На такъв щуцер ми прилича, за тръба с врязващ се пръстен, тези където ги водят крайни са с по- широко чело и едни чертички да не приплъзва дихтунгата.
От снимките не се вижда как е свързан разширителният съд с бутилката, има ли някакъв клапан. Иначе трябва да развиеш половинката от холендъра, предполагам е 1/2 и да завиеш муфа 1/2. За муфата завиваш разтоварващия клапан, където съм ти качил линк и за него свързваш тръбата с холендър и врязващ се пръстен. Този малкият отвор на клапана се свързва с изхода на пресостата за разтоварване, посредством шлаух или медна тръбичка Ф6мм. мисля беше.
То хубаво беше разтоварващия клапан да се монтира последен, директно за бутилката, но при тебе гледам иначе са подредени нещата. Резбовите съединения 1/2 ,аз поне ги уплътнявам с кълчища, промазни с топлоустойчив силикон за автомобилни гарнитури.
Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
sveto
- специалист
107 мнения в "Компресор за въздух от ЗИЛ"
mitko64
- майстор
Хубаво е да се разтоварва линията, особено ако моторът е монофазен, при тръгване големи тоци под товар. Сега си правя един по- преносим с ресийвър от камион 24 литра и компресор от юМЗ. моторчето ми е някакво гърчаво, американско, 1к.с., монофазно. Развърта компресора с около 700 оборота, вдига 8 атмосфери, но ако го пусна под налягане само мучи и не може да тръгне. За сега правя пробите с хиравличен маркуч, после ще го оборудвам с разтоварващи, пресостати, метални тръби. Иначе имам един двукомпресорен с 50 литра бутилка, той е оборудван сериозно, с 4 киловата трифазен мотор, вдига 8 атмосфери за минута и 20 секунди. Ама тежи над 100кила, няма мърдане от работилницата.
preslav
- майстор
sveto написа:Тъкмо се чудех къде да сложа клапана и точно така ще ги свържа, ще развия холендъра (1/2”) и ще сложа разтоварващия клапан преди него, но сега пък друг проблем - пресостатът ми е модел, който няма изход за разтоварващ клапан и май ще трябва да купувам друг.Ако прочетеш темата само две странички по-назад ще намериш отговор на много от въпросите си - иначе класиката е невъзвратния клапан (наричан по-горе разтоварващ) да е монтиран директно на бутилката, "сигналната" тръбичка към пресостата може да е гъвкав шлаух (сега има тефлонови т.е. издържащи и на висока температура), пресостата трябва да е за компресор т.е. да има вграден разтоварващ клапан. За мазането е говорено в предните постове, за охлаждането е пожелателно да е с циркулационна помпа и радиатор, но това е в зависимост от продължителността на работа на компресора, ако ще работи продължително е добре да има и вентилатор към радиатора.
mitko64
- майстор
За охлаждането на зиловите съм чел един маркуч към чешмата, друг към канала, пускаш леко крана и се охлаждало. Само където си зависим от водопровод и канализация. Нямам никакъв опит със зилови, на моят от юМЗ съм монтирал на винкели един як, руски вентилатор срещу него, нямам ядове, а ифовият има много добро оребрение, много малко загрява. Тази есен се налагаше да пръскам с лак по 2-3 часа без прекъсване, нямах ядове с прегряване. Не знам тези, компютърните вентилатори имат ли на 220 волта и дали имат добър дебит, че са много компактни и ми се струват точно за тази работа.
sveto
- специалист
Обичам изпипаните работи и съм решил да го направя с радиаторче от парно, някакъв вентилатор и помпа (най-вероятно от пералня). Тъй, като имам още една компресорна глава, която е с въздушно охлаждане (мисля, че е от ЮМЗ), съществува и опцията да ползвам нея и да не се занимавам с помпи, радиаторчета и антифризи. Та съм малко пред дилема сега.
mitko64
- майстор
юМЗ има различни варианти, имам два такива https://bazar.bg/%D0%BE%D0%B1%D1%8F%D0% ... 0%BC%D0%B7 . Какво да кажа, имат добър дебит, поне сравнено с еднобутални от Ифа и МТЗ,които също имам. Имат си картер, ако се ползва фланцовото закрепване, цилиндрите и колекторът са чугун, корпусът и главите са алуминий, но мисля че слабост е с е оребрението, задължително трябва принудително охлаждане. Трябва и картерен отдушник, моите нямат и доста масло изкарват през отвора за наливане на маслото. Има и значение посоката на въртене, долната черупка на биелите има нещо като клюн с отвор, да гребе масло. От двата които съм разглобил, изводът е че трябва да въртят обратно на часовника. Ако се обърнат черупките предполагам може и и на обратно.
За зиловите съм чувал че са най- дуракоустойчиви, но за съжаление, нямам такъв.
За зиловите съм чувал че са най- дуракоустойчиви, но за съжаление, нямам такъв.
sveto
- специалист
Колеги, оказа се голям проблем свързването на компресора с разширителя. Идеята ми беше да ползвам медна тръба ф15, но намирането на фитингите ме затрудни и реших да минавам на вариант с обикновени водопроводни тръби. Вчера, обаче в един магазин ми предложиха една гофрирана хром-никелова тръба, ф16 , оребрена, като гофриран маркуч. Според продавача издържала на 25 бара налягане и била идеална за компресор. Как ви се струва някой ползвал ли е такава, и дали ще е подходяща?
Тема "Компресор за въздух от ЗИЛ" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература