• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Emoooo - специалист
Здрасти Lazare, какво ти е мнението за vitоdent200. Дават му минимална 1,9 а максималната забравих точно 35 ли беше или 40kW.За 100кв.апартамент,струва ли си или и по-ефтиния му събрат vitodens 100, който минималната му е около 5kW e по-удачен.Другото което е как се съчетават слънчевата система, която е с натурелско у-е с vitodens 200, трябва ли и нещо допълнително?
vrangelov - специалист
И аз си мислех, че газовите котли са най-икономични на номинална мощност, докато @ESPACE не ме просветли, че съм в заблуда. Направих справка и видях, че е напълно прав. Излезе, че това, което съм си мислел е важало за старите газови котли и за съвременните твърдогоривни.
За качествата на един котел съдим по неговата ефективност, а сезонната ефективност говори за това, колко добре се сработват котела и инсталацията. Един дори не върхов, но добър и добре подбран котел ще даде по-добра сезонна ефективност от един върхов и не добре подбран спрямо инсталацията/сградата котел.
Сезонната ефективност е получената през отоплителния сезон топлина/енергия/ разделена на изразходваното гориво/енергия/ и за разлика от максималната ефективност на котела, отчита всяко палене-гасене/подготовка на камерата/, достигане на оптимален режим и излизане от кондензен режим.
И накрая по темата.
Зная, че без топломер не може да се определи кой котел ще е по-икономичен, от една страна малък, който стои по-далеч от максималната си ефективност, но не прави паузи /продухване/ или голям, който ту работи с максимална ефективност, ту изхвърля сурова горивна смес, но при тези условия, ако бях аз, бих избрал малък котел /но с големи радиатори/.
ESPACE - майстор
Aaa, разбрах вече - световната конспирация и котела на Антоний, единствения в света безименен кондензен котел работещ със 70% КПД измерени незнайно как и с какво. Няма нужда да ми отговаряш, общите приказки ги владеят всички.
vrangelov - специалист
Предпочитам да отговоря. Най-малкото защото съм от хората, които не се интересуват от световната конспирация.
Никъде, никой не е казал, че 70% сезонен КПД е лош КПД. Според мен такива мисли сполитат хората, които си мислят, че техните котли горят с 109% сезонен КПД. Не смятам, че ти си от тях.
Нека изчакаме @Antonii да смени котела с по-малък. Ако тогава неговият топломер отчете повече от 70 % сезонен КПД, това ще означава, че по-високата ефективност на старият котел на малка мощност не може да компенсира всичките му старт-стопове в меко време. Ако отчете по-малко от 70 % сезонен КПД, тогава ще си прав, че за предпочитане е голям котел.

Поздрави
ESPACE - майстор
vrangelov написа:
Според мен такива мисли сполитат хората, които си мислят, че техните котли горят с 109% сезонен КПД.
Аз съм учил физика и не мога да приема в едно изречечение КПД и цифра повече от 100%. Сезонен, дневен, нощен - празни приказки. КПД си е едно - колко от енергията е усвоена спрямо пълната която се отделя при изгарянето. Това е. За мен темата е прикючена. Кой каквото си иска да си монтира, едноконтурни, двуконтурни - все ми е тая. Има достатъчно данни от производители и вносители за ефективността на котлите, всеки може да ги намери. Ако се търсят ниски сметки да се обърне внимание на изолирането на жилищата, за къща с големи топлозагуби не е измислен икономичен котел.
vrangelov - специалист
КПД над 100% означава, че сме открили вечен двигател. Може и да е грешно, но ефективността на котлите се дава винаги спрямо долната калоричност на горивото. 1.09 е съотношението на горната топлина на изгаряне и долната топлинна на изгаряне.
Не съм сигурен, дали при природния газ коефициента е точно 1.09. За всяко гориво е различен.
Antonii - майстор
КПД за котел на природен газ над 100% е възможен и не е перпетуум мобиле.
Защо е възможно го пише в учебниците дето ги четат "тъпите" студенти в специалност топлоенергетика в ТУ София.
И за щастие знаят как се разчитат различните графични зависимости и тяхното значение.
adrian_r_petrov - специалист
Чета вашите бисери, обаче се опитвам да отсейвам важното за мен. Така значи къщата ми е без изолация само с ПВЦ дограма. В момента имам всегоривен котел 30 киловата, като отоплявам два етажа със стълбище всичко общо около 130 кв.+ бойлер 80 литра. Радиаторите са съобразени с квадратурата на стайте и не са много големи според мен. (Тъй като вие казвате, че за кондензен котел трябват големи радиатори).Въпроса ми е дали да взема по голям или по малък котел и колко киловата ще ме оправят, но не съм сигурен, че с ниска температура на водата ще мога да отоплявам добре къщата, тъй като сега котела ми е на 63 градуса и е добре. 8-[ 8-[ :? :?
ESPACE - майстор
Antonii написа:
КПД за котел на природен газ над 100% е възможен и не е перпетуум мобиле.
Наречи го с други думи, мога и да го приема. Ама КПД над 100% НЯМА според все още валидния "закон за запазване на енергията"!
adrian_r_petrov написа:
Чета вашите бисери, обаче се опитвам да отсейвам важното за мен. Така значи къщата ми е без изолация само с ПВЦ дограма. В момента имам всегоривен котел 30 киловата, като отоплявам два етажа със стълбище всичко общо около 130 кв.+ бойлер 80 литра. Радиаторите са съобразени с квадратурата на стайте и не са много големи според мен. (Тъй като вие казвате, че за кондензен котел трябват големи радиатори).Въпроса ми е дали да взема по голям или по малък котел и колко киловата ще ме оправят, но не съм сигурен, че с ниска температура на водата ще мога да отоплявам добре къщата, тъй като сега котела ми е на 63 градуса и е добре. 8-[ 8-[ :? :?
Адриане, зимай малък котел, докат ни тъ'й упраил някой спец.
Радиатори са добавят. Утре ши са опаричиш и ши сложиш топлоизолация....
...и нищата са нареждат.
Те ти още един бисер.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 9

Тема "Отопление на газ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: