• 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 65
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Нещо такова

Прикачен файл

chimney-kit-1_1.jpg
jolobg - специалист
zaksofon, не знам дали ще добавиш стоманени тръби, но (може би вече е късно) ще ти кажа какво направих аз преди ~ 10 г.
Имах подобна дилема описана тук viewtopic.php?f=10&t=9629.
В крайна сметка направих следното:
1. Димоход - INOX тръба ф 180 с деб. на стената 0,4 мм, изолирана първите 7 м с каменна вата (мисля, че беше 5 см) рулон с фолио и рапица, която не гори до 700 град. До края на комина (още ~3 м) - обикновенна каменна вата с фолио.
2. Качващата и връщащата тръби на системата PPR с ал. вложка (също изолирани)
3. Цялата система оградена от фасадна тухла като празното пространство го запълних с перлитов пясък.
Резултат: 9 сезона не съм чистил комин (само отварям ревизията и кофата сама се пълни :-D) и тегли като змей :-D
В твоя случай - ако решиш да използваш каквито и да са едностенни стоманени тръби (напр. Ф 180 или 200) вкарани в керамичните тела, можеш най-лесно да изолираш с перлит. Като го трамбоваш (в разумни граници :проба: ) - ще се получи слой ~ 25-35 мм, което си е допълнителна изолация и ще ти намали (с "колко" точно не знам) кондензирането в комина и ще подобри значително бързодействието му.
zaksofon - специалист
Благодаря на всички, които се включиха! Да ви кажа до къде съм стигнал, да не си помисли някой, че съм се разсърдил :-D Ами, зидам си тухлите, вече съм на метър и половина, но ми свърши материала. Всъщност, аз за това се захванах с тоя зид, просто имах едни излишни тухли - стари и много яки и като видях колко готино става с този Рустик стил, чак ми се доиска да зидам целия комин така. Относно изолацията... до където е с тухли, ще бъде с 2 см. вата на височина около 2 метра. От там на горе с 5 см вата и без тухли. Мисля си, тази единична тухла е 12 см + 15 см бетон + 2 см каменна вата - няма ли да е достатъчно това, като изолация за първите 2 метра поне? Притеснява ме, че става твърде тежко обаче, тъй като зида е стъпил 4-5 см върху плочата на котелното, останалата част от целия комин е върху основа от около 80 см бетон. Утре ще кача малко снимки.
zaksofon - специалист
Ето и малко снимки, да се похваля! :-D Тухлите са стари и криви и все едно редя камъни, но точно това им е хубавото според мен. А и са плътни, тежки и здрави, като камъни. И пак да се повторя, боклуците отзад на съседа...

Прикачен файл

комин 2.jpg
комин 2.jpg (76.77 KиБ) Видяна 1679 пъти

Прикачен файл

комин 1.jpg
комин 1.jpg (86 KиБ) Видяна 1679 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Много красива зидария
Andri01 - майстор
Тези тухли няма да ги измазваш,нали? Така е много готино! Браво! :)
zaksofon - специалист
Andri01 написа:
Тези тухли няма да ги измазваш,нали? Така е много готино! Браво! :)
Ааа, нямааа... Но съм виждал къде - къде, по-големи майстори от мен, да слагат балатум върху паркет или ламинат върху паркет. Всъщност, това съм го гледал по Бригада нов дом. Не че не ги бива, като професионалисти, но си поставят едни кратки срокове, за което най-лесно и бързо е да покрият старото дюшеме, вместо да го циклят и лакират.
Последна промяна от zaksofon на вт мар 13, 2018 9:59 pm, променено общо 1 път.
шоп - майстор
Дано основата е здрава!

Ало имаш съмнение за нейната здравина не наливай бетон, а пенобетон или сгурбетон, перлитбетон....
zaksofon - специалист
шоп написа:
Дано основата е здрава!

Ало имаш съмнение за нейната здравина не наливай бетон, а пенобетон или сгурбетон, перлитбетон....
Много точен коментар колега, имаш набито око! И аз се подзирам на основата, защото миналия ден забелязах малки пукнатини в изолацията на тавана на котелното, което е под комина. Както се вижда от снимката, най-в ляво зида е стъпил на бетонен блок, който е с дебелина (дълбочина) около 80 см. Точно по средата на зидарията е подпорна стена, която е висока 210 см и е дебела 35 см. Всъщност комина е стъпил точно на нея. А най-от дясно тухлите закачат няколко сантиметра от плочата. Дали може да стане проблем според вас?
шоп - майстор
zaksofon написа:
Дали може да стане проблем според вас?

Това само от снимки едва ли някой може да каже.
Утре мога да снимам моя комин....подобен е. До към 6 ят метър е единична тухла и двоен зид, после
има 1.5 метра единична зидария с единична тухла и последните почти 2 метра е ф250 иноксов комин.

Тухлите са като твоите, плътна единичка....доста тонове се насъбраха.

Основата я направих двойна армирана плоча 2х2 х 0.8 в земята.... общо 3.2м3 бетон само за фундамента под комина. Комина е самоносещ, няма обтяжки. За 20 години проблеми няма.... само малко паднала мазилка :) р
  • 1
  • 57
  • 58
  • 59
  • 60
  • 61
  • 65

Тема "Коминът-мечта или как да уловим топлината беглец" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: