• 1
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 198
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
yangi - специалист
А руснаците ми казахаа, че върху E30 няма проблем.
АБВ потребител - специалист
yangi написа:
Токовия трансформатор съм го пробвал и не съм доволен. Тороидалните ферити варират в много широк диапазон за магнитната проницаемост. Това е така защото се добавят изолационни материали към феритния материал с цел да се направи различна въздушна междина. Например 400-500мю отговаря на 0.1мм междина.В местата от където мога да пазарувам няма подходящ тороид. Вариант ми остава върху Е30 да го навия (което не е най-оптималното, но със сигурност става). По принцип фирма Epcos e направила марка N41 ферити с магн. проницаемост 2800 за токови трансформатори. Човека пуснал темата, точно заради токовия траф. е изгорил транзисторите и съм говорил с него, защо е станало.

А за кутията , смятам че е добре да са мотирани компонентите за настройка. Направил съм така, че да може да се бръкне от всякъде (има само дъно за монтажа).

От кое не си доволен на токовия трансформатор??? Тази схема е направена от Негуляев,Бармалеа е добавил 2 таймера и един о. усилвател.Негуляев е електроинженер и е направил десетки сполучливи схеми.Той го е направил с подходящ тородоид, и го е преценил добре това. Сега ти казваш че не били подходящи заради едикво си.Е още май дълго време ще търсиш ферит.Изгорил е транзисторите защото не знае как да го направи,затова.Интересно ми е как ще навиеш намотката на този Е30.И какво си се хванал за тази магнитна проницаемост незнам,ти знаеш ли изобщо за какво е сложен този траф там,и каква е неговата роля.В Елимекса имат подходящи ферити,струват 60ст 20-10-7.Ти си :)
yangi - специалист
Не могат да ми го доставят. Което е много малко бройки в магазинната верига не ми го доставят. Поръчвах няколко пъти.

ФЕРИТЕН ПРЪСТЕН 20X10X7
Наличност на склад 0 бр.

Наличност в магазинната верига 3 бр.
yangi - специалист
Иначе 2 броя от този ферит биха ми свършили работа. Твоя тороидален ферит с какви размери беше? На оригиналната схема е със сечение 50мм2 и 2000мю интересно ми е дали може да се навие на тороид с по-малко сечение? Макар, че не ми се вярва, като гледам много добре е изчислил трансформаторите си.
Последна промяна от yangi на чет мар 15, 2018 7:09 am, променено общо 1 път.
yangi - специалист
АБВ потребител написа:
yangi написа:
Токовия трансформатор съм го пробвал и не съм доволен. Тороидалните ферити варират в много широк диапазон за магнитната проницаемост. Това е така защото се добавят изолационни материали към феритния материал с цел да се направи различна въздушна междина. Например 400-500мю отговаря на 0.1мм междина.В местата от където мога да пазарувам няма подходящ тороид. Вариант ми остава върху Е30 да го навия (което не е най-оптималното, но със сигурност става). По принцип фирма Epcos e направила марка N41 ферити с магн. проницаемост 2800 за токови трансформатори. Човека пуснал темата, точно заради токовия траф. е изгорил транзисторите и съм говорил с него, защо е станало.

А за кутията , смятам че е добре да са мотирани компонентите за настройка. Направил съм така, че да може да се бръкне от всякъде (има само дъно за монтажа).

Тази схема е направена от Негуляев,Бармалеа е добавил 2 таймера и един о. усилвател.
При Бармалей няма операционен усилвател. Има ШИМ инт. схема.
Те са много модификаций.Има и с о.усилватели и с много други щуротий. Виж от някой стар монитор от компютър,мисля че там имаше някакви ферити . От тези големите монитори.В Елимекса има сега видях Е20 ,струва 60 ст,вземи 4 броя,но трябва внимателно с флекса или с нещо друго да им махнеш средните ядра.Засега друг вариант не се сещам.
yangi - специалист
Тоя вариант ми го предложиха руснаците. Не е лош по принцип. Иначе имам с какво да го срежа. Със шлифовалка може да се среже без проблем.

А тоя тороидален ферит дали би могъл да свърши работа?

http://elimex.bg/product/85532/feriten- ... 6h8h5.html

Размера му е 16/8/5, сечението е 20мм2. Три броя от него правят 60мм2. Ще могат да ми го доставят. Е20 също могат да ми го доставят.
Този 16х8х5 ,дължината му е по къса и при 100 навивки ще даде по високо напрежение и излишно греене.По принцип трябва да стане ,обаче трябва да се намалят навивките малко.Два броя са достатъчни. Тока тук е незначителен и мисля че няма опасност от насищане. Трябва ти максимум 1волт напрежение,за да превключва PWM компаратора на шим-а.Този 1в.трябва да отговаря на 25а ток в проводника който минава през трафа.Схвана ли.Максимума който се задава от о. усилвател на инвертирания вход на компаратора е 1в.Когато тока нарасне до 25а в първичната намотка,напрежението в токовия траф също нараства и достигайки напрежението зададено от усилватела,ком-ра преввключва и свива широчината на импулса. Аз ти казах че това е най сложното и по добре хвани някой който е в час иначе няма да стане.
Според моя Приятел,това управление има недостатъци затова аз го направих по друг начин ,с негова помощ разбира се за което му Благодаря.Тук и аз не съм много в час затова те съветвам да попиташ човек който е наясно с управленията .Тук само Колегата Pansim може да те светне как да го направиш,ако желае разбира се :)
yangi - специалист
АБВ потребител написа:
Този 16х8х5 ,дължината му е по къса и при 100 навивки ще даде по високо напрежение и излишно греене.По принцип трябва да стане ,обаче трябва да се намалят навивките малко.Два броя са достатъчни. Тока тук е незначителен и мисля че няма опасност от насищане. Трябва ти максимум 1волт напрежение,за да превключва PWM компаратора на шим-а.Този 1в.трябва да отговаря на 25а ток в проводника който минава през трафа.Схвана ли.Максимума който се задава от о. усилвател на инвертирания вход на компаратора е 1в.Когато тока нарасне до 25а в първичната намотка,напрежението в токовия траф също нараства и достигайки напрежението зададено от усилватела,ком-ра преввключва и свива широчината на импулса. Аз ти казах че това е най сложното и по добре хвани някой който е в час иначе няма да стане.
За ШИМа напълно ми е ясно как действа. Даже при мен компаратора сработва на 0,95V максимум при усилен потенциометър. А операционния усилвател не е чист операционен усилвател, горното рамо на изхода му е с генератор на ток а долното е с транзистор, това е направено с цел да се укъсява 1во краче за да се спира ШИМа. За токовия траф също ми е ясно какво се случва. Мерси все пак за разясненията.
  • 1
  • 96
  • 97
  • 98
  • 99
  • 100
  • 198

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: