Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
yangi - специалист
Pansim1 написа:
yangi - този пръстен като размери е напълно достатъчен.
Имаш ли уред за измерване на индуктивност, за да определим магнитната проницаемост на въпросния неизвестен ферит?
За съжаление нямам хенриметър. Измервам индуктивността чрез синусуидален генератор на напрежение като меря тока и напрежението.
Сега имах малко време и навих пробно тороида 20/10/7. Ето какво ми се получи: 100 навивки, Честота 20000Hz, U=1,6V, I=0,02A. Xl=1,6/0.02=80ohm. L=Xl/2.3,14.20000=636микрохенри.

За сравнение на Е6х6 пак 100 нав. Пак по същия начин измерено L=11146микрохенри.
lov - майстор
agj написа:
Може и ще трябва да се дефинира "ефтино",или по точно цена за евтино !Електрожена за който ме попита (на клипа от подписа ми ),малко по напред в темата води ли се за евтин? Понеже при него няма нито един от описаните проблеми.Цената му е около 240лв.
Лошото че понятие за евтино и качествено у на като понятие даже не може даже и да се натъмани.
В пълна сила важи вица за китайските степени на качество и нашите търговци. Че в китай имали 32 степени на качество, а и на тях им било интересно от къде нашите търговци намирали та внасяли 33-тото.
Разликата съм я виждал много пъти на живо на стоки излязли дето се казва от един и същ гараж. Дори днеска ми се наложи да мина през практикера и снимах две еднакви машини но с различни цени. Тъй че нас някой здраво ни прави на глупаци. Ще покажа но по късно че трябва да излизам.
Pansim1 - специалист
lov написа:
Ще покажа но по късно че трябва да излизам.
lov - приятелю, много те моля, поне тази тема да не цапаме. Има си други теми за тези неща, нека там ги дискутираме.
Тук е за друго...благодаря за разбирането. :partyman:

yangi - този ферит в кофата!
Не става за ТТ.
lov - майстор
Няма, няма честна пионерска. :lol:

Темата почнах да е следя точно заради тези схемичка по която работят колегите. Върти ми се нещо в главата да ползвам част от не я за индуктора.
АБВ потребител - специалист
Pansim1 написа:
АБВ потребител написа:
Сега като си дойде Приятела от Германия ,обеща да ме светне за някакво ново управление при тези електрожени :) ,па да видим.То това е най важното тук, как се управлява тока.
Искам да уточня, в тази схема няма нужда от никакво ограничение на тока с доп. управление или каквото и да е друго. Само подходящо изпълнен силов траф и дросел. Разбира се и съответната настройка.
Всъщност това е и идеята на този инвертор - липса на всякаква обратна връзка по ток.
Благодаря,да така е.Не специално за тази схема, а по принцип имах предвид.Не съм пробвал дали такъв инвертор може да работи без диоди на изхода, на променлив ток.Пробвал ли си?? Става ли?? И още един въпрос имам.Има ли някаква разлика в работата на инвертора когато вторичната намотка на трафа се навие с плътен един проводник а не с многожилен.Аз използвам многожилен защото е по лесно навиването.Но да не би да има разлика при изходящия ток и напрежение?Знам че многожилния проводник има по ниско съпротивление.
Pansim1 - специалист
Разлика в съпротивлението на едножилен и многожилен проводник, при еднакво сечение - няма! Има разлика в скин ефекта, който при тези честоти /около 30кХц/ можем да пренебрегнем, и то ако използваме отделни изолирани жила...ако е един многожилен - ефект няма.
Каква е идеята за да работи без диоди? Поясни какво искаш да направиш, за да съм наясно какво да ти отговоря.

ПП писах в темата ти за преработка на твоя електрожен огледай ако имаш интерес.
Да,да аз използвам с лакирани жила.Просто питам.Тъй като при паралелно свързани резистори общото активно съпротивление пада.Та по тази логика си мисля че проводник с много но изолирани жила имат по малко активно съпротивление.Но не съм пробвал.За променливотоков инвертор ,просто любопитно ми е дали ще работи самия апарат.Ако може да се спестят диодите,и евентуално нещо за алуминий с аргон,но засега е само идея.
Pansim1 - специалист
АБВ потребител написа:
Тъй като при паралелно свързани резистори общото активно съпротивление пада.Та по тази логика си мисля че проводник с много но изолирани жила имат по малко активно съпротивление.Но не съм пробвал.За променливотоков инвертор ,просто любопитно ми е дали ще работи самия апарат.Ако може да се спестят диодите,и евентуално нещо за алуминий с аргон,но засега е само идея.

Принципа на токоограничение в конкретната схема е такъв, че няма никаква зависимост от изходните диоди. Но само с висока честота около и може би над 30кХц загубите в заваръчните кабели ще са много големи. В този ред на мисли, няма да може да се заварява, за алуминий пък забрави изобщо. Там са други нещата...
За паралелното свързване на резистори - два по 10 Ом са равни на един от 5 Ом. Нали така?
Смятам че ти отговорих... :partyman:
Е пак така де :) Да речем едно жило от 5 метра има 1ом с-е ,примерно ,10волта : 1ом= 10а. Три жила имат по отделно по 1 ом, а в паралел 0,33ом. 10волта :0,33ом=30а. През трите жила когато са заедно ще премине повече ток,сиреч по малко съпротивление :) Числата са примерни.

Тема "Изработка на инверторен електрожен" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: