Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
uzunov_i - специалист
Здравейте! Къщата е едноетажна с таванско, от външното табло до етажа кабела ми е 4х10, за избата ще имам 4х4 заради трифазния щепсел и малко табло за осветление в избата и контакт за котела. Въпросът ми е за таванско какъв кабел да пусна? Трябва ми за осветление, 5-6 контакта, включително за един малък 50литров бойлер за таванско. Казват ми, че със свт 3х4 ще ми е достатъчно, но реших да се допитам до вас.
iliya_i - майстор
Щом сега ще слагаш, слагай поне 3x6. За момента може и 4 да стига, но за в бъдеще не се знае какви идеи ще дойдат още. 3 kW бойлер + 3kW други и той капацитета на 3x4 се изчерпи. Една фурна + котлон не можеш да включиш.
KingLin - майстор
За една духалка 2 киловата, бойлера и осветлението ти е напълно достатъчен тоя 3х4. Амо мислиш да го правиш обаче като отделно домакинство със кухни и т.н. си пусни трифазно (5х4) за да разпределиш натоварването по трите фази.
nikolov333 - майстор
Ако са ти на 10-тина метра таблата от главното, аз бих си пуснал 5*6мм2 и за двете табла, при положение, че ще се оскъпи с 50-60лв. цената на кабела, а и не се знае какво ще ти дойде на ума след време. Зависи и колко ти е партидата разбира се.. При трифазна партида е добре да разпределиш товара по фазите, но на практика рядко се получава. При всички положения след таблото ползвай задължително 3 проводника, а между таблата по етажите 5.. осветителните тела са изключение и може и с 2...
krasi92 - майстор
В гофре като го пуснеш можеш да го подмениш при нужда а за сега 5x4 е добре

Тема "За второ табло какъв да е кабела?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: