• 1
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
plamen6703 - майстор
АБВ потребител написа:
И аз много често влизам в Руски сайтове,ако не друго понаучих малко езика :) но и много ценни неща от опита разбира се.Големи ентусиасти са,хващат се майсторят.И като че ли са по отзивчиви от нас.
Щом признаваш, че си понаучил руски език, а не казваш, че го знаеш, значи има надежда да наистина да научиш руски език :)
В България по презумпция поне 90% от българите си мислят, че знаят руски език, а всъщност като цяло знаят думите, които отговарят на българските думи. Руснаците са меко казано ентусиасти, сред тях има гениални хора, които творят чудеса :-D
На мен ми харесва ентусиазма ти, че искаш да се учиш и полагаш усилия да четеш и трупаш опит и знания. :partyman:
АБВ потребител - специалист
Пламене, Благодаря ти :) За мен ,ако един човек стои на едно място,това е пагубно,не само за него а и за околните.Ако хора като Фарадей и др. не си бяха задавали въпроси,и търсели отговори на тяхните вдъхновения,сега сигурно щяхме да си светим със свещи още.Не се сравнявам с него ,просто пример.Правя това защото ми харесва и доставя удоволствие.А когато нещо правиш с желание и ти доставя радост,всичко друго е на заден план. :) Не може човек да живее само за едното ядене и пиене.Това някакси обесмисля пътя тук на земята за нас хората.Всеки има някакво призвание ,едни го откриват и се радват на достоен живот ,други изобщо не го търсят.Въпрос на избор.
plamen6703 - майстор
Не знам дали си чел романа "Педагогическа поема" на Антон Семьонович Макаренко!
Повечето дървени философи в БГ го оплюват, но освен, че е велик педагог е основал Харьковский машиностроительный завод "ФЕД".
Направил си своя избор, следвай го! :partyman:
agj - майстор
yangi написа:
Руснаците имат повече технически грамотни хора все пак са доста, като население,
Ами да , доста са .....тя само Москва е с доста по вече население ,а както е тръгнало с изтичане на наши технически грамотни хора ,Москва може да стане и с двойно повече население от цяла Бългрия.Така че при толква много люде е нормално да има доста повече умни хора ...Иначе относно общата техническата грамотност на самите руснаци,не мисля че са по грамотни от нас.Осем години бачках в руска фирма,и ги видях колко струват ,не ме впечатлиха с нещо ,дори с нищо повече от нас.
Колега този инвертор от клипчето ти твой ли е?? А на хоризонтален ъглов шев пробвал ли си го как заварява?? На хоризонталните така всички са добри :)
agj - майстор
АБВ потребител написа:
Колега този инвертор от клипчето ти твой ли е?? А на хоризонтален ъглов шев пробвал ли си го как заварява?? На хоризонталните така всички са добри :)
Не е мой.Един приятел си го беше купили и ме помоли да го пробвам и да дам мнението си дали е направил добър избор.Не съм го пробвал на хоризонтален ъглов шев но имам база за сравнение с други електрожени и не мисля че е нужна друга проба.Просто още при пробата се чувства дали работи добре или не.
yangi - специалист
Ето до къде стигнах с кутията:
Взех ъглови алуминиеви профили за шпакловка. Залепих ги с soudal и по един нит към всеки профил. Отдолу направих двойно дъно (от гетинакс 1,5мм, може да се ползва и стъклотекстолит), едното за външна страница, а другото за монтаж на компонентите. Самата рамка се оказа 200 гр и достатъчно здрава. Имам фазер за страниците, ама ми се струва тежичък сега търся друг материал.

Прикачен файл

ramka3.JPG

Прикачен файл

ramka2.JPG

Прикачен файл

ramka1.JPG
Ти направи първо електожена да заработи пък кутията е накрая :) Или вече го пусна. Аз купих транзистори и скоро сигурно ще тръгне моя звяр.Даже вече се прицелвам в тази схемичка с единия транзистор,простата,да видим и от нея какво ще стане.И след това ще се заема с кутийте и по доброто сглобяване на елементите.За мен най важно е как ще заварява,красотата е на заден план. :)
Какво те посъветваха Руснаците за токовия траф?? :) Толкова ли е трудно да пробваш,трябва да си по уверен в действията си.От какво се страхуваш.Спокойно няма да се взривиш. :-D Като знаеш какво правиш естествено.Вземи един ферит ,с размер който ти казах, навий му 100 навивки,сложи го на проводник през който тече 30кхц прав ток,сложи променлив резистор 2 -3ома между двата изхода на трафа и последователно 150ома към волт метъра, и виж какво напрежение дава. Трябва при 25 ампера ток в проводника да имаш 1 волт напрежение на изхода след последователния резистор,сложи и диодите.Направи го както е на схемата. С делитела се настройва на точното напрежение. Ток може да ползваш от някой инвертор на приятел.И виж като го пуснеш дали грее ферита,това е важно.Ако не искаш да рискуваш това е варианта.Другия вариант е при вече сглобена схема ,като увеличаваш постепенно товара във вторичната намотка и следиш тока в първичната , напрежението на обр. връзка и широчината на импулсите, но е малко по сложно и вероятноста от фал е по голяма.Фала ще ти струва между 30 и 80лв за части, и после пак отначало ,но вече ще знаеш къде да пипаш.Ако не си запомнил
четеш , пробваш,ако не пак нови части и така.Друго няма какво да стане.Все пак за да направи човек сполучливо работеща машина, трябва да знае принципа на действие на всеки един елемент от нея,за да се намалят рисковете при пуска до минимум.Другото е дусловно копиране на схемата,за което понякога се плаща сериозно,защото автора и, не е предвидил нещо :) .Това е моята гледна точка.Иначе ти си знаеш. Знаеш ли че дори начина по който са навити самите навивки на трансформатора променят работата и характеристиката му. Де да беше толкова просто.
yangi - специалист
Токовия трансформатор съм го пробвал и не съм доволен. Тороидалните ферити варират в много широк диапазон за магнитната проницаемост. Това е така защото се добавят изолационни материали към феритния материал с цел да се направи различна въздушна междина. Например 400-500мю отговаря на 0.1мм междина.В местата от където мога да пазарувам няма подходящ тороид. Вариант ми остава върху Е30 да го навия (което не е най-оптималното, но със сигурност става). По принцип фирма Epcos e направила марка N41 ферити с магн. проницаемост 2800 за токови трансформатори. Човека пуснал темата, точно заради токовия траф. е изгорил транзисторите и съм говорил с него, защо е станало.

А за кутията , смятам че е добре да са мотирани компонентите за настройка. Направил съм така, че да може да се бръкне от всякъде (има само дъно за монтажа).
  • 1
  • 95
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: