Най - вълнуващия въпрос зимно време.
LazarGanev - "Велик майстор"
cekop написа:
Подово не се препоръчва за хора с разширени вени.
Защо? и кво сега, като ми поискат подово трябва да им искам да си вадят медицинско, че нямат разширени вени ли? Къде го пише това?
uzunov_i написа:
...
Burd, дебити колетор, вентили, задвижки, регулатори колко да са скъпи?
Щи кажа за мойте- 200 задвижка, 120 трипътния, 200 регулатора, датчиците са geschenk, но стайния си го плащаш допълнително.
Средна работа стаен още 100 български пари.
Както каза Шопа, слагай тръбите, дето не са много евтини, пък после кот сабя покаже за ко ши та е яд.
Virtex - майстор
шоп написа:
Аз ако нямам пари бих положил поне 10 см фибран и тръби,
Извинявам се за намесването, но 10см фибран не изисква ли къщата да е предвидена за такава изолация ?

Също така - това не е ли много имайки предвид добрата изолация на фибрана ?
Keresteliev - специалист
Virtex написа:
... това не е ли много имайки предвид добрата изолация на фибрана ?
Колко да е добра в сравнение с другите изолации?

10 - 15% не оправдава двойната цена.

Предимството е в по-голямата "товароносимост" и хидроизолацията.
a_stoev - майстор
А за охлаждане не мислиш ли?
Вместо радиатори са имаш вентилаторни конвектори. Въпреки че с 18*С вода би трябвало да може да охлаждаш без конденз.
Термопомпата може и да е въздушна, искачат стари колони за никакви пари, e шопа ни подразни оня ден.
cekop - специалист
LazarGanev написа:
cekop написа:
Подово не се препоръчва за хора с разширени вени.
Защо? и кво сега, като ми поискат подово трябва да им искам да си вадят медицинско, че нямат разширени вени ли? Къде го пише това?
Преди няколко години задавах същите въпроси и тогава попаднах на тази информация. Когато става въпрос за здравето на обитателите на един дом трябва да се съобразим с много фактори, но подигравките няма да ти помогнат,трябва четене. Успех.
kartechar - специалист
За четене, сигурно си чел, но явно не си разбрал за кое подово става въпрос.
burd - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
uzunov_i написа:
...
Burd, дебити колетор, вентили, задвижки, регулатори колко да са скъпи?
Щи кажа за мойте- 200 задвижка, 120 трипътния, 200 регулатора, датчиците са geschenk, но стайния си го плащаш допълнително.
Средна работа стаен още 100 български пари.
Както каза Шопа, слагай тръбите, дето не са много евтини, пък после кот сабя покаже за ко ши та е яд.
Демек управлението ти е колкото 5те радиатора, къде му трябват да се сгрее.

Добре, а двете системи как се съчетават ?
В смисъл радиатора ти е с термо глава, подовото ти е по термостат. Или термостат с 2 задвижки, като едната да е приоритетна ?
В смисъл- термостата ти е 20градуса, примерно, термоглавата на 3ка и държи и тя някъде там и двете системи си противоречат.
Или пускаш 30-35гр. в подовото и останалото от радиатора, ако е нужно. Любопитно ми е просто.
шоп - майстор
Virtex написа:
шоп написа:
Аз ако нямам пари бих положил поне 10 см фибран и тръби,
Извинявам се за намесването, но 10см фибран не изисква ли къщата да е предвидена за такава изолация ?

Също така - това не е ли много имайки предвид добрата изолация на фибрана ?
10 см фибран на пода не е никак много. Особено при ново строителство, където би трябвало светло между плочите да има 2,90-3.00 метра.
Така имаме възможност да положим 10 см подова и 10 см таванна изолация без да имаме ограничения във височината.

При този светъл размер във вертикал имаме възможност и за нужната замазка, + финишни подови и таванни покрития :idea:

П.П. Ако е предвидено да има въздушно отопление или принудителна вентилация височината между плочите трябва да е допълнително съобразена с цел прекарването на необходимите въздуховоди.

Тема "Отопление за малка къща 70 кв - радиатори или подово" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: