• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
gnt69 - майстор
kalin72 написа:
За лятото ще трябва и басейн да има къде да се оползотвори топлината.
Нали е дрейнбек??
Е дрейнбек ама са 100 тръби. Или слагаш огромен бойлер да къпеш квартала или басейн да охлаждаш тръбите или два-трийсе тръби са достатъчни.
шоп - майстор
Evgeniy написа:
Шопе,
Аз ти благодаря, че с ентусиазъм реализираш и мои и наши общи идеи.
Не съм сигурен, коя от двете идеи, които обсъждахме избра. Предполгам, че е тази:
Живот и здраве и тази ще я реализираме:-) За нея ме спира само това, че в момента няма ППР Ф160мм

Новият колектор ще е с ППР фитинги на челна заварка ф63
Сръбския ППР на Пестан е на добра цена (3,78лв бр),+ силиконов пръстен за около 1.2 + 10 лв тръба...
абе до около 15-16 лв за тръба ще докараме цената

Китайският е 25-26лв на тръба
Значи бием китайците по цена :-D

И най-вече си чеша крастата с тези експерименти, а това е безценно:-)

Прикачен файл

SAM_9461.JPG

Прикачен файл

SAM_9459.JPG
4799inpl64 - специалист
шоп написа:
Evgeniy написа:
Шопе,
Не съм сигурен, коя от двете идеи, които обсъждахме избра. Предполгам, че е тази:
Живот и здраве и тази ще я реализираме:-) За нея ме спира само това, че в момента няма ППР Ф160мм

Сръбския ППР на Пестан е на добра цена (3,78лв бр),+ силиконов пръстен за около 1.2 + 10 лв тръба...

Голяма краста имаш,ама с тия три дни почивка,............
Boyan - специалист
Evgeniy написа:
шоп написа:
Между другото след доста разговори с Евгений на лични съобщения и съответно доста обсъждане, предложения, коментари за и против различни системи тип направи си сам за самоизточваща се вакуумна тръба стигнахме до няколко доста практични и евтини решение тип направи си сам. Спрях се на едно от решенията, видоизмених го и ще го изпробвам на практика :partyman:

Вече съм закупил елементите за един 100 тръбен колектор и скоро ще публикувам реултатите.
Още веднъж благодаря на Евгений. Определено той е моя ментор.

П.П. Ако Евгений раши може да сподели идеята тук още на ниво проект!
Шопе,
Пак ще изтрепете рибата :supz:
Браво за идеята ! Много се кефя на хора , които си ползват главата !
Andri01 - майстор
А бе Шопе,тя пенсията ти сааде тръби,ППР и слънцето отива бе. :? Няма да имаш за ракийка :sad:
П.С.: Но евалла за ентусиазма ти! Аз обикновено докарвам нещата до "функционална "годност-"няма нищо по постоянно от ,временните работи" :)
шоп - майстор
Andri01 написа:
А бе Шопе,тя пенсията ти сааде тръби,ППР и слънцето отива бе. :?
ПенЦията я гледам през крив макарон... минимум след 10 години...ако сме живи разбира се :-D
Andri01 написа:
Няма да имаш за ракийка :sad:
Аз ракийка не уважавам. Лочим бира, даже си имам домашна пивоварна:-)

По темата: При долар под 1.60лв в момента е изгодно пазаруването на всякакви елементи от Китай.
Andri01 - майстор
:finga: Младеж, браво!!! Бирата-лятоска,зимъска-нещо с градус над телесния! Иначе почват: грипове,...! Болести де :)
lebendi - специалист
[/quote]

Новият колектор ще е с ППР фитинги [/quote]

Здравей ШОП интересно ми е как ще се държи този ППР над вакуумната тръба, в нея не се ли развиват t° над 200-250°C? Това определено е доста интересен проект и се записвам да следя темата.Поздрави и успех.
шоп - майстор
lebendi написа:
интересно ми е как ще се държи този ППР над вакуумната тръба, в нея не се ли развиват t° над 200-250°C?
Няма как системата да вдигне над 100 градуса и то на морско равнище.
Системата е отворена, има доста вода и дори да спре тока всичко ври като чайник и през верикалният "дихател" излиза пара:-)

Всики знаем какво огромно количество енергия е необходимо за изпарението на 1 литър вода. По спомен 1 тръба съдържа 2,5-3 л вода+ водата в колектора. Имаме голямо количество вода, което няма как да се изпари и за цял ден със 100% слънцегреене и липса на ел. захранване.
4799inpl64 - специалист
шоп написа:
Evgeniy написа:
Шопе,

Идеално си го измислил,само ме притеснява,че обема на колектора сравнен с обема на нагревателя,демек трьбите, много по-мальк,да не прави мизерии!
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "Дрейн бек соларна система" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: