Най - вълнуващия въпрос зимно време.
dilait19 - специалист
Здравейте, колеги! Идеята ми идва от " сиромах човек жив дявол...". Конкретно, боилер от200л, стоящ. С две серпентини и 3кв нагревател. Протече от горе както се случва обикновено. Идеята е режа го отгоре и вътре вкарвм един малък нераждавеиков съд, който ще е бойлера.Така големият съд става буфер и боилер. Тока както се твърди е най големия враг на всички бойлери, да но тук той ще грее водата от вън, серпентините съответно си работят слънце и котел, нагревател и той съответно.Дали има хляб в тази идея :?
шоп - майстор
Няма проблеми. Получава се бойлер с мантел.

Дано сегашния ти 200 литров бойлер е здрав... да не е изтънял и станал на дантела.

Иначе врагове на бойлера да искаш. Не е само електрохимичнатс корозия ами и обикновенната корозия и постоянното променяне на работното налягане.

Успехи!
torbalan - Дървен философ
Буфер на какво?

С какво се топлиш?
dilait19 - специалист
Е Аз се отоплявам с ТП, но бойлера(бившия бойлер) есвързан за един виадрус и два плоски панели. Мисълта ми е засега да ползвам тоя съд поради липса на финикийци :oА съда по скоро е ще е топло акумулатор, а не буфер
Последна промяна от dilait19 на пон фев 26, 2018 2:50 pm, променено общо 1 път.
За буфер да го ползваш - добре. Ама за бойлер?

До колко градуса смяташ да го грееш?
Ако точиш вода от него да се къпеш, после как ще го стоплиш...
dilait19 - специалист
200те литра се сгряваха, до 80С,а водата в големия боилер няма да се ползва за, тя само ще се долива ако се изпарява, водата за къпане щее в малкия съд.
80С с термопомпа?
Много ми се вижда.

Щом ще има отделен съд за къпане - грижи няма.
dilait19 - специалист
torbalan написа:
80С с термопомпа?
Много ми се вижда.

Щом ще има отделен съд за къпане - грижи няма.
80С са от слънцето и котела, ТП е отделно, тя вдига мах. 45С
LazarGanev - "Велик майстор"
Разбрах ти идеята дяволе. Става, но е малък обема, не знам какъв водосъдържател ще намериш за да влезе вътре в серпентините. Има такива бойлеи, но минимум 600л, а твоя е тройно по-малък.
ЦЪК
dilait19 - специалист
Моята идея е да ползвам тоя бивш боилер, малко като опитен образец :? А дане разкачвам посред зимата тръби и други работи.

Тема "Буфер и боилер в едно" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: