Най - вълнуващия въпрос зимно време.
mkosama - напреднал
Вече ме хвърлихте в тъча, имам достъп до евтини пилети и сега ми викате газ по добре най ми е лесно на газ да мина само ме е страх от цената на газта, и другото е че имам само вътрешна изолация :)
bmahob - майстор
Ха само вътрешна, на стени и тавани ако е си свиркай и пускай газта, казва ти го човек топлещ се втори сезон на пИлети :-D
Tzinata - специалист
Значи проста сметка,глей сега.
За 100 квадрата горе-долу 3 тона за зимата,по 200 лева е. = 600лв.
Газ 5 месеца по 200лв =1000лв.
Разлика 400лв по 80лв на месец.
Помисли хубаво за тия 80лв имаш купуване,товарене,разтоварване,отделяне на достатъчно място за складиране,зареждане на бункера,всеки ден ЧИСТЕНЕ,запушване на котела,нерви на коледа че котела не работи,а фирмата е 4 дни в почивка,
И срещу всичко това газта и натискаш копчето и топлото идва.
80лв са си пари ма и "Асан е хора". Послушай ни
andy_forresite - майстор
Газовият котел хич не може да се повреди :)
Цената за киловат топлинна енергия трябва да се съпостави с написаните неща до момента и да прецениш склонен ли си да платиш повече с цел да не вършиш дейностите по товарене, разтоварване, складиране и т. н. При сл. пел. от 160 лв/т и добив 3,3 kwh от килограм нето енергия (към радиаторите) се получава 4,84 стотинки за 1 kwh. На газ при цена 85 ст за 1 ст. куб. м. (заедно с въздуха по тръбата понякога) са 9 стотинки при 100% КПД. Значи отива към 10 стотинки. Разликата е двойна.
Тук много зависи колко гориво ще опраскаш за отопление. При 3 тона сл. пел. не си струва фитнеса, но при 4-5-6 тона какво се получава - 6 х 160 ~ 1000 лева заедно с цената курса на камиончето от цеха до вас. На газ би било 1850-1900 лева. Ти най-добре знаеш лесно ли се затопля къщата ти и как се задържа топлината в нея.
mkosama - напреднал
за мен пелетите са по 120лв тона така че ще помисля дали да е газ или пелети а и аз работя в завода в който се правят и ги правя на една от пресите дилема е ще мисля!
joro39 - специалист
От 5 години се топля само на слънчогледови пелети и съм много доволен ,а котела се чисти на седмицата един път .При цена от 120 лв не се замисляй не вярвам някой от писалите да са горили слъчогледови пелети .
gnt69 - майстор
mkosama написа:
за мен пелетите са по 120лв тона така че ще помисля дали да е газ или пелети а и аз работя в завода в който се правят и ги правя на една от пресите дилема е ще мисля!
Аз съм против монополистите. Пелети можеш да купиш от 100 места, газ само от едно място. :partyman:
maistora1965 - специалист
При тази цена на пелетите и ако не те е страх от пепел и чистене дилема няма с газ ще ти е по скъпо.
milenskior - специалист
Както се казва: Човек си опъва краката според чергата.
Истината е че на сл. пелети ще ти е по-евтино от газ и ако си бил до сега на дърва и въглища ще ти се стори песен спрямо тях.
Обаче след няколко сезона (при мен са 4) на слънчоглед и ако си с неподходящ котел (аз съм с Виадрус) започват да ти минават мисли през главата за газ, термо помпи и т.н. но като се замислиш за инвестицията и лятото забравиш за чистенето и пренасянето отново се връщаш на слънчогледа.
В крайна сметка съвета ми е: смело се хвърляй на сл. пелети, но вземи правилния котел за да ти е лесно почистването и да не ти тежи много. За камина забрави. Първо няма такава(или поне не съм чувал за такава), която да гори сл. пелети, а и да чистиш този пепеляк в стая в която живееш според мен не е оферта.
markoscbr - специалист
колега оня пиян руснак може да свие кранчето на газта в сряд зима и тогава ни в клин ни в ракав :yawinkle:

Тема "камина или горелка с котел ще се гори само слънчоглед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: