• 1
  • 2
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
airdata - напреднал
Привет,
Гледам във входното си ел.табло са поставили предпазители за апартаментите от 40 амп.
Забелязвам, че на повечето места слагат поне 50.
Това че са сложили 40амп лошо ли е?
kozl - майстор
А какво е сечението на проводниците от ГРТ към апартаментите?
torbalan - Дървен философ
40А при 220 волта са горе-долу 9 киловата.

Тоест ако готвиш, имаш бойлер включен, топлиш се с климатици и в този момент пуснеш микровълновата - бушона може да падне.

На моята къща е 63А. Мислех, че това е минималното, което слагат.
plamen6703 - майстор
airdata написа:
Привет,
Гледам във входното си ел.табло са поставили предпазители за апартаментите от 40 амп.
Забелязвам, че на повечето места слагат поне 50.
Това че са сложили 40амп лошо ли е?
Какъв проблем ти създават предпазителите откакто са монтирани във входното ел.табло, за да се прецени дали е лошо?
Най-вероятно апартамента ти е захранен с 6мм2 кабел! :partyman:
krasi92 - майстор
Такива имали такива сложили.Лошо е ако се отопляваш на ток но ако си на централно парно и топла вода от абонатната няма да се съобразяваш кои уред кога да включиш.
optimeon - специалист
И при нас е така. Притеснявах се много, но явно няма защо
airdata - напреднал
Благодаря за отговорите.Ето малко детайли:
Отоплявам се на ток. За топла вода - топлофикация.
Искам да подменя ел. таблото в апартамента с новите табла и евентуално (ако вие ме насърчите) да сложа ДТЗ.
Това е настоящото табло като предполагаемите кръгове спрямо това когато изключа бушон са:
1 - остветление 2- бойлер 3-контакти (в кухнята) 4-контакти ( хол детска и спалня) 5-усилени контакти --- не знам къде отиват, когато махна бушона нищо не гасне 6- контакти кухня
Проблема ми е че не мога да разбера корейците дето са строяли блока ми 90г защо са направили кръговете по този начин. В единият кръг са 3стай а в кухнята има 2 кръга.
Също така към хола, детската и спалнята съм вързал мазето(под спалнята) и се получава ..... :supz:

Предварително се извинявам за глупавият начин по който се опитвам да обесня ситуацията, но не съм много-много електричар.
Искам да направя

Прикачен файл

IMG_3402.JPG
plamen6703 - майстор
Щом не си "много-много електричар" как искаш да те насърчи някой да монтираш ново ел.табло и да монтираш и ДТЗ :) Запознат ли си как функционира ДТЗ, как и къде се монтира :wink: :partyman:
airdata - напреднал
Говорим за ел.табло във апартамент.... няма да монтирам аец. Искам да разбера схемата в дома си ако не монтирам ново табло.
За ДТЗ забравете въпроса
plamen6703 написа:
Щом не си "много-много електричар" как искаш да те насърчи някой да монтираш ново ел.табло и да монтираш и ДТЗ :) Запознат ли си как функционира ДТЗ, как и къде се монтира :wink: :partyman:
plamen6703 - майстор
Значи няма да имаш проблеми да се справиш с изключване и включване на предпазителите и описване кой за какво отговаря :partyman:
  • 1
  • 2

Тема "Предпазители на ел. табло във входа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: