• 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 61
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
zaksofon - специалист
Благодаря на всички отзовали се за съветите. Преведох си страницата, не знам защо не го направих преди, а чакам някой да ми каже, може би, защото просто искам информация от потребителя, а не от търговеца, въпреки достатъчното материал за четене тук и по други форуми. Но това ясно, цената си я пише параметрите също. Определено не ми харесва, че стайния е с кабел и предполагам ако ще е този контролер, то ще е без Ст.Т. Кажете само относно доставката, колко ще излезе? Ако някой си е поръчвал така през сайта с доставка по куриер.
Относно избора ми на котел... Забелязали ли сте как хората защитават избора си или постъпките си пък дори да е очевидно, че правят грешка? Това е един вид защитен механизъм на АЗ-ът, като по този начин, подсъзнателно човек се стреми да запази добро настроение, да рационализира и се чувства по-добре. Та така и аз... :) Изпаднах малко в лирично отклонение и съвсем не по темата, но за избора ми на котел имам няколко причини. Първо и най-важно, че е втин. Ако го взема без оригиналния контролер, за което се пазаря сега с доставчика и тъй като е специална поръчка от завода в Турция, то само от там ще си спестя 250 долара (които апропо, не разбирам за какво пък чак толкова много са). Освен това, този EKY/S 30, за разлика от по-популярния EK3G/S 30, е четириходов и има фабричен топлообменник за димоотхода. Та ако все пак го купя без смотания контролер, всичко, заедно с доставката, ще излезе на цена от около 2500 лв с ДДС. Допълнителен топлообменник, ще си направя сам, железа и ламарини бол, тъй като имаме малка работилничка за порти, огради, сенници (дано не прозвучи като реклама) и т.н. Дори 5 градуса от това дето изхвърча през комина да уловя, все си е на далавера, защото е без пари :) Относно вентилатора, че ще се сменя... ами има голяма вероятност да похарча някой лев там, но пак всичко ще излезе доста под цената на Дефрото например. А и със самоделния топлообменник, всичко което губя, ще го върна обратно, нали така? Колко е хубаво, че точно в този кусур има толкова ефективна корекция...Има и друга причина - май-май, ме сърбят ръцете да човъркам и да си играя с неща от който не разбирам - топлотехника, термодинамика, електроника... защото съм си питко-любопитков и ми е интересно, а и колко ще съм горд да си направя нещата сам и евтино :) Хайде, надух ви главите с глупости...:)
И все пак, наистина нищо от това, не е по темата а просто рационализация на АЗ-ът ми. Да се върна на заглавието. Много ми харесва контролера, много опростен и лесен за работа изглежда и ако мога да се сдобия с такъв по някакъв начин, ще го купя, но без стайния. Преди време, около Нова Година, имаше групови поръчки и ходене до Полша - такова очаква ли се скоро да се случи? Знам, че е по-скоро не, защото ентусиастите във ваше лице, вече си имате играчки, но аз да си питам. Благодаря отново на всички, напълно наясно съм, че без съветите от тук , няма как да се справя!
Radoslaw - специалист
zaksofon написа:
Благодаря на всички отзовали се за съветите. Преведох си страницата, не знам защо не го направих преди, а чакам някой да ми каже, може би, защото просто искам информация от потребителя, а не от търговеца, въпреки достатъчното материал за четене тук и по други форуми. Но това ясно, цената си я пише параметрите също. Определено не ми харесва, че стайния е с кабел и предполагам ако ще е този контролер, то ще е без Ст.Т. Кажете само относно доставката, колко ще излезе? Ако някой си е поръчвал така през сайта с доставка по куриер.
Относно избора ми на котел... Забелязали ли сте как хората защитават избора си или постъпките си пък дори да е очевидно, че правят грешка? Това е един вид защитен механизъм на АЗ-ът, като по този начин, подсъзнателно човек се стреми да запази добро настроение, да рационализира и се чувства по-добре. Та така и аз... :) Изпаднах малко в лирично отклонение и съвсем не по темата, но за избора ми на котел имам няколко причини. Първо и най-важно, че е втин. Ако го взема без оригиналния контролер, за което се пазаря сега с доставчика и тъй като е специална поръчка от завода в Турция, то само от там ще си спестя 250 долара (които апропо, не разбирам за какво пък чак толкова много са). Освен това, този EKY/S 30, за разлика от по-популярния EK3G/S 30, е четириходов и има фабричен топлообменник за димоотхода. Та ако все пак го купя без смотания контролер, всичко, заедно с доставката, ще излезе на цена от около 2500 лв с ДДС. Допълнителен топлообменник, ще си направя сам, железа и ламарини бол, тъй като имаме малка работилничка за порти, огради, сенници (дано не прозвучи като реклама) и т.н. Дори 5 градуса от това дето изхвърча през комина да уловя, все си е на далавера, защото е без пари :) Относно вентилатора, че ще се сменя... ами има голяма вероятност да похарча някой лев там, но пак всичко ще излезе доста под цената на Дефрото например. А и със самоделния топлообменник, всичко което губя, ще го върна обратно, нали така? Колко е хубаво, че точно в този кусур има толкова ефективна корекция...Има и друга причина - май-май, ме сърбят ръцете да човъркам и да си играя с неща от който не разбирам - топлотехника, термодинамика, електроника... защото съм си питко-любопитков и ми е интересно, а и колко ще съм горд да си направя нещата сам и евтино :) Хайде, надух ви главите с глупости...:)
И все пак, наистина нищо от това, не е по темата а просто рационализация на АЗ-ът ми. Да се върна на заглавието. Много ми харесва контролера, много опростен и лесен за работа изглежда и ако мога да се сдобия с такъв по някакъв начин, ще го купя, но без стайния. Преди време, около Нова Година, имаше групови поръчки и ходене до Полша - такова очаква ли се скоро да се случи? Знам, че е по-скоро не, защото ентусиастите във ваше лице, вече си имате играчки, но аз да си питам. Благодаря отново на всички, напълно наясно съм, че без съветите от тук , няма как да се справя!

Другата седмица,ще поръчвак такива контролери.Ако искаш включвай се в доставката.Подробности на лични.
zaksofon - специалист
Колеги, моля за извинение за поредния лаишки въпрос, но не видях в описанието на контролера - има ли възможност за управление на вентилатор за димоотхода, че ще правя топлообменник и може да се наложи? Сега, при толкова джиджан уред не вярвам да няма , но все пак. И още нещо, ако някой има опит с интернет модула, то как става свързането - предполагам че трябва твърдо IP? Може ли да използвам Wi Fi репитер (че ми се намира един горница у дома) за връзка с него за да не пускам кабели от рутера или то си има? Така съм си свързал камерите на ДВР с рутера и работи много стабилно, а те си дърпат доста. Колко горница ще струва интернет модул, че това не мога да го намеря в полския сайт? Благодаря и извинявайте, че досаждам толкоз на често!
Валтер Желязков - специалист
Не управлява димен вентилатор. Колкото до модула в сайта иди на аксесоари /оранжевата кутия/, цена грубо около 200 лева, но зависи от начина на доставката. При мен е с кабел, но предполагам, че може и безжично. Не съм на ти с IT технологиите, модула има вход за интернет букса RJ 45, ако не греша номера, изход към контролера RS 232 и кабел, и захранване.
gazgenerator - специалист
Здравейте
Модула си работи и с динамичен (по подразбиране) и със статичен IP. Има си LAN кабел в комплекта,но ако искаш да стане безжичен,най лесно според мен е с два рутера. Тук има описано доста подробно.
zaksofon - специалист
Все още се чудя дали да е полския или Натурелата. Побутнете в една или друга посока де, моля! За полския съображенията са ми следните.
1. Няма Български език
2. Няма управление за вентилатор на дима (а ще ми трябва)
3. По-скъп е
4. Как ще го ремонтирам ако се случи нещо (дори и с гаранция)
Минусите на Натурелата са, че има по-малко сензори, по-неудбно управление (меню).
Всъщност това не го знам от опит, а само от интернет. Моля за съвет.
В характеристиките на Тимела има един сензор за стая 5 метра. За какво се използва? Да не би да върши работата на стаен терморегулатор?
Благодаря на всички!
По точките:
1. Има английско меню. Аз не съм учил този език, но се справям, контролера е добре анимиран.
2. Само идея, да се вържат и двата вентилатора на едно гнездо, но трябва да се съобразят мощностите. Не съм запознат и с принципа на управление и работа на димния вентилатор, кога работи, кога спира, с какви обороти трябва да е. Може да се ползва и само сигнал от основния вентилатор и през реле, което да включва и изключва димния. Поне това ми хрумна.
3. Цената не коментирам.
4. Има фирми, които го внасят от тях информация за гаранция и ремонт.
В пълния комплект е включен и жичен стаен термостат /сензор за стая/
zaksofon - специалист
Благодаря колега Желязков! И все пак, за какво е датчика за стая-5 метра? Стаен терморегулатор има, но към комплекта се добавят стотина лева за кабелен, а аз няма как да пусна кабел до котелното. Харесах си един безжичен, програмируем - Термотерм за същите пари. Но хайде стига вече с тез пари :)
Така да почнем от начало.
Тимел Е има четири датчика: STB-защита на котела от прегряване, темп. на водата, темп. на шнека, темп. БГВ
Тимел F има тези четири плюс още:Темп. димни газове, жичен стаен термостат, жичен сензор за външна темп., темп. след смесителя и темп. на връщащата вода.
Тези допълнителни сензори са необходими при управлението от контролера на смесителна арматура /3, 4 пътни вентили/, защита от ниска темп. на връщащата вода, авт. корекция на температурата на котела спрямо външна температура, режим авто- лято, при който спрямо външната температура авт. се се изключва отоплителния кръг и остава подгряване само на БГВ и още много други екстри.
Отдалечения панел за управление дублира основния контролер. От него може да се правят всички корекции, които се правят и от основния с тази разлика, че панела може и да ти е в спалнята. Като опция в него има вграден темп. сензор и може да се ползва и като стаен термостат.
И в двата варианта на контролера може да се ползва друг универсален стаен термостат.
С интернет модула вече имаш и мобилност.
Производителя дава право на избор, всеки сам да реши, как, по какъв начин и от къде да си управлява котела и температурата у дома.
Може да си купиш базовия модел плюс датчици, които мислиш, че ще ти трябват. Колегата transportna в началото на темата е описал как може да се сглобят някои датчици и тук.
gazgenerator - специалист
За ретортна горелка мисля ,че някой от полските контролери е най добре , защото имат защита за обратен огън,STB защита,ако се скапе контролера. Не знам как е при Натурелата ,но може да се пробва, всеки сам си решава. :-D
  • 1
  • 14
  • 15
  • 16
  • 17
  • 18
  • 61

Тема "Контролер SKZP-02 настройка и съвети" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: