• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
miroki - майстор
Сметни ги по 8 часа работа на ден. (Панелите -производителност)
hidrazin - майстор
miroki написа:
Сметни ги по 8 часа работа на ден. (Панелите -производителност)
Това на кого го казваш? Щото въобще не е вярно.
Доста по-близко до истината е работа 4 часа на ден но средногодишно.
Зимата има дни дето не може да изкараш и по половин час на ден.
Ако се заредят няколко такива дни и оставаш без никаква електроенергия в акумулаторите.
:partyman:
miroki - майстор
Ти в сметката по 4 ли ги заложи средно годишно?
Обичайно до 8 часа работят. Повече не. За това го писах.

Иначе е вярно, това което е писано по-рано. Поне за сега, произведения ток е горе долу колкото инвестираните пари за срока на работоспособност.
Нещо като да си предплатиш тока.
hidrazin - майстор
miroki написа:
Обичайно до 8 часа работят. Повече не. За това го писах.
Какво значи обичайно? Няма такъв "филм" - работят според това колко слънчева радиация има и за колко часа дневно.
А това основно се мени според за кое време в годината става дума и колко е продължителността на свелата част.
Годишния добив от всеки Wp инсталирани соларни панели за България грубо е около 1300Wh - с малки разлики според годината.
В конкретния случай:
инсталирани - 4500Wp
за година - 4500 х 1300 = 5850000Wh = 5850kWh
средно за ден - 5850 : 365 дни = 16 kWh
Като се вземе това че максималната инсталирана пикова мощност е 4500Wp :
16 : 4,5 = 3,56 часа на пълна мощност - Даже по-малко отколкото сметнах грубо 4 часа
Те на 22-ри юли месец работят и по 15 часа панелите но каква енергия дават???
В годината НЯМА такъв ден когато панелите работят 8 часа на пълна мощност.
engineer - специалист
Хидразине, малко издребняваш с тази прецизност. Не случайно използвам често думата "Около", щото си бича с 10% инженерна грешка.
Турил съм 4.5 kW, щото толква се побраха на покрива. Ми като ми свършат акумулаторите ще си цъкна агрегата. Няма да ме заболи толква джоба.
Или пък след първата яка зима ще сметна колко още панела да накича из двора.
Само да спомена, че при вчерашните снегове и облаци и -8 градуса почти нямах сняг на панелите и си произвеждаха прилично. Незнам колко точно, щото сварих батериите на макс.
Все пак при продължително облачно идва лекото неудобство от въздържание от енергоемки консуматори -ютията - 2kW, прахосмукачка - 1.8kW, абе от фурната май няма да се лиша.

и нали се сещаш, че за дати 6, 7, 8, 8 и 10-ти този месец не съм се строшил да създавам. Важното е СОТ-а и осветлението да не спират.
hidrazin - майстор
Ако на точните и подробни сметки викаш издребняване ... трябва да си смениш ника.
Около, приблизително, инженерна грешка 10%, горе-долу ... нямат нищо общо с един инженер.
Когато става дума за инвестиция, дългогодишна инвестиция то подробните сметки винаги са наложителни.
Отделен е въпроса че те обикновено излизат грешни и то в лошата посока.
Виж сега, когато имаш излишни пари които да метнеш в една кофа без дъно е съвсем друга работа.
В края на краищата може да се отопляваш с камина в която да гориш летвички от абанос, тиково дърво, карпатски бряст...
Кеф цена няма. Няма и изплащане + причинените неудобства и ограничения. :-D
miroki - майстор
hidrazin написа:
16 : 4,5 = 3,56 часа на пълна мощност - Даже по-малко отколкото сметнах грубо 4 часа
Според мен, да се заложи средна годишна производителност 3,56 часа на ден е прекалено малка.
Ясно е, като се напече, че произвежда по-малко или когато е облачно. Ясно е, че не работи на пълна мощност през целия ден, но се събира произведената годишна и може да се получи средно дневната.
Аз обаче нямам подръка PV и не мога да правя проби.

На такава система аз казвам едно киловатова. Неправилно разбира се, но мисля произвежда горе долу толкова на час пикова мощност, което почти може да се консумира с уред един киловат на 220 в.

Към собственика:
Реално системата може ли да поддържа включен, примерно котлон 900 вата, в някакъв пиков на производство момент? Ако приемем, че не дава и не взема от батериите или ако го прави е близко към нула.
engineer - специалист
като искаш точни сметки ето ти ги:
това е извадка от Инвестиционния проект, за пред издаващите органи
и преди да ме критикувате държа да отбележа че подобни изчисления се правят на базата на статистически данни.

Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
нямаш представа колко съм ги смятал, като знам че ще си ги платя.
Но всеки нормален инженер може да спести 90% изчислителни усилия, като има само 10% загуба на точност. И повечето нормални инженери работят точно по този начин, така че няма да си сменя ника.

ааа безмалко да забравя, че инверторите са два. Така се получи обаче, че доставих 5000VA на горе-долу същата цена.
и като гледам измерванията на elpunto подозрително съвпадат с изчисленията.

и 900W незнам дали може, но 800 може. Лепачката за тръби е точно толква.
miroki - майстор
Мерси. Ако не е проблем, като замериш най-мощния уред 900-1000 вата, който успява да захрани директно, ми пиши, интересувам се, колко е максимума реално.
hidrazin - майстор
engineer написа:
...и преди да ме критикувате държа да отбележа че подобни изчисления се правят на базата на статистически данни...
Е явно си ме разбрал погрешно. Не те критикувам. Просто отбелязвам факта че такава система няма изплащане.
А статистически данни имам достатъчно за пълен поне 5-годишен период.
Та поради това и сметките ми подозрително съвпадат с тези от твоя проект:
среднодневно производство Ed = 14,6 kWh
Аз съм го сметнал 16 kWh защото не съм сложил едни допълнителни загуби от 10% за това че си на акумулатори.
Като махнеш от сметките ми тези 10% и всичко става подозрително съвпадащо. :-D
Иначе ъгълът ти на монтаж 35 градуса си съвпада за района на Варна...
А в това дето си написал:
engineer написа:
...щото сварих батериите на макс...
се крие и отговорът защо такава система няма изплащане.
Както и да е. Такава система е допустима само ако нямаш никаква възможност за нормално електрозахранване.
Или самото присъединяване ще струва неоправдано много.
Та успех и като я пуснеш цялата вземи да дадеш някакви реални резултати и опит.
miroki написа:
Според мен, да се заложи средна годишна производителност 3,56 часа на ден е прекалено малка...
...Аз обаче нямам подръка PV и не мога да правя проби...
Това какво е според теб няма никакво значение.
Тези 3,56 часа работа на пълна мощност са достатъчно точни с инженерната грешка от 10%. :-D
Аз пък имам PV под ръка, много PV и не си правя експерименти а събирам данни.
Макар и данните да не са много необходими.
Годишното производство на една такава система е ясно колко е и има много писано в нета.
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Слънчеви централи" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: