• 1
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 136
Всичко свързано с въздушния поток, който дишаме.
шоп - майстор
a_stoev написа:
На данфос MCX фамилията най-малкия е по-евтин. Контролера е свободно програмируем, като му зареждат готови профили за всякакви неща.
Благодаря за насоката. Погледнах контролера, ще се обадя за цена.
a_stoev написа:
Каква марка е контролера който ти предлагат?
Няма марка, един човек ги сглобява. Контролера дори няма кутия, само една платка, екран и 3 бутона... Но е много лесен за употреба.
a_stoev написа:
Умрелите бяха вероятно с POE, оригиналното.
Е, нормално да умрът-без смазване:-)
R22 не се разтваря в синтетика и нещата са несъвместими. В този случай маслото се смяня с минерално.
a_stoev написа:
Не виждам смисъл да се работи на 22.
100% съгласен, няма никакъв смисъл, само цитирах опитите на братушките, че е възможно. При тях по спомен R22 е разрешен за употреба и продажба до 2022 год.
шоп - майстор
Boyan написа:
Предполагам , че и доста неща от автоматиката на Осаката ще свършат работа .
Фазово реле , контактор , пресостати и други подобни .
Точно тези неща мисля да използвам, както и двата сервизни крана. Мисля да запоя и още два вентила за зареждане на фреон и/или вакумиране преди и след компресора. На тези вентили мога да закачам и манометричния блок, когато настройвам машината
Boyan написа:
Нахвърляй когато имаш време нещо като задание .
Примерно дали я мислиш реверсивна ,избрал ли си топлообменници , искаш ли някакви екстри ...
Да кажем приставка БГВ , управление по външна температурна крива и т.н.
С какви топлоотдаващи тела ще работи .
Няма да е реверсивна. Ще махна четрипътният. СО в момента е с панелни радиатори, ще ги заменя с конвектори-преоразмерени :) Ако ще има охлаждане ще е чрез топлообменник чрез сондажна вода и без работа на компресора.
Относно екстрите...искам да си начеша крастата и да експериментирам. Задължително приставка за БГВ, маслен сепаратор, рекуператор, а защо не и един подохладител преди ТРВ?

ТП няма да се управлява по външна температура. От досегашният ми опит конвекторите се справят страхотно с големите разлики във външната температура, като поддържат равномерна температура в стаите.
Относно топлообменниците...Боян, знаете какви топлообменници имам налични. малко са големи и са само до 32 бара ( тествани са до 50) прилагам снимки, но с фреон 410а ако държа кондензацията до 45 градуса това е 26,2 бара, демек в границата. Ако трябва ще сменя пресостата за високо нялагане за да изключи при 26 бара.
Пластинчати за БГВ и подохладител-нямам. Ще купувам
Boyan написа:
И снимки на двете електронни платки . Вътрешната и външната .
Прилагам снимки и на платките. Вътрешната почти не мога да я снимам, защото климатика има и допълнителен ел. нагревател и от неговите кабели нищо не се вижда.

Прикачен файл

SAM_9442.JPG

Прикачен файл

SAM_9441.JPG

Прикачен файл

SAM_9440.JPG

Прикачен файл

SAM_9439.JPG

Прикачен файл

SAM_9437.JPG
шоп - майстор
Още снимки на вътрешната платка.
Сори за лошите снимки. Ако трябва ще разкача всичко и пак ще снимам

Прикачен файл

SAM_9446.JPG

Прикачен файл

SAM_9445.JPG

Прикачен файл

SAM_9444.JPG

Прикачен файл

SAM_9443.JPG
Фитилчо - майстор
Какви са топлообменниците и откъде ги взе? :)
Евала за старанието, както винаги :wink:

В този ред на мисли, по ефективен е пластинчатият топлообменник, или правен от тръба 15 вкарана в тръба 22 медна?
шоп - майстор
Моето лично мнение е, че по-добро и компактно от пластинчатѝя топлообменик - няма.

Втора употреба са, работили са антифриз-масло. Трябва да се мият, обезмасляват, нагряват и дехидратират за съжаление.

Доста са голями и не са най-подходящи особено за изпарител, но това имам :?

Ако спецовете преценят, че ще има проблем с връщането на маслото към компресора ще търся друг.
Boyan - специалист
шоп написа:
малко са големи
Колко пък да са големи ... има няма 10 пъти по-големи ...такива слагам на ZR380 ...
Като изключим коштунственото трошене на орехи с микроскоп идеята ми харесва :supz:
С тях може да се постигне нещо много интересно .
Натовари се някоя събота с компресора при мен . Може и тази .
Покрай хапването и това , че ще се запознаеш с мен и Маги , да му монтираме едно наблюдателно стъкло на картера .
Имам предчувствие , че ще ни е нужно с тези топлообменници :)
Не , че няма да се връща . Ще я проектираме така , че да се връща маслото .
Да де , ама само за да се обмаже тази площ имам усещането , че няма да стигне оригиналният заряд :)
За да се връща от изпарителя при критично ниска скорост на фреона като в този случай , ще трябва да нагазим дълбоко в дебрите на екзотичната хладилна техника . Дано това да не е безинтересно на читателите...

Снимките са ок. Имаш отделно фазово реле . Супер . Пресостат високо се сменя . Ниският не .
Датчик поток трябва .
Контактор имаш . Термична защита ти трябва на 130 градуса за изхода на компресора . Стандартна биметална .
Осаката може и да има , но не се вижда на снимките . Един меден паралелепипед с два излизащи от него кабела .
Контролер за кондензацията имаш подарък от мен и ултрабърза токова .
Държиш ли ТРВ-то пак да е на Емерсон груп ?
Фитилчо - майстор
Бих си позволил да споделя нещо, което мисли мой познат.
Ако външното тяло е монтирано в помещение, където е пуснат извод от канала(мръсният) за да топли въздуха в помещението, какво ще стане? Тоест да се ползва топлината дв канала да се отдаде към външното тяло....

Иначе темата ми е много интересна. :wink: май ми предстои :)
a_stoev - майстор
Няма достатъчно дебит. Даже никакъв дебит.
шоп - майстор
Фитилчо написа:
Ако външното тяло е монтирано в помещение, където е пуснат извод от канала(мръсният) за да топли въздуха в помещението, какво ще стане? Тоест да се ползва топлината дв канала да се отдаде към външното тяло....
Един м3 вода охладен с 1 градус дава 1.16kW
Сам можеш да си сметнеш каква геотермална енергия ти трябва. Сигурно ако канала идва от един 20 етажен вход на блок...би могло :?

Има и друго; ТП си иска постоянен дебит когато работи. В противен случай датчика за поток спира компресора за да не замръзне изпарителя. Канализацията не осигурява това нещо.

Има нещо друго обаче, което братушките правят, а в Бг май не е разпространено. Който има голямо и дълбоко мазе ( на руски подвал или погреб ) монтира външното тяло там. Получава се "геотермална" ТП въздух/вода или въздух/въздух ако е климатик.
За пример едно мазе 5х5 на 2 м дълбоко има 105м2 площ граничеща с топлата земя. На който му е интересно може да прочете повече в руския форум и да се запознае колко вата дава 1м2 земя.

Само за пример всеки софиянец може да се разходи до подлеза на Окръжна болница при студено време. В подлеза има 10-15 климатика, които онези дни при -18 градуса работеха с + температура :rock:
шоп - майстор
Boyan написа:
Колко пък да са големи ... има няма 10 пъти по-големи ...такива слагам на ZR380 ...
Като изключим коштунственото трошене на орехи с микроскоп идеята ми харесва :supz:
С тях може да се постигне нещо много интересно .
Мдаа...доста големи - по около 6.5м2 :-D Но са купувани на цената на скрап и дано се получи...ако не в магазина за нови:-)
Boyan написа:
За да се връща от изпарителя при критично ниска скорост на фреона като в този случай , ще трябва да нагазим дълбоко в дебрите на екзотичната хладилна техника . Дано това да не е безинтересно на читателите...
99,99% съм сигурен за какво иде реч, но ноухауто е Ваше и само Вие ако и когато решите можете да го споделите
Boyan написа:
Имаш отделно фазово реле . Супер . Пресостат високо се сменя . Ниският не .
Датчик поток трябва .
Контактор имаш . Термична защита ти трябва на 130 градуса за изхода на компресора . Стандартна биметална .
Осаката може и да има , но не се вижда на снимките . Един меден паралелепипед с два излизащи от него кабела .
Датчик поток имам, датчик високо за фреон 407С също имам. Имам и нови фазови релета и контактори 10 и 16 А, но защо да не ползвам тези от донора:-)

Виж за термична защита...идея си нямам. На моята ТП, копеланда си има вградена такава доколкото знам. На Саньото дори не знам къде да гледам и какво да гледам. Май няма. Термична защита има само на ел.нагревателя на вътрешното тяло. По подобие на готварските фурни. Мога да купя моторна зашита на 10-12А
Boyan написа:
Контролер за кондензацията имаш подарък от мен и ултрабърза токова .
Държиш ли ТРВ-то пак да е на Емерсон груп ?
Нямам никакви претенции относно ТРВ то, контролер на кондендензацията си няма идея какво е, а относно токовата пак 99,99% се сещам какво визираш:-)

Между другото, докато се чудих дали да ползвам управлението на осаката късно снощи ми донесоха един контролер за ТП вода/вода. Него ще ползвам, защото е надежден и му знам всички функции и програми:-)

Прикачен файл

SAM_9451.JPG
  • 1
  • 71
  • 72
  • 73
  • 74
  • 75
  • 136

Тема "Термопомпи Вода-Вода - всеки може да си направи сам" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: