Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
Tsilkov - майстор
raduloff написа:
Аз направих грешката да си поръчам дограмата точно по размер! По 0,5 см. отвсякъде! Сега не могат да ми обърнат и подмажат, защото много покриват от профила. "Много хубаво (точно), не е на хубаво" :-D
Ако дограмата ти е монтирана на външен ръб зидария (както би трябвало да бъде) проблема с фасадното обръщане го няма. Отвътре пък ако всичко е изравнено както писах по нагоре реално обръщането е направено и остава само да се шпаклова.
Честно казано и за фасадното не виждам реална драма - 1 см фибран + мазилка и шпакловка е максимум 2 см, а профила а дограмата отвън е минимум 5 см преди да почне да заобля.
radius - майстор
Обаче като захапеш много от профила, се губи от красотата на дограмата ( в случай, че е избрана красива ) .
nikolov333 - майстор
И аз не харесвам застъпването с изолация на дограмата, затова е добре да се изолира цялостно рамката на прозореца, преди монтажа на дограмата и тогава да се прави дограмата с 1см просвет, който да се занули с шпакловка с теракол и мрежа плюс лайсните и гипсовата шпакловка.
Tsilkov - майстор
nikolov333 написа:
И аз не харесвам застъпването с изолация на дограмата, затова е добре да се изолира цялостно рамката на прозореца, преди монтажа на дограмата и тогава да се прави дограмата с 1см просвет, който да се занули с шпакловка с теракол и мрежа плюс лайсните и гипсовата шпакловка.
И тогава гарантирано имаш термомост които в 50% от случеите води до кондензче :rolleyes:
Пък кво им харесвате на тия големи заоблени PVC профили не знам.
nikolov333 - майстор
В смисъл..къде ще е термо моста, при цялостна изолация на отвора за прозореца..?
surfthesummer - специалист
Никой нищо не каза как да стесня прозореца - ако иззидам със същите тухли проблем ли ще е?
nikolov333 - майстор
Не е добре да го зидаш така, защото има вероятност да напуква мазилката.. Затова тухлите се зидат със застъпване, а не на ръб.. Освен това имай предвид, че при монтирана дограма просвета, който имаш видимо се смалява с около 25 см.заради касите, крилата и подпрозоречната дъска.
krismarg - специалист
Зидане с възможно най "сух" разтвор заради свиване при изсъхване и през междуредие "застъпване" с парчета арматура.
Мазилката на това място задължително с мрежа.
nikolov333 написа:
В смисъл..къде ще е термо моста, при цялостна изолация на отвора за прозореца..?

Ами по фасадата 8-10 см изолация, а при прозореца 2 см., т.е. часта от края на стената до дограмата тези да речем 10 см с по-малка изолация.
nikolov333 - майстор
Е ти сега ще кажеш, че при саниране на блоковете трябва да обръщат с 10см и прозорците ли..? А и не видях къде съм предложил обръщане на прозореца с 2см EPS.. Разбира се, че най-добре е колкото повече, толкова по-добре, но у нас съм обръщал с 3-4см XPS и никъде нямам мухъл, но явно за мен Термо мост е различно понятие..
Tsilkov - майстор
Или ги обръщаш с 10 см или ги слагаш на преден ръб зидария. Това ако искаш да нямаш термомост де - щото повечето хора им е все тая.

Тема "Строежът започва - 13+ "последни" въпроса" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: