение.
Временна постройка?...или друго ....
Andri01 - майстор
Разрешението от съседа ПИСМЕННО и подписано. Защото после се отмята и почната разправии ...
Руди - майстор
Гаражът е допълващо застрояване по смисъла на закона.
Разрешението от съседа трябва да е заверено нотариално.
Ще ти трябва скица и виза. Минималният проект ще съдържа
архитектура, конструции и геодезия.
За да минимизираш разходите - откажи проектита за
Ел и ВиК, ако не ти трябват.
Tsilkov - майстор
Ще му поискат и ПБЗ при отваряне на линия за строеж. Ще трябват скица и "виза за допълващо застрояване". Ако са нагли в общината и част електро ще поискат. При започване на строежа протокола трябва да се подпише от геодезист и общински служител, а после обекта да се нанесе в кадастрална карта.
Най-евтиния и лесен начин е да почерпиш комшията и да строиш без документи :wink:
silent - майстор
Благодаря ви..май ще е без документи....все пак ще поискам писмено разрешение от комшията и ще отлея плоча пъка ако някой ден някой се заяде ще съборя стените и покрива.
resistbody - майстор
Здравейте как седи ако гараж/помощно помещение е от метал и термопанел ? Аз с комшията съм се оправил той на мен, аз на него :D Но на другия обект имам един НАВЕС метал и панел, комшията УЖ е ОК и ще ползва моята конструкция да си върже негов навес, ама малко мръсник ми изглежда ..
Tsilkov - майстор
Закона няма никакво отношение към това каква ти е конструкцията - камък, бетон, дърво, метал...Още по-малко какви са ти ограждащите елементи.
Има една категория "преместваем обект" която е така описана че трябва "обекта" да можеш да го разглобиш и пренесеш с камион без да оставиш трайни следи по терена. Демек изключва основи от лят бетон.
kr1100 - майстор
Tsilkov написа:
Има една категория "преместваем обект" която е така описана че трябва "обекта" да можеш да го разглобиш и пренесеш с камион без да оставиш трайни следи по терена. Демек изключва основи от лят бетон.
А , ако има стъпки от бетон с диаметър пр. 15-20см на дълбочина 30-40см ?
Голяма тъпотия за твой имот.
gnt69 - майстор
Никой не ти иска разрешение за направа на бетонова площадка. Първо площадка и после разрешение за поставяне върху площадката. :partyman:
iliya_i - майстор
Tsilkov написа:
Демек изключва основи от лят бетон.
Off topic:

А за да си направя бетонна настилка в имота (пътеки, площадки) какво разрешително е неодходимо?
  • 1
  • 2

Тема "Строеж на гараж." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: