Здравейте. Това лято мился да премина от камина с водна риза на котел на твърдо гориво. Причината е, че неискам повече да пренасям хамалогията вътре. Къщата е 3 етажа. Аз съм на първи етаж и котела ще отоплява само него. Около 90 квадрата. Външна изолация 10 см EPS. ПВЦ дограма. Камината (Прити 17+6 КВ) и до днес се справя доста добре с отопляването. Засега поддържам около 23° на целия етаж. Радиаторите са общо 6, но на мястото на камината в трапезарията ще има още 2. Плюс един за остъклена тераса( за да може да виреят цветята на жената). Плануван е и бойлер със серпентина, но засега ще изчака. Значи стават 9 радиатора и бойлер. Сметнал съм, че ми трябват около 16 КВ котел бвз да слагам запас. Моля да ми препоръчате подходящ котел. Предпочитам по скъп вариант. Ще гори предимно дърва, а през деня може и въглища за когато сме на работа. Благодаря и дано съм бил изчерпателен във въпроса си.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Kalin_tattoo
- помощник
36 мнения в "Избор на котел на твърдо гориво. Дайте предложения."
andy_forresite
- майстор
Бих погледнал отблизо Burnit WBS 20 с дисплей отпред и отгоре, който има и вентилатор, командва 2 помпи и т.н. Не стария четвъртит, а по-съвременния. Може да слагаш дърва 20 см дебели и до 40 см дълги. 238 кг, 92 литра вода, дават му под 150 градуса към комина и изглежда доста прилично.
Kalin_tattoo
- помощник
Забравяме за пиролиза, буфери и т.н. Искам да се включи във съществуващата система без много преправяне. За Burnit тук във форума май не говорят много добри неща.
andy_forresite
- майстор
Нямаше да се преправя само при разполагане на мястото на камината. Щом ще е другаде по трасето преправяне ще има и то доста.
Не се сещам за недоволен от този бурнит. Не мога да ти кажа кой има такъв, но има. Във форума знаят само бош 2000в, който е измислен преди 30 години. Принципно един 20-киловатов ще ти върши работа. Има и модификация за дърва. Потърси в интернет. На мен ми допада само за въглища и то от областта Домбаск и без да са мокри с някой и друг камък, който да се заклещи в подвижните скари на дъното. Доказан котел е с възможност да гори 8 часа с едно зареждане, дори малко повече. Няма нищо електронно по него. Най-сложната електроника ще ти е моторчето на циркулационната помпа.
Не се сещам за недоволен от този бурнит. Не мога да ти кажа кой има такъв, но има. Във форума знаят само бош 2000в, който е измислен преди 30 години. Принципно един 20-киловатов ще ти върши работа. Има и модификация за дърва. Потърси в интернет. На мен ми допада само за въглища и то от областта Домбаск и без да са мокри с някой и друг камък, който да се заклещи в подвижните скари на дъното. Доказан котел е с възможност да гори 8 часа с едно зареждане, дори малко повече. Няма нищо електронно по него. Най-сложната електроника ще ти е моторчето на циркулационната помпа.
Kalin_tattoo
- помощник
Блгодаря. Ще събера още мнения. Дано се включат повече хора. http://www.defro.bg/productdetails.aspx ... KDR-PLUS-3 Предложиха ми този. Някой с мнение за него?
zaksofon
- специалист
Привет! Едва ли сте очаквали да не се включа, щом става въпрос за избор на котел
Но, аз чета колега и се питам, защо искаш да гориш дърва въобще? Не ти ли писна вече от мъкнене, цепене, нареждане и пак мъкнене, после зареждане и чистене... За какво ти е тази разправия, след като ще си сменяш устройството за отопление - котел, камина, климатик и каквото и да е. Бъди по-далновиден. Според мен, ще направиш грешка, ако си сложиш котел, при който ще се налага ежедневен ръчен труд и мизерия. Казвам ти това, защото аз имам такъв котел в момента - чугунен, секционен Демрад на въглища - 35 Kw, който тази година реших че ще сменя с автоматизиран. Всъщност, тази зима няма да е, но някъде на пролет се надявам да приключа и да го използвам за следващата. Моя съвет е, да търсиш вариант за автоматизиран котел с всеядна горелка, за да имаш избор да си гориш каквото ти е кеф. Няма да я има ежедневната мизерия, пак ще чистиш и зареждаш, но на значително по-големи интервали. А и няма да се занимаваш с дърва, което за мен си е най-голямата хамалогия. А и стига сме секли по дяволите, то не остана гора вече. Ако те интересува, аз какъв избор съм направил, свиркай да ти пиша лично, че вече станах досаден на колегите от сектор отопление. Относно Дефрото, което са ти препоръчали, може би е един от най-добрите котли на пазара, но цената? А и щом ще е пак с ръчно подаване на гориво - това си е голяма крачка назад. Поне според мен.

Тема "Избор на котел на твърдо гориво. Дайте предложения." | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература