Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Kalin_tattoo - помощник
"Всеядна горелка" Демек на пелети, въглища(калибровани), костилки и талаш. Нали за това говориш. Първо пелетите са ми скъпи. От скоро живея около Ботевград и незнам от къде да намирам калибровани въглища. Само едно Топливо си имаме. Дърва има бол. Талаш и костилки никакъв шанс да намеря... Затова дърва и въглища с ръчно зареждане. Не ме е страх от хамалогията, но се замислям и за автоматика.
baeto - напреднал
Колега, аз живея в Етрополе. От два месеца съм с Kostrzewa Fuzzy Logic 2 и съм доволен за сега. Първия месец бях на слънчогледови пелети а сега съм на дърва. И с двете горива се справя добре. Моят съвет е като на колегите- да избереш котел който ти дава свобода в избора на гориво. Следващата зима смятам да съм само на слънчогледови пелети, но никога не се знае. А комбинирани котли на пазара има достатъчно. За 24 часа правя три зареждания на котела с дърва /които така или иначе имам, а и трябва да освободя място за съхранение на пелетите/ като потдържам темп. около 24градуса. На зареждане хваща около 6-8 цепеници. Веднъж слагах и въглища но нямам наблюдение как е ситуацията с тях. По-добре вземи нещо със всеядна горелка- ей така, за разкош. А с пелетите не е чак толкова скъпо.
Kalin_tattoo - помощник
Добре. Няка някой предложи читав котел, който засега да е на дърва и въглища, а в последствие да може да гори и пелети, калибровани въглища и т.н. Има ли такъв, и да не е 7000 лв. като този дето предлагаш. Просто нямам възможност за такава инвестиция. Сега изкарвам пари, но до другата зима може и да не изкарвам. Затова искам варианта с дървата да си остане като опция (преобладаваща опция), защото е най-евтино.
baeto - напреднал
Аз споделям, колега, не предлагам. Вземи си котел който има опция за монтаж на горелка и след време една Грейко или Екоенергия, и ти готов. Както казах на пазара има голям избор. Отиди в Ботевград за зала Арена Ботевград. Там в един от складовете има голям избор.
Kalin_tattoo - помощник
Кажете ми марка и модел на котел (хубав), който да може след време да се съчетае с горелка.
шоп - майстор
Kalin_tattoo написа:
Кажете ми марка и модел на котел (хубав), който да може след време да се съчетае с горелка.
Виадрус У22Д поне 5 секции.
Втора употреба ще го купиш за около 600 лева
Котела е чугунен и предназначен за дърва ( заради по-голямата врата ) и въглища

Когато решите да минете на горелка вдигате виадруса на кутия, монтирате горелка и чугунени плочи или турбулатори в котела и вече притежавате автоматичен котел, който може да работи в автоматичен и ръчен режим.

Вкъщи имам такъв + универсална горелка екоенергия 35. Говоря от опит, а не по принцип :idea:

По-добро КПД ще получите с чугунен триходов Карпат, който след време можете да преработите с горелка. За съжаление втора употреба Карпати не се продават....или не съм срещал.

Успехи!
joroG - помощник
продават се,но на по-висока цена,като този например https://www.olx.bg/ad/chugunen-kotel-na ... c7d6ca7504
energo - специалист
шоп написа:
Kalin_tattoo написа:
Виадрус У22Д поне 5 секции.
Втора употреба ще го купиш за около 600 лева
Котела е чугунен и предназначен за дърва ( заради по-голямата врата ) и въглища

Когато решите да минете на горелка вдигате виадруса на кутия, монтирате горелка и чугунени плочи или турбулатори в котела и вече притежавате автоматичен котел, който може да работи в автоматичен и ръчен режим.

Вкъщи имам такъв + универсална горелка екоенергия 35. Говоря от опит, а не по принцип :idea:

По-добро КПД ще получите с чугунен триходов Карпат, който след време можете да преработите с горелка. За съжаление втора употреба Карпати не се продават....или не съм срещал.

Успехи!

И аз съм „за„!
Kalin_tattoo - помощник
http://orex.bg/chugunen-kotel-viadrus-u ... p2906.html Това е този модел предполагам. С 4 секции. Този с 5 е почти 30КВ и ще ми дойде доста в повече от нужното.
Kalin_tattoo - помощник
http://orex.bg/stomanen-kotel-burnit-wb ... p2078.html
А какво бихте казали за този. Пише, че също е съвместим с горелка, триходов, автоматизиран и т.н. Ще купувам нещо ново до към 2000 лв. Може и да надвиша малко.Не ми се занимава с втора ръка.

Тема "Избор на котел на твърдо гориво. Дайте предложения." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: