Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
Virtex - майстор
Т.е. и двата вида са TIG заваряване, просто имат разлика в създаването на дъга ?

Това значи ли, че и двата метода може да заваряват тънки материали или 'неръждавейка' ?

Питам, защото разликата в цените е значителна и евентуална инвестиция в голяма и хубава машина може да се окаже излишна ако се окаже, че съм некадърен в тази сфера :-D

Има разни версии електрожен с Lift модули (от китайски до AIG-сите предложения), които не са скъпи.
Avas_co - майстор
elektrozen написа:
Не бях влизал доста време тук, поради проблеми с регистрацията, и в крайна сметка си направих нова.
Но, гледам нищо не се е променило. Все същите дребни заяждания...
Някой искаше тест - колега, /по форум/ тест на какво???
Може да се тества работа на понижено напрежение, на ПВ, на килограми, на сантиметри...даже и на красота.
Но всичко това не е показателно за субективното усещане от заваряването. Там си трябва човек да пипне. Няма как усещанията при работа с различна машина да се покажат на клип. Освен това - какви машини да тестваме?
Едната е 3.6кг /визирам моята 150Амперова/ другата примерно 8.5кг 200А
Е, ясно е коя ще има по-високо ПВ
Това прави ли я автоматично по-добра??? :idea:
А? :)
За някой е важно работа с 4мм по 10 електрода на веднъж, за други е важно лека и малка по размери машина.
Разберете - машина се купува според работата която се очаква да върши в примерно 80% от случаите.
И, писаници за разни "тенори" - смешно е! Никой не може насила да накара някой да си купи нещо.

Chainsaw - а нещо за гаранцията да споменеш? Там искаш ли да правим сравнение???
Че масово в базари и продавалници се продават машини БЕЗ!!! никаква гаранция и документи!

Наско - цената наистина отиде леко нагоре. Очаквам че няма да съм само аз, но...всеки сам си знае докога може да стиска зъби :)
Освен това, стремежа към по-ниска цена, неминуемо води до компромиси. Винаги! А аз не искам да правя такива с качеството на моите инвертори! Ниските цени и посредственото представяне ги оставям за други.

Virtex - HF е безконтактно високочестотно запалване на дъгата, а другото е с докосване на електрода до детайла и отделянето му нагоре. Тогава възниква дъга. И двете си имат минуси и плюсове
Нямам какво да добавя.
Точно това имах и аз наум, като казах че не е коректно да се сравняват машините.
Chainsaw - напреднал
elektrozen написа:
Не бях влизал доста време тук, поради проблеми с регистрацията, и в крайна сметка си направих нова.
Но, гледам нищо не се е променило. Все същите дребни заяждания...
Панайот,
не съм се заяждал с никой.Fore и tsenkov са тези,които спамят и се заяждат.За Fore мога да кажа,че такива като него са вредни за форума,защото спамят,и ако някой иска да прочете темата с цел покупка,трябва да мине през спамърските му постове (а те не са малко).Както и да е...
Колкото до това какви тестове искам е ясно.Във файла ясно е написано кой какво предлага,като цена/параметри/килограми и т.н.
От мен ако зависеше,искам четирите машини от един ценови диапазон на една маса,като съответно всичките се тестват с един и същ електрод (рутилов/базичен),планка за заваряване,еднакъв ампераж,едни и същи кабели по дължина и сечение...и най важното - от един и същи заварчик.Мисля че по този начин,може да се разбере кой какво предлага реално,как се спрявят машините при различните видове електроди и т.н

Както писах по-горе,това е малко вероятно да стане,но все пак съм длъжен да го изложа като идея.Която и машина да е степенувана на последно мясно,винаги ще е по-добра от предлаганите масово на пазара,защото тук има надеждност и гаранция.
Сега,дали гаранцията е 3 или повече години за мен лично не е от значение,защото тази техника е винаги в процес на развитие и съм далеч от мисълта,че след 3-тата година ще има същите модели на пазара и части за тях.Най вероятно ако случайно се случи нещо с машината ще се подмени с аналогична и с доплащане от страна на клиента.Разходите по остраняване на проблема също не са маловажни за чия сметка са.

Най масово използваните машини са до 150/160A,като те са любителски и се предполага,че няма да се ползват често и с комерсиална цел.След 160A обаче се предполага,че това са машини, (до 200A) които освен за дома,имат опция да свършиш нещо извън обичайното и за по-голямо натоварване.Тоест - покупка с допълнителна цел.

И последно."Тенори" е образно и символизира трима производителя/вносителя,които се отличават от куцо и сакато,което предлага по битаци и др.места заваръчна техника.Не виждам нищо смешно,а по скоро положително.
plamen6703 - майстор
Продължителността на гаранцията е много важна и от значение при покупка на техника!
Ако продължителността на гаранцията нямаше значение дали е 2-3 или 5 години, нямаше примерно търговец на електрожени да си вдигне гаранцията от 24 месеца на 60 месеца :-D
Някои даже се "заиграват" и с дължината на кабелите и примерно от два кабела с дължина 3 метра, стават на комплект кабели с обща дължина 6 метра :-D
Оцеляването на пазара е свързано както с много работа, така и с гаранция за качество и колкото е по-продължителна гаранцията, толкова по-добре за купувача,а продавача да му мисли! :partyman:
tsenkov - специалист
Не се заяждам. Просто няколко пъти бях сериозно подведен от такива "изследвания". Да не говорим колко глупости съм гледал .Как смяташ да се купят 4-5 различни електрожена, да се наеме заварчик,да се осигури място,електроди и т.н. е без пари нали? И защо го правят? За да си спестиш ти някои лев или да направят реклама на нещо? Какво ти пречи да го направиш ти а не да чакаш наготово. Трябва да си наясно че за 200лв няма да получиш машина за 2000. Ама мечтите са хубаво нещо! Ма нещо Коледа мина!
fore - майстор
Ей продавач Chainsaw я спри да ме месиш в тъпата си рекламна кампания бе :axe:

Пишеш за някакви Тенори и незнам какви тестове и тем подобни, като накрая цял роман изписа и трябва хората да те четат за да разберат че нищо няма да разберат накрая от темата. И аз съм бил спамил :shock:
Да не съм ти Тодор Живков да си миеш с мене ръцете както направиха сегашните крадци в управлението бе.

Романисти, Тенори, Артисти и къде са заварчиците с техниката накрая ? :prayer:

------------

Аз съм слагал и снимки и съм обяснявал, но разбрах че тук е друга играта...... Нещо като на "Боко икономиката" с паяците и скобите и цялата Енергетика работи за него.

Едит
Ако искаш да ти направя един тест на 170 амперовата Саксия с 200 амперовият Мосфет набрзо. Имам само едно условие ти да си посредата без маска. :lol: Мисля че ще задоволя твоето любопитство.
Virtex - майстор
fore, чакам информация защо смяташ Chainsaw за продавач - на кое конкретно, защо и т.н.

Ако смяташ на всеки зададен конректен въпрос да пишеш по 1000 реда спам и да се чувстваш засегнат оттова - по-добре се спри.

Прочети внимателно какво е написал Avas_co за продаването.
fore - майстор
Virtex написа:
fore, чакам информация защо смяташ Chainsaw за продавач - на кое конкретно, защо и т.н.

Ако смяташ на всеки зададен конректен въпрос да пишеш по 1000 реда спам и да се чувстваш засегнат оттова - по-добре се спри.

Прочети внимателно какво е написал Avas_co за продаването.
Виж, ако този не ме намесваше във всеки свой коментар, нямаше да пиша нищо.

Кой за какъв го смятам е право на лична преценка.

Ти като погледнеш темата и се абстрахираш от мойте коментари, който са огледало на околната обстановка, харесва ли ти като цяло........
koveslav - майстор
Аз пък не чух в цялата тази тема един поне да се оплаче.Да сподели,че му е изгоряла машината(недай си боже),че не е постигнал еди какви си резултати при опит с еди-какви си електроди,че му прегрява машината и не му стига ПВ и т.н. Никой не се оплаква от нито една машина,всички щастливи и доволни,а после изведнъж-избора бил сложен.Чак съмнително изглежда тази работа,всичко ли е толкова розово при всички марки и модели...
essenov - специалист
Chainsaw написа:
essenov написа:
Здравейте,

Дойде време и аз да се обзаведа с електрожен. Ще го ползвам за асмата, оградата, някоя пейка и други такива дворни самодейности. Изчетох 3-4 теми по форумите. От изчетеното установих, че ще трябва да мога да заварявам и с базични електроди в случай, че ми се наложи да правя по-отговорни конструкции.

Стигнал съм до следните опции. На сайтовете им не пише дали са MOSFET или IGBT.
Повече клоня към първите два, защото имат 4 години гаранция, а аз рядко ще го ползвам, едва ли ще му избия цената преди да са измислили нова технология.

Дайте съвет, с аргументи, моля. ДЕЛ-ът например с какво би си заслужиш 20те лева горница на цената? Или пък защо по-скъпите тежат с някой друг килограм повече, какво има спестено на по-леките?

Argo Mini 160
  • антистик, форсаж, горещ старт
  • кабели 2x3m 16mm2 кабели
  • гаранция 4г.
  • тегло 3кг
  • цена 259
  • чукче и маска
DEL MMA 160
  • кабели 2x3m 16mm2 кабели
  • гаранция 4г.
  • тегло 3.7 кг
  • цена 279
  • могат да се надграждат до МИГ-МАГ/Аргонов апарат
ИЗА 150А Хоби
  • кабели 5м. сечение?
  • гаранция 2г.
  • тегло 5.5кг
  • цена 370
WELDSTAR POWER ARC 160
  • 2m заваръчен кабел с ръкохватка 1бр.
    1.5m заземяващ кабел с щипка маса - 1 бр.
    захранващ кабел 2.5mx 3x 2.5mm2
  • гаранция 2г.
  • тегло 5 кг
  • цена 377
Така и не разбрахме на какво се спря въпросния колега.Предполагам на нещо от опция 1 или 2.Както и да е...
Така и не си купих електрожен. Ползвах на съседа кютука за спешните неща.

Тема "Избор на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: