Напишете въпрос свързан със санирането.
volverine - специалист
За това че кухнята се топли от готв печка е образно казано, там си пускам панелния радиатор да топли.
Значи при мен се направи основен ремонт от...до, само сбърках с това че не си изолирах стаите по време на ремонта. Изолациата я искам за да кача някой друг градус вътре и тва е. Миналата година цената на газта беше 0.70 лв а сега 0.96 лв. и гледам да иама малко изолацийка.
П.П. Препоръчайте ми нещо и за тавана, понеже не искам да топля и комшиите от горе, искам топлото да си остане при мен.
Master_Kenobi - V.I.P.
От цялата работа не се разбра, колко е дебела стената на спалнята, което е важно за сметките. Но разбираемо, няма прозорец и няма как да я премериш. Ще приемем, че е дебела колкото външната стена на кухнята, щом последната не е правена после. Дали обаче е така...

Според действащата в момента нормативна уредба, коефициентът на топлопреминаване за жилищни сгради - U трябва да е равен или по-малък от 0,5 W/m2K. U=/<0,5 W/m2K
Ако в спалнята ти е Итонг и дебелините са верни, при теб e U~0,37 W/m2K. Значително, ама много значително по-добре от изискванията.

Ако сложиш 2 см. стиропор (EPS) коефициентът ще стане U~0,31 W/m2K.
Още по-добре, но излишно.

За мен поставянето на такава изолазия е излишно. Ако volverine е решил да я прави никой не може да го спре. Същият обаче започва да ми става странен с искането си за изолация на тавана. Вероятно комшиите му отгоре живеят при минусов студ и трябва да си пази топлинката. А комшиите отдолу дали го топлят?!
На практика е невъзможно да се сметне за колко време може да се изплати една такава "инвестиция". Слагам я в кавички, защото същата, в този й вид (с EPS), може да доведе до други поразии, цената на които е невъзможно да се предвди. Да не говорим за другите неудобства и проблеми, които е вероятно да се случат - "баричен климат", мека стена, ледена фасада... Все неща дето ги има из форума.
Що ли изобщо се подхлъзнах да се включа в тая тема по същество. :? Човека си има фикс-идеи и разбиране по въпроса. С нас или без нас ще го направи. :|
volverine - специалист
Мастер Кеноби с цялото ми уважение към вас с колегата 8180, казвам че винаги съм следял за вашите съвети и мнения и ще го равя и за напред ако има съвети де.
За нищо не съм категоричен, и не съм твърдо решен за нещо да го правя.
Отдолу живее една стара леличка, която зимата стои в кухнята и на практика се топли само под моята кухня.
Комшиите отгоре сега се нанасят и незнам дали ще топлят целия апартамент.
П.П. Мастер Кеноби една молба, можеш ли да ми сметнеш каква ще е ползата от външната ТИ.
Една скица, надявам се посредством нея да се изяснят някои неща.

Прикачен файл

апартамент.JPG
апартамент.JPG (25.85 KиБ) Видяна 3095 пъти
Master_Kenobi - V.I.P.
volverine написа:
можеш ли да ми сметнеш каква ще е ползата от външната ТИ.
Не разбирам въпроса?! Моля задавай точни и ясни въпроси. Ползата в какви мерни единици да я дам?

Ако питаш колко ще е U-то. Ако материалите и дебелините са същите и то ще е същото. Разликите при двата варианта се получават от други неща, за които е необходима топлотехническа сметка за жилището като цяло. Такова нещо аз не мога да направя.

Пак ти казвам, изпадаш в хиперпрецизност, която може да ти доведе проблеми и неудобства. За съседите отгоре: колкото и да не топлят разликите ви във температурата ще са от порядъка на 7-8 градуса. Нали е обитаемо горе? Колко ли топло ще отиде при тях от теб при тия разлики.

Според мен, не трябва да се занимаваш с никаква изолация при тези стени. Разпитай все пак стари комшии, дали наистина ли е Итонг в спалнята.
Единстеното разумно, което можеш да направиш е да си смениш прозореца в хола и да овладееш теча на терасата. За последното, май трябва да махаш импровизираната изолация, кято си слагал. Не знам, не се вижда и не мога да кажа.
volverine - специалист
Благодаря за изясненията, бяхте много полезни с 8180, живи и здрави бъдете.
Ако мога и аз да бъда полезен с нещо ще се радвам да помогна :)
8180 - майстор
Привет пичове,
Днес, петъчно малко по-спокойно.
Значи, и аз се опитах да сметна малко - има известни разлики с Коноби, но както той казва, съществуващото положение е ВЪВ действащите нормативи.
Аз получих за съществуващата стена с Итонг - U= 0,47, а с 2см EPS U=0,38. Може и да не съм изчел всичко правилно, а и май ги няма данните всички данни.
Няколко думи за Иконом. ефективност.
Размерността (и смисълът) на U, както Коноби писа е с каква мощност (W) са загубите на топлина през всеки м2 площ, при температурна разлика вътре/вън 1оК.
Ако приемем моите стойности (като по-лоши) имаме:
Ефектът за тази стена само - кръгло 0,1W/m2*oK.
Ако стената е 12м2 и средната разлика в отоплителния сезон 20оС, имаме за цялата стена:
0,1*12*20=24W
За отоплителен сезон 5мес.:
24W*5(мес.)*(30дни)*24h=86,4 kWh
При сегашните цени на ел.енергия, това давa ок. 10лв. за сезона, ако нямам грешки в аритметиката.
Отоплението на газ сигурно е по-евтино, а за пълнота трябва да се извадят и някакви разходи на климатик през лятото (ако има).
Нека да са 20лв./год.
Май става безсмислено, ако пътем не се решават др. проблеми и АКО сметките ми са верни, че и мен ме учудват малко.
От съседите отгоре все ще има някаква "файда".
Ако се изяснят някакви разлики в дебелините и материала на стените, дайте пак данните да сметнем друго. Аз заложих 37см. Итонг, ламбда 0,19 и Стиропор 2см, ламбда 0,04.
Поздрави,
Master_Kenobi - V.I.P.
Е, неам думи просто!!! :shock:
Пост от 20-25 реда, който подготвях поне 40-50 мин. с доста конкретика и данни, изчезна в небитието, щото тъпия форум се сбъгяса и реши да не работи! Бесен съм! Нямам нерви да го пиша пак! Екипа, некъв коментар?! И емотиконка даже няма да изрази беса ми!
emil_v r - майстор
:idea:
Една псувня съдържа информация колкото 200думи, или 800 емотикона .
Помисли за този вариянт , общувай свободно .
Ще ти олекне за миг ! :evil:
volverine - специалист
Пък аз си мислех че нещо и има на моята щайга, но и нямало нищо, бъгясал е форума :-D . Така да караме по същество, наисъина стеничката била от едно времешните ютонзи, но след доста коментари и съвети от професионалисти (Мастер Кеноби, 8180), се стигна до лседния извод, от 2см. стиропор за вътрешна ТИ файда няма. Така, че ще се събират малко повечко стотинки и ще се слга външна изолация, пък катло стигнем дотам пак ще се допитам до горе посочените професионалсти, живи и здрави пичове.
П.П. Мстер Кеноби щеше да ми интересно да прочета какво беше подготвил по темата. И не се ядосвай толкова, живота и без това стана много сложен, недей да се тровиш допълнително.
Така че все още съм на вълна излушване и приемане на съвети.
Може ли някой да каже нещо за каммента вата?
volverine - специалист
Така дилемата свърши и съм спокоен. 8см. външна изолация с EPS и край.
П.П. Последен въпрос, има ли смисъл да плащам допълнително за влачена мазилка, или да оставя да ми я боядисат със силиконова фасадна боя която е включена към цената за труд и материали?
Специални благодарности на Master Kenobi и 8180

Тема "Моля за съвет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: