Проводниците имат диаметър и сечение. С шублер се измерва диаметъра, а колко е точно ще измери диаметъра с шублер е друг въпрос! 

a_stoev написа:ПВА-2 си е гадничък. За вътре в таблото е добре, но за структурно окабеляване е грешка.Не добър вариант бих го нарекъл и голяма безмисленна играчка.
П.П.
antonioven написа:Разклоненията на кабелите ги правя по следният начин.Справяш се много добре и според мен нямаш нужда от съвети по изграждането на инсталацията
1. не прекъсвам кабела само му свалям изолацията.
2. разделям жилата долу-горе на две равни части.
3. разклонението също го разделям на две.
4. преплитам и усуквам,заливам с флюс на колофонова основа(не е киселинен)
5. запоявам връзката.
краищата в таблото и контактите също ще са калайдисани.
Кабелите са от склада на кабелкомерс, мисля че отговарят на обявеното сечение и са на изгодна цена. Да отбележа също че изолацията е много здрава и термоустойчива, отделям я като я прегарям с поялника което става доста трудно.
plamen6703 написа:Благодаря за добрите думи, но човек винаги има какво ново да научи. Примерно аз накрая ще се нуждая от помощ за избор на ДТЗ и най-вече на така нареченото бистабилно реле, с него искам да мога да включвам и изключвам цялото осветление с един бутон до входната врата.antonioven написа:Разклоненията на кабелите ги правя по следният начин.Справяш се много добре и според мен нямаш нужда от съвети по изграждането на инсталацията
1. не прекъсвам кабела само му свалям изолацията.
2. разделям жилата долу-горе на две равни части.
3. разклонението също го разделям на две.
4. преплитам и усуквам,заливам с флюс на колофонова основа(не е киселинен)
5. запоявам връзката.
краищата в таблото и контактите също ще са калайдисани.
Кабелите са от склада на кабелкомерс, мисля че отговарят на обявеното сечение и са на изгодна цена. Да отбележа също че изолацията е много здрава и термоустойчива, отделям я като я прегарям с поялника което става доста трудно.Може да се окаже, че някои от тези, които те съветват какво да правиш не могат на половина колкото теб да се справят
![]()
Успех!
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: