Напишете въпрос свързан със санирането.
unicata - специалист
Решил съм да изолирам стаята на сестра ми която е северна и е на 1-ия етаж, даже и през лятото там се седи само с дълъг ръкав.
Почетох тук и там и разбрах че трябва да сложа EPS за външна изолация и той трябва да диша, интересува ме на коя фирма изолацията е с най-добър коефициент на изолация кой са лепилата които дишат, за да съм сигурен че след като сложа изолацията няма да се получава конденз. Интересува ме също има ли EPS платна които не дишат и ако има как да разбера кои дишат и кои не? И още нещо: като слагам изолацията няма ли да е по-добре да сваля първо мазилката от панелите или да лепя направо върху нея?
Благодаря

Едит:
Искам и да попитам следното: подът в нас е много студен и въпреки че сме с паркет(не ламинат) не може да се ходи бос, има ли някакви изолации за под?
velsi - Почетен майстор
Принципно нещата май стоят така: дишащ материал EPS (стиропор) и недишащ XPS (Фибран). Избираш си някакъв стиропор за твоя случай и лепиш. Мазилката няма нужда да сваляш стига да не е подкожушена и да пада. Задължително слагаш дюбели. После мрежа и шпакловка. Има лепила, които се водят специално за топлоизолация макар да не вярвам да са кой знае колко по-различни. Всички лепила са на циментова основа и би трябвало да са "дишащи". Коефициента на топлопроводимост на стиропора е един и същ. Различния параметър е "плътност". За фасадно приложение се препоръчва обемната плътност да е по-голяма.
За изолация на пода се препоръчва употребата на XPS поради по-голямата му твърдост и издържливост на натиск.
Galski - специалист
Точно обяснено!
Само с едно пояснение - Фибран е търговска марка на изолация от типа XPS. :)
Аустротерм, да речем, произвеждат XPS, с много по-добри показатели от Фибран-а. Цената им е малко по-висока, но качеството си заслужава.
unicata - специалист
velsi написа:
Коефициента на топлопроводимост на стиропора е един и същ. Различния параметър е "плътност". За фасадно приложение се препоръчва обемната плътност да е по-голяма.
какво ще рече обенма плътност?
колкот по-дебел, толкова по-добре ли? или има нещо друго?
velsi - Почетен майстор
Ще рече, че обема и плътността са понятия пряко свързани едно с друго както знаем от физиката. Тоест един куб. м. стиропор може да тежи примерно 3 кг, а може и да е 6. Втория е с по-голяма обемна плътност или, ако предпочиташ само плътност.
leonardo_vd - модератор
За пода : Решението от гипсфазер и перлит дава много добри топло и шумоизолационни показатели без никакви МОКРИ процеси.

Тема "Саниране на северна стая" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: