• 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
АБВ потребител - специалист
Браво. :) Действай смело напред. По повод това което писахме по горе си мисля че активността е слаба тук защото в днешно време хората обръщат всичко в пари.И сигурно това което правим е безмисленно за повечето от тях.Всеки сам си решава как да си използва времето.При мен нещата малко зациклиха но ще ги оправя.Опукал съм и четирите транзистора,други поразий засега няма.60лв.назад.Но по важното е че разбрах защо е сложен кондензатора в първичната намотка :-D ,и ми стана ясен принципа на работа на този инвертор с всички подробности.Снимки не мога да кача защото нямам свястен телефон или камера да снимам.Засега предпочитам да инвестирам в уреди и неща които ми са нужни на този етап.Нов осцилоскоп,токови сонди и други такива джунджурийки :wink:
((((Инверторен електрожен Vion Inverter tech MMA170 - IGBT технология.
Това са електрожени с най-новата разработка на базата на IGBT транзистори, предназначени
за извършване на прецизни заваръчни дейности с всички видове електроди. Предимствата на
тези електрожени са: Намалено импулсно натоварване на мрежата – за предприятия, които имат
ограничение на мощността на електрическата мрежа.)))
:) Ей с такива надписи се ловят клиенти.Само че не виждам кой шеф на предприятие ще заложи на инвертор струващ 140лв.като само кабелите и ръкохватката и щипката на масата на читавите машини струват толкова.Метър качествен 16кв. кабел е около 7-10лв. И ми е много интересно как заварява с всички видове електроди.Еййй то да се чуди човек. :-D То кога е само да гори дъга между два електрода, то и с една кофа вода и сол става ноооо.
lov - майстор
АБВ потребител написа:
Колега,май само двамата пишем тук. :) В Русия това хоби е доста популярно но тук май не е така.
Може само двамата да си пишете но има поне още един който ви чете. Успяхте даже да ме накарахте пак да ровна и по руските форуми. :-D И ако продължавате в същия дух може да изровя кашона с частите.
:partyman:
yangi - специалист
АБВ потребител написа:
Браво. :) Действай смело напред. По повод това което писахме по горе си мисля че активността е слаба тук защото в днешно време хората обръщат всичко в пари.И сигурно това което правим е безмисленно за повечето от тях.Всеки сам си решава как да си използва времето.При мен нещата малко зациклиха но ще ги оправя.Опукал съм и четирите транзистора,други поразий засега няма.60лв.назад.Но по важното е че разбрах защо е сложен кондензатора в първичната намотка :-D ,и ми стана ясен принципа на работа на този инвертор с всички подробности.Снимки не мога да кача защото нямам свястен телефон или камера да снимам.Засега предпочитам да инвестирам в уреди и неща които ми са нужни на този етап.Нов осцилоскоп,токови сонди и други такива джунджурийки :wink:
По това което съм запознат за резонансния инвертор:
1. Кондензатора 2мФ (С14) и супресора колкото може по-близо до колектора на горните транзистори и емитера на долните.
2. Останалите супресори директно на транзисторите колектор-емитер.
3. Кабелчетата от драйверния траф към транзисторите, ако има такива възможно най-къси и задължително усукани.
4. Ценерите директно на гейт-емитер.
5. Дросела колкото може по-далеко от управлението, създава голямо магнитно поле което индуктирва в печатната платка напрежения.
6. Настройваш резонанса на празен ход. Потърси графиките трябва да ги има тока трябва да е почти синусуида.
7. После настройваш резонанса на товарно съпротивление при понижено напрежение (мисля, че беше 0,15ома (24V/160A=0.15)), защото се променя от Q фактора.

И пак няма да правиш проби. Имаше някакви тънкости за да не ти изгорят диодите. Имам спомени за някакви елементи. Иначе може да пробият. Отскоците на напрежението може да са много големи върху транзисторите и диодите.

Това се сещам на първо четене.
yangi - специалист
lov написа:
АБВ потребител написа:
Колега,май само двамата пишем тук. :) В Русия това хоби е доста популярно но тук май не е така.
Може само двамата да си пишете но има поне още един който ви чете. Успяхте даже да ме накарахте пак да ровна и по руските форуми. :-D И ако продължавате в същия дух може да изровя кашона с частите.

Много се радвам, че има хора които се интересуват. Вчера съм писал по руските сайтове и говорих с един хората, които са разработили една от по-горните схеми.
Няма по-голям кеф от това да направиш читава машина и да работиш с нея.Аз преди време си купих един китайски електрожен и останах много разочарован от работата му и от това как е направен.Дадох едни 150 лв и малко работа,като барнах почти всичко и сега ми доставя удоволствие да работя с него. :)
lov - майстор
Чарколаците съм ги събрал още когато тука тези машини бяха лукс. Почнахме заедно с един колега. Той успя да намери време да събере неговия а аз така си останах с проекта. :lol: Та това с кашона и чарколаците вече в прекия смисъл на думата е метафора. Елементната база от тогава се промени коренно. :) Не че сега ако се разровя из кутиите няма да събера части да стъкна нещо като това с което се борите. Проблема ми е с времето а като знам колко още проекти имам замразени май няма да ми стигне тоя живот. Ма нищо не се знае кога какъв бръмбар ще ми влезе в главата и ще има няколко безсънни нощи с поялника.
Колега,то в този резонансник както го наричат всички ,няма никакъв резонанс на практика.Кондензатора който е сложен последователно в първичната намотка ограничава нарастването на тока в намотката когато залепиш електрода.Тока в този момент нараства рязко по веригата ,дросела се насища ,индуктивноста на трафа рязко пада ,и ако няма какво да ограничи тока в този момент ,всичко по веригата отива на кино.При теб това го прави токовия трансформатор.Ако възникне резонанс в такъв момент,а при резонанс знаем че съпротивленията на дросела и кондера са минимални, ще протече много голям ток и инвертора ще загине.А иначе възможно е да има някакви смущения но те са минимални.Абе сега ми се опъва малко но ще влезе в релси.Заварките ще ги рисува :) До Колегата Lov: Ако седнеш и разпределиш времето,за всичко ще го има. :)
И аз много често влизам в Руски сайтове,ако не друго понаучих малко езика :) но и много ценни неща от опита разбира се.Големи ентусиасти са,хващат се майсторят.И като че ли са по отзивчиви от нас.
lov - майстор
Човек предполага ама господ разполага. :-D Тъкмо бях разпределил задачите за следващата седмица и преди няколко часа ме зарадваха с отменен полет за утре. А ся ми кажи как да планирам и разпределям като всичко за десеттина дена замина по дяволите а трябва да се свърши. Няма да люпя семки пред монитора и все ще е свърша някаква освен с писането във форума. Няма да рева но няма и да се смея но загубеното време си лети..
  • 1
  • 94
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: