• 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
Фитилчо, новите компресори са затапени с гумени тапи, така че предполагам и плътно набити тапи ще вършат работа.

Благодаря за предложението за автоклава. Какъв вакуум прави? Чел съм, че трябва 15 микрона и да се държи няколко часа.

То иначе за едно вакуумиране да се купува двустъпална помпа не си заслужава :rolleyes:

Дайкините ти с какъв фреон работят?
Фитилчо - майстор
Дайкинте ми са с по старият тип. Не помня в цифри... но по спомен.
Ако сегашният е 410 ... тези са 409 - може глупости да говоря, това е по спомен
Но със сигурност не са със този забранения, бе ми казано, че е по-малко използван от сегашният,които се използва и по скъп. Това помня
Те са канални машини- единият е 4странна касета(7.3 киловатовия) а другият е с голямо таванно тяло метър и пполовина(12 киловатовия)

Автоклава държи сериозно налягане и вакуум, капака е 10 мм неръждавейка със 8 байонета отгоре :-D Без проблеми се вклщчва вакуум помпата в него- има я , няма да се купува нищо. Тъкмо най накрая ще намериш време да пообсъдим туй-онуй(по скоро аз да питам де) :-D
Boyan - специалист
От известно време ви търся някакъв безплатен и гъвкав симулатор .

Вчера попаднах на един правен за студентите от канадският университет Saskatchewan .
Изумлението ми беше пълно когато видях , че не е ограничен да работи в лявата част на диаграмата .
Това , плюс работа над критичната точка , плюс поддръжка на библиотеки го бях виждал само на платени .
Този не работи над критичната точка и не поддържа библиотека , но можете да видите нагледно за какво говори руският преподавател Декабрино . Например когато обяснява субкулинга до температурата на изпарение .

Декабрино е преподавател с усет как да поднесе нещата на прост език , на който само мога да се възхищавам , знаейки че не мога да достигна неговото ниво .

Предлагам който каквито безплатни симулатори открие , да ги сподели в тази тема .

http://engr.usask.ca/classes/ME/227/Ref ... index.html
шоп - майстор
Boyan написа:
Декабрино е преподавател с усет как да поднесе нещата на прост език , на който само мога да се възхищавам , знаейки че не мога да достигна неговото ниво .
Боян, Вие също много увлекателно и на достъпно ниво обяснявате. Сигурно бих станал студент ако има такива преподаватели:-)

Вие, точно като Игор ( Декабрино ) логично обяснява нещата. Давате реални практични примери и идеи, които чисти теоритици оспорват. Например компресор за 410а да работи с R22 :-D
Тя теорията се учи лесно. Препоръчвам книгата на французина Патрик Котзаогланиан: Пособие для Ремонтника.
Всеки ще научи предостатъчно без дори и една формула.

Боян, един практичен въпрос?
От Вас знам, че климатичните компресори са комплектовани с по-мощен ел. двигател с цел да работят в широк диапазон на външна температура.

Живот и здраве искам да направя новата ТП да работи в максимално натоварен режим на ел. двигателя и максимално възможно изпомпване по тегло на фреона за час. За целта ще осигуря геотермална енергия за да има температура на кондензация 12 градуса/ дават саниото да работи и между 12 и 15 градуса в граничен режим) За целлтта ще има термосмесителен трипътен вентил.

Та на въпроса. Оригиналното управление на климатика ли да ползвам или да си купя едно самоделен спец. контролер разработен за ТП вода вода?

И втория въпрос. Мъчи ме въпроса за дросела. Капилярка, ТРВ или ЕРВ. Донора за ТП е с капилярка.
От ЕРВ нищо не разбирам и не знам и какъв контролер ще трябва.
Засега обмислям да е с ТРВ
a_stoev - майстор
шоп написа:
Вие, точно като Игор ( Декабрино ) логично обяснява нещата. Давате реални практични примери и идеи, които чисти теоритици оспорват. Например компресор за 410а да работи с R22 :-D

Това е тествано, три от три умряха. не знам защо бяха преправени, канални машини на 410 преработени, със сложено ТРВ
Почнаха за затягат след някоя друга година. Висок работен ток, работят по 1/2 час докато изключи кликсон и истиват по няколко часа.
Boyan - специалист
шоп написа:
Например компресор за 410а да работи с R22 :-D
Олеле :) Човече , тази ерес не съм я изричал :)
Не защото е невъзможно , а защото изисква много писане . Условията , при които може да стане са стриктни и ако не се спазят получаваме компресор "на дървени въглища" .
Игор я засяга в неговата тема , защото е по-смел от мен :)
Не забравяй , че твоят компресор си е проектиран за R134 , R22 и R407.
Кой от тях ще изберем зависи от целите , които си поставяме , но производителят вече ни е дал този избор .
шоп написа:
Оригиналното управление на климатика ли да ползвам или да си купя едно самоделен спец. контролер разработен за ТП вода вода?
За каква сума би го купил и какво включва ?
шоп написа:
И втория въпрос. Мъчи ме въпроса за дросела. Капилярка, ТРВ или ЕРВ. Донора за ТП е с капилярка.
От ЕРВ нищо не разбирам и не знам и какъв контролер ще трябва.
Засега обмислям да е с ТРВ
С капилярка недей . С ТРВ системата е по-ефективна .
ЕРВ-тата са перфектно решение за въздушни термопомпи и изобщо за машини , работещи при променливи условия .
Но при Т.П. вода-вода условията са едва ли не константни . Имаме 11-15 градуса сондажна вода и 35-50 градуса вътрешен кръг .
А в такъв диапазон ТРВ-то работи също толкова точно колкото ЕРВ и на всичкото отгоре за сега е по-надеждно ( това е лично мнение ) .
ЕРВ-тата имат да изминат още път .
шоп - майстор
@a_stoev
А маслото какво беше?
Ако се спазва таблицата за съвместимост на маслата и фреоните не би трябвало да има проблем. :?

Чел съм и за обратното, срари компресори за Р22 със сменено масло и 410. Разбира се там трябва да се работи със съобразено налягане и най-важното: ампеража на двигателя да не превиши работния.

Но за тези неща само съм чел и гледал снимки и клипове.
шоп - майстор
Boyan написа:

Не забравяй , че твоят компресор си е проектиран за R134 , R22 и R407.
Копеланда ZR81 си е проектиран за 134 и 407. Зареден е с 407 и си бачка. Не мисля и да го пипам :)

Но Саниото от Осаката е за 410

Boyan написа:
За каква сума би го купил и какво включва ?
200 лева
С два датчика ( за топлата вода и за охладената сондажна вода)
има си изводите за всички защити ( датчик ниско и високо налягане, датчик поток, фазова защита)
има широк диапазон за настройки от типа хистерезис, време на повторен старт и при колко градуса сондажна вода да спре ТП и предпази изпарителя от замръзване.
Boyan написа:
С ТРВ системата е по-ефективна .
100% съгласен. Ще имам нужда от помощ при изчисления и избора на марка, модел и дюза. :partyman:
Boyan - специалист
Ами не е лоша цената и с него ще ти е по-лесно.
Предполагам , че и доста неща от автоматиката на Осаката ще свършат работа .
Фазово реле , контактор , пресостати и други подобни .
Нахвърляй когато имаш време нещо като задание .
Примерно дали я мислиш реверсивна ,избрал ли си топлообменници , искаш ли някакви екстри ...
Да кажем приставка БГВ , управление по външна температурна крива и т.н.
С какви топлоотдаващи тела ще работи . Каквото се сетиш .
И снимки на двете електронни платки . Вътрешната и външната .
Сега отивам на работа . Като се прибера ще се включа и аз в обсъждането :partyman:
a_stoev - майстор
На данфос MCX фамилията най-малкия е по-евтин. Контролера е свободно програмируем, като му зареждат готови профили за всякакви неща. Чилърния профил е що годе читав, като говоря за стар, от преди години, би трябвало да ги подобряват. Параметризират се доста неща, за сензори работи с NTC 10K и 50K. 10 за водите и 50 за изходящите газове. Поне във Варна зареждат профилите безплатно, а аз си имам и кабел. Каква марка е контролера който ти предлагат?

Имай в предвид че обемите които помпят и степените на сгъстяване на компресорната част са различни на R410 и на R22. Умрелите бяха вероятно с POE, оригиналното.
Не виждам смисъл да се работи на 22.
  • 1
  • 70
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: