DrunkBuda написа:Определено злобари не липсват тук!Никой няма за цел да те засяга май френд,просто се надяват хората да се усетиш че си написал глупост.КПД не може да надвишава 100 нито теоритично нито на практика. Другото е перпето мобиле.
Написал съм, каквото съм иСпитал. След като моя опит се различава от ваш'я- може би нещо ви липсва.
Приятно Ви ДРЪвене.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr
- майстор
83 мнения в "Отопление с Екобрикети, какви?"
mishuk
- напреднал
Здравейте, първо да кажа новорегистрирана съм и да жена съм, което няма лошо за различни теми и дискусии да участваме и ние. Имам няколко въпроса относно тези екобрикети.
Имаме нова камина на твърдо гориво (само дърва) италианска на Nordica Extraflame https://www.lanordica-extraflame.com/it ... -legna/zen.
7.5 KW за 215 кубика отопление
КПД 81.6
разход дърва 2.1 кг/ч
Реално представяне на камината - гори малко, държи много часове топлина (заради камъка който има), пепел за изхвърляне малко, но ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ МАЛКА ГОРИВНА КАМЕРА, А ВИСОКА.
1. Проблем при тази камина е, че когато има леко тлеещо дърво и отворя вратичката да сложа, то започва да връща пушек в стаята.
2. Проблем е, че стъклото само при запалване на камината става катран черно (от някой определени видове дърва обаче, не от всички), да не говорим вече при гореща камера и добавка на още дърва стъклото става още по зле.
3. Проблем - когато има жар (много или малко) и отворя вратичката да сложа дърва, то малки частици пепел се отлюспват от жарта и връщат в стаята и на ден (сутрин от 7, вечер до 1 часа) чистя от 17 до 22 пъти плочките в коридора (където е самата камина, това е точно средната част на къщата на етажа).
Та въпроса ми е как биха се държали екобрикети слънчогледови (казаха ми, че тук такива се произвеждали и били добри) при това КПД на камината, какъв разход мога да очаквам, колко броя съветвате да слагам в камерата за горене, за да не се занимавам на по малко от 3 часа да слагам в нея и при комбинация дърва (основно) и екобрикети колко на колко да слагам в камерата за горене?
Благодаря предварително и моля да вземете въпросите ми на сериозно, а не това, че съм жена. Да мъжа ми не се занимава с камината, защото първо съм му забранила при тази мизерия, второ е на работа сутрин от 6, вечер до 19 или 21 часа.
П.С. Брой чистене на плочките на коридора (където е самата камина) и терасата (част от етажа затворена усвоена) са точно мой експеримент 2 поредни дни колко пъти аз чистя като идиот, за да се разхождаме по чорапи, а не с ботушите в прах и пепел.
П.С. 2 Дървата ни са почти безплатни (плащаме си само транспорта по точно горивото на нашия камион, разходи за масла и бензини за резачките и 80 лева печати и разрешителни за докарването им, или за 4-5 кубика дърва плащаме около 120 лева, като тази зима имаме 4 транспорта на дърва или около 20-на кубика дърва за 2 камини за 2та етажа от къщата).
Имаме нова камина на твърдо гориво (само дърва) италианска на Nordica Extraflame https://www.lanordica-extraflame.com/it ... -legna/zen.
7.5 KW за 215 кубика отопление
КПД 81.6
разход дърва 2.1 кг/ч
Реално представяне на камината - гори малко, държи много часове топлина (заради камъка който има), пепел за изхвърляне малко, но ГОЛЯМ ПРОБЛЕМ МАЛКА ГОРИВНА КАМЕРА, А ВИСОКА.
1. Проблем при тази камина е, че когато има леко тлеещо дърво и отворя вратичката да сложа, то започва да връща пушек в стаята.
2. Проблем е, че стъклото само при запалване на камината става катран черно (от някой определени видове дърва обаче, не от всички), да не говорим вече при гореща камера и добавка на още дърва стъклото става още по зле.
3. Проблем - когато има жар (много или малко) и отворя вратичката да сложа дърва, то малки частици пепел се отлюспват от жарта и връщат в стаята и на ден (сутрин от 7, вечер до 1 часа) чистя от 17 до 22 пъти плочките в коридора (където е самата камина, това е точно средната част на къщата на етажа).
Та въпроса ми е как биха се държали екобрикети слънчогледови (казаха ми, че тук такива се произвеждали и били добри) при това КПД на камината, какъв разход мога да очаквам, колко броя съветвате да слагам в камерата за горене, за да не се занимавам на по малко от 3 часа да слагам в нея и при комбинация дърва (основно) и екобрикети колко на колко да слагам в камерата за горене?
Благодаря предварително и моля да вземете въпросите ми на сериозно, а не това, че съм жена. Да мъжа ми не се занимава с камината, защото първо съм му забранила при тази мизерия, второ е на работа сутрин от 6, вечер до 19 или 21 часа.
П.С. Брой чистене на плочките на коридора (където е самата камина) и терасата (част от етажа затворена усвоена) са точно мой експеримент 2 поредни дни колко пъти аз чистя като идиот, за да се разхождаме по чорапи, а не с ботушите в прах и пепел.
П.С. 2 Дървата ни са почти безплатни (плащаме си само транспорта по точно горивото на нашия камион, разходи за масла и бензини за резачките и 80 лева печати и разрешителни за докарването им, или за 4-5 кубика дърва плащаме около 120 лева, като тази зима имаме 4 транспорта на дърва или около 20-на кубика дърва за 2 камини за 2та етажа от къщата).
transportna
- специалист
@LidiyaMihaylova, при всички случаи отопление с екобрикети от слънчоглед ще ти излезе по-скъпо. Моя съвет е да си вземеш едно чувалче за проба и да пробваш комбинация 2:1 дърва и екобрикети. Разгледах набързо инструкцията за експлоатация и там ми направи впечатление, че камината е дадена да гори с горно горене. Вие така ли я палите? Може би това е свързано с вида на горивната камера. Според мен имате и недобре почистен комин или комина ви е под билото на покрива. Комина трябва да тегли или тегли чорбаджията му гласи една бг поговорка. Камината има ли клапа с която да се притваря или отваря притока към комина? Когато слагаш дърва или отваряш вратичката, задължително трябва да отвориш клапата да изчакаш поне 30 секунди и тогава да извършиш дейности по зареждане или разръчкване на огъня. Мой приятел е на подобна камина в къща. Скоро се видяхме и ми сподели, че пробвал с екобрикети от сл. люспа и не останал доволен. Та вземи си малко, направи си пробите и ще ти се изясни картинката.
Успех!
Успех!
lektora
- специалист
99% проблема е в комина !!!
В документацията на камината трябва да са описани изискванията за комина като сечение и минимална височина.
Също със сигурност трябва да пише, че тази камина е предназначена да работи в самостоятелен комин.
Връзката от камината към комина също е много важна.
Зимата свърши, ще имате възможност да си оправите комина и догодина ще видите разликата ;)
Ще следя темата с интерес, защото съм минал по този път ...
В документацията на камината трябва да са описани изискванията за комина като сечение и минимална височина.
Също със сигурност трябва да пише, че тази камина е предназначена да работи в самостоятелен комин.
Връзката от камината към комина също е много важна.
Зимата свърши, ще имате възможност да си оправите комина и догодина ще видите разликата ;)
Ще следя темата с интерес, защото съм минал по този път ...
gnt69
- майстор
шоп написа:+ 1 за слабата тяга на комина. Там се крие проблема.+1 за комина. Ама и дървата ако може да са сухи. Сухи значи отсечени преди 12 месеца с влажност 20%.
Ако не може да се прочисти и оправи комина:решението е димовентилатор. Препоръчвам да се купи такъв, който е за котел и да се включва с копче точно и само преди отваряне на камината.
Успехи!
lektora
- специалист
като си говорим за комина ... в помещението има ли достатъчно приток на свеж въздух ?
ако не опитайте с открехване на прозорец, а при зареждане може и врата да се отвори.
моменталното зачерняване на стъклото със сигурност е от неправилно горене, недостатъчна тяга, вероятно от не достатъчно сухи дърва, но може да е и от нарушена херметичност на горивната камера. може да направите опит като затиснете листче хартия с вратичката (в тубата има много материал).
а що се касае до влажността на дървата, хубаво е да е под 20% (15-18), което се постига с отсечени и нацепени дърва, съхранявани на проветриво и сухо за 12м, а за "метровки'' периода на съхнене е 24м. Не знам колко хора горят такива дърва ...
но както и да е, при решаване на другите проблеми, влажността на дървата остава по на заден план.
ако не опитайте с открехване на прозорец, а при зареждане може и врата да се отвори.
моменталното зачерняване на стъклото със сигурност е от неправилно горене, недостатъчна тяга, вероятно от не достатъчно сухи дърва, но може да е и от нарушена херметичност на горивната камера. може да направите опит като затиснете листче хартия с вратичката (в тубата има много материал).
а що се касае до влажността на дървата, хубаво е да е под 20% (15-18), което се постига с отсечени и нацепени дърва, съхранявани на проветриво и сухо за 12м, а за "метровки'' периода на съхнене е 24м. Не знам колко хора горят такива дърва ...
но както и да е, при решаване на другите проблеми, влажността на дървата остава по на заден план.
Благодаря ви за бързите отговори и това ме кара да мисля, че все още хора са останали с желание да помогнат на другите. Та моите отговори са следните:
2014та година правихме нов покрив на къщата (къщата е вече на 60-65 години някъде) и има 2 комина, като този в който е тази камина на Нордика, в същия е долното Прити на бабето ни, но комина е двоен и сме в различните канали. По време на ремонта на покрива се оказа, че комина не е достатъчно висок и го доиззиждаха, за да може да гори печката на бабата правилно и сложихме и коминни шапки (по скоро за красота). Самите кюнци на нашата камина минават през банята, като са направени въздуховоди да отвеждат топъл въздух в банята под душа (така реших като правих ремонта, че всяка жена голи топличкото
) тъй като самия комин е на стената в банята. Великия майстор обаче е пуснал така розетката за кюнците в коридора където е камината, че тя е на 5 см от тавана и от ъгъла на другата стена, при което преди 2 години всичко нагоря от предното Прити, което ползвахме тогава (най малкия ни проблем). Камината се намира точно в средата на втория етаж (коридора е квадратен) и денонощно заради нея прозореца в банята стои отворен точно, за да взема въздух. Относно отварянето на вратичката (затваря се плътно херметически) съм пробвала и със затворените всички клапи и с отворените всички клапи, единствения вариант да ме лъхне по малко пепел е когато я отварям едвам едвам, но като глася жарта отново ставам като снежанка. До комина има 3 кривки и около 2 метра кюнци общо. Относно горното горене - да с горно горене е, но така и не съм опитвала да я запалвам така, че мисля няма да се справя (но трябва да опитам все пак). Едната клапа която оставям отворена на камината, за да гори нормално е самата вратичка на пепелника, отделно отварям и "първичния въздух" (това е въздух при запалването ѝ) и стои денонощно отворен. Единствено "третичния въздух" стой затворена клапата (това е въздух който дообгаря самата жар и я превръща в топлинна енергия допълнително и останалото изхвърля в комина, а другото остава пепел за пепелника). Не знам какво и как да направим - мислех да купим плочи вермикулит и да ги сложим около грешно направената розетка, но това няма да ми реши проблема, отделно да и аз мисля от снощи като вас +1 за КОМИНА защото от снощи видях, че през първата кривка излиза пушек, който ми люти на очите и това не е за кратко време, а докато се разгори и после спира (дори преди малко държах всички стаи и прозорци отворени, че направо щях да си отида без време от този лютив пушек.
Има и друг проблем, че много много не мога да я местя (първо е 200 кг, а второ всички стай са с мокети, тъй като къщата е гредоред, а само в коридора са плочи, иначе имаме и втори комин в който никой нищо не пали, той си е изцяло само за втория етаж), тъй като 2016та направихме основен ремонт на всичко от голи стени на керпич.
Единствения вариант, който виждам аз е да се направи независим външен комин на къщата (на стената на банята) и да се изгради вече нормално само за тази камина, но от там пък ще настъпи проблем със сарай сачака а покрива и безшевните улуци, та просто си троша главата какво да направим

2014та година правихме нов покрив на къщата (къщата е вече на 60-65 години някъде) и има 2 комина, като този в който е тази камина на Нордика, в същия е долното Прити на бабето ни, но комина е двоен и сме в различните канали. По време на ремонта на покрива се оказа, че комина не е достатъчно висок и го доиззиждаха, за да може да гори печката на бабата правилно и сложихме и коминни шапки (по скоро за красота). Самите кюнци на нашата камина минават през банята, като са направени въздуховоди да отвеждат топъл въздух в банята под душа (така реших като правих ремонта, че всяка жена голи топличкото

Има и друг проблем, че много много не мога да я местя (първо е 200 кг, а второ всички стай са с мокети, тъй като къщата е гредоред, а само в коридора са плочи, иначе имаме и втори комин в който никой нищо не пали, той си е изцяло само за втория етаж), тъй като 2016та направихме основен ремонт на всичко от голи стени на керпич.
Единствения вариант, който виждам аз е да се направи независим външен комин на къщата (на стената на банята) и да се изгради вече нормално само за тази камина, но от там пък ще настъпи проблем със сарай сачака а покрива и безшевните улуци, та просто си троша главата какво да направим

Ето две снимки
За първи път запалена камината и в момента как гори (това е първо зареждане на дървата след запалването ѝ преди около 2 или 3 часа)

За първи път запалена камината и в момента как гори (това е първо зареждане на дървата след запалването ѝ преди около 2 или 3 часа)

Прикачен файл
За първи път запалена
0-02-05-d8beb1a34267fe6b308b4c6fc526826ce81efd57c380b79e3e7ee196ad50e5ca_full.jpg (63.32 KиБ) Видяна 2167 пъти
Прикачен файл
Камината в момента гори
0-02-04-ca7d9041b7387909a2727f0ee7c378a377ae0d0ff51db8a70c7d293a94df54ec_full.jpg (59.24 KиБ) Видяна 2167 пъти
Тема "Отопление с Екобрикети, какви?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература